Alle artikler

Side-alternativer
Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

(18.06.2013) Eygló Harðardóttir är socialminister i den nya regeringen på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Könsfördelningen inom de flesta utskotten är skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon anser att andelen kvinnor snart kan komma att öka.

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

(18.06.2013) Edvard Munchs ikoniske verk Skrik skapte kunsthistorie da det ble solgt på Sotheby’s i New York i 2012 for € 91,033,826. Skrik vises også på Jubileumsutstillingen Munch 150, for Munch malte ikke bare ett, men ofte flere bilder av samme motiv. Under jubileet er også Freiafrisen som Munch malte til arbeidernes kantine på Freia Chokolade-Fabrik i Oslo en av attraksjonene.

Direkt från Mariehamn: Kockar är heta på sommar-Åland

(11.06.2013) Är du kock eller servitör och har jobbat några år i branschen? Då är du en hett efterfrågad person på sommar-Åland. Du kan välja och vraka mellan jobbanbuden – från en liten matservering i en säsongsöppen stugby i skärgården till en pizzeria eller en fine dining-restaurang i Mariehamn.

Direkt från Stockholm: Upplopp i fokus i svensk debatt

(31.05.2013) Bilar som sätts i brand natt efter natt, nerbrunna skolor, stenkastning mot polis och brandkår och arga unga män. Upploppen började i Stockholmsförorten i Husby för några veckor sedan och spred sig sedan vidare till andra förorter, men också till andra städer.

Leder: Hva skal vi gjøre med ungdommen?

(16.05.2013) Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education, employment or training. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?

Leder: Hva skal vi gjøre med ungdommen?

(16.05.2013) Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education, employment or training. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt

(16.05.2013) Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

(16.05.2013) Han sto med sigaretten bak øret og spurte: Bjarne, hvor kan jeg røyke? Det var det første han sa til meg, sier arbeidsgiveren Bjarne Brøndbo. Etter noen få timer var han rede til å gi opp å ta skoleavhopperen i arbeid. Han ringte NAV og sa at han ikke trodde det gikk. Gi han en sjanse til, ba Randi Nyheim Aglen i ungdomsteamet. Det ble starten på en god historie. Hva skjedde?

Direkt från Reykjavik: Centerpartiet vann storseger på Island

(29.04.2013) Det blir en stark regering om centerpartiet Framsóknarflokkurinn och det konservativa Sjálfstæðisflokkurinn kommer överens om att bilda ny regering. Centerpartiet kräver troligen statsministerposten men det traditionsenliga skulle vara att statsministerposten går till Sjálfstæðisflokkurinn.

Leder: Useriøse arbeidsforhold under press

(15.04.2013) Hva gjør du hvis sidemannen din jobber dobbelt så lenge, men har halve lønnen av din egen? Det finnes bransjer og enkeltpersoner som rått utnytter billig arbeidskraft, og i krisetider vil mange takke ja til det meste, for å få jobb. Hva gjøres i Norden for å sikre at reglene på arbeidsmarkedet følges? Innsatsen mot sosial dumping er månedens tema i Arbeidsliv i Norden.

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

(15.04.2013) ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.

Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela

Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela

(15.04.2013) Grønlands nye regering har sat forsoning og tilgivelse med den gamle kolonimagt Danmark på dagsordenen.

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke

(15.04.2013) Balladen fortsætter om regeringens halvering af den periode, arbejdsløse kan modtage dagpenge. Nu står akutpakken for skud.

Direkte fra Nuuk: Ny regering skærper kravene til de udenlandske selskaber

(03.04.2013) Grønland skrev historie, da landet umiddelbart før påske fik en ny regering. Verdens største ø har fået sin første kvindelige landsstyreformand, Aleqa Hammond, fra det socialdemokratiske Siumut.

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet

(21.03.2013) Unga trivs sämre på jobbet och sjukskriver sig mer. Det utmanar framtidens arbetslinje och borde vara en väckarklocka för en diskussion om livet på jobbet – om arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och delaktighet.

Leder: Tallrike grunner for likestilling

(06.03.2013) Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer, det tredje i rekken, viser en fremgang når det gjelder kvinners representasjon i de nordiske samfunnenes maktposisjoner på én prosentenhet i 2012 i forhold til en 50/50 kjønnsfordeling.

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

(06.03.2013) Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.

Fackliga vägval i en globaliserad tid

(06.03.2013) Den intressekonflikt mellan arbete och kapital som en gång skapade fackföreningsrörelsen finns kvar, men i vår tid ställs nya krav på fackföreningarna både nationellt och internationellt. Det är temat för en ny forskarantologi.

Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut

(25.02.2013) Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.

Direkt från Helsingfors: För het för att hanteras

(18.02.2013) Ibland blir samhällsfrågor så heta att tvisterna institutionaliseras. Roller och rörelsemönster upprepas. Argument och förklaringar återanvänds. Tvisterna börjar leva ett eget liv där de inblandade parterna förlorar förmågan att hantera dem och hitta en lösning. Så har det nu gått i Finland.

Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer min. 10 ganger i året.

Se tidligere nyhetsbrev