Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside

Search results

12 treff samsvarer med søkekriteriene dine. Sortèr etter relevans · dato (siste først) · alfabetisk
Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner tema
| Mars 2019, 8 mars

Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner

Under det senaste året var det två regeringsombildningar i Norden och flera ändringar bland topparna av arbetsmarknaden. Men effekten på könsfördelningen blev blygsam. Kvinnorna får ett poäng mer och hamnar på 66 poäng i AIN:s jämställdhetsbarometer, där 100 poäng innebär lika mycket makt för bägge könen i Norden. Island går om Norge.
Finland med största jämställdhetsökningen tema
| 8 mars

Finland med största jämställdhetsökningen

Danmark tar ledartröjan i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2020. Men Finland har den största ökningen av kvinnor i maktpositioner. Resultatet blir ändå är en delad sistaplats med Sverige i jämförelsen mellan de fem nordiska länderna.
Norge lyfter jämställdheten i Norden tema
| 8 mars

Norge lyfter jämställdheten i Norden

För första gången har ett nordiskt land nått full jämställdhet i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer. Den speglar om det är en man eller kvinna som sitter i 24 olika maktpositioner i samhället. Det är Norge som i samband med regeringsskiftet i fjol höst kom upp i 22 poäng. 20 poäng krävs för full jämställdhet.
Kvinnorna stärker makten i Norge - bottennotering för Finland linkpages
| Mars 2018, 8 mars

Kvinnorna stärker makten i Norge - bottennotering för Finland

När Norges statsminister Erna Solberg mötte världens mäktigaste man hade hon också med sig den första kvinnliga norska utrikesministern någonsin, Ine Eriksen Søreide. Norge toppar fortfarande AiN:s Jämställdhetsbarometer med råge, medan Finland har färre kvinnor i maktpositioner än vad något nordiskt land haft på 19 år.
nyhet
| 8 mars, Mars 2016

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna

Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.
Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt tema
| 8 mars

Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt

2020 blev ett mellanår för jämställdheten, visar Arbeidsliv i Nordens barometer, som mäter om det är en kvinna eller man den 8 mars på 24 maktpositioner i vardera nordiskt land. Som i fjol kommer kvinnorna i år upp i 83 poäng, där 100 innebär full jämställdhet.
Norden blev lite mer jämställt även i år tema
| Mars 2015, 8 mars

Norden blev lite mer jämställt även i år

Jämställdheten i Norden på maktpositionerna inom politik och arbetsliv har aldrig varit större än i år, visar Arbeidsliv i Nordens barometer.
Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten? tema
| 8 mars

Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?

I fem år har spetskompetenscentret Nordwit sett på kvinnor som valt en teknologidriven karriär. Det visar sig att det finns en tystnadskultur när jämställdhetsfrågor tas upp. Det verkar som kvinnor som jobbar inom forskningen försöker undvika könsdebatten.
Dronning med historisk betydning for ligestillingen tema
| 8 mars

Dronning med historisk betydning for ligestillingen

Danskerne valgte en kvinde som regent, og Dronning Margrethe har i sit virke bidraget markant til ligestilling mellem kønnene.
Mansrollen i Norden – kris eller utveckling? tema
| 8 mars

Mansrollen i Norden – kris eller utveckling?

Två författare, en i Danmark och en i Sverige, har i aktuella böcker skärskådat mansrollen. De har olika syn på om den befinner sig i en kris, eller om mansrollen tvärtemot håller på att utvecklas till något nytt. Men bägge betonar jobbets betydelse för mansrollen och de negativa konsekvenserna för de män som inte lyckas få ett jobb, i synnerhet de med invandrarbakgrund.
This is themeComment