Alle artikler

Side-alternativer

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold

(02.02.2014) Grønland er kontrasternes land. Det gælder ikke mindst på arbejdsmarkedet. Her har landet igennem generationer oplevet, at udlændinge, både fra Danmark samt fra andre lande, gæstede verdens største ø.

Ledare: Det gäller att tänka nytt

(10.12.2013) På Employment Forum i Bryssel, en arbetslivskonferens med deltagare från hela Europa, var det ett budskap som hamrades in: Det hjälper inte hur mycket arbetslösa än tränas om det inte skapas jobb. Men hur? Det gäller att tänka nytt.

Kaj Leo Johannesen: Färöarnas utmaning är att behålla ungdomen

Kaj Leo Johannesen: Färöarnas utmaning är att behålla ungdomen

(10.12.2013) Sedan den 28 augusti har Färöarna bojkottats av EU och Norge i striden om sill och makrill i Nordatlanten. Färöiska fartyg får inte lossa dessa två fiskeslag inom EU. Paradoxalt nog innebär det ökade antal arbetstilfällen i EU, berättar lagman Kaj Leo Johannesen i en intervju med Arbeidsliv i Norden.

Direkte fra Roma: Berlusconi er ute. Hva nå Italia?

(27.11.2013) - Dette er slutten på en epoke, sier Susanna Camusso, generalsekretær i Italias største fagforbund CGIL, til Arbeidsliv i Norden: "E 'la fine di un'epoca."

Direkt från Bryssel: Rött ljus på näthinnan

(13.11.2013) Det finns många sätt att närma sig en stad som Bryssel. Den stad man möter i en taxi på väg från flygplatsen är inte den samma som den man reser in i när man sitter i en tågkupé. Det får också en betydelse för hur man upplever en konferens om arbetslivet i EU.

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas

(06.11.2013) Deltidsarbete är en av de viktigaste frågorna i den nordiska jämställdhetsdebatten. Även om skillnaderna minskar jobbar kvinnorna fortfarande deltid i högre grad än männen. Det är en fråga om pengar, kultur och moral, men där pekpinnen kanske inte är det bästa redskapet om man vill genomföra ändringar.

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

(06.11.2013) Satsningar på Norden som en ekonomisk region, sänkta skatter på löneinkomster, en omprioritering av välfärdssamhället – det är bara några av de frågor som finns på akademikerbossen Sture Fjäders agenda för Finland och Norden.

Direkt från Nordiska Rådet: Det ”coola” Norden

(31.10.2013) - Jag trodde aldrig att jag skulle få ett jobb och jag kunde inte riktigt se mig själv i framtiden - framtidskänslan kom på skam, säger Camilla Gunell, lantråd på Åland.

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor

(08.10.2013) Låt oss få en nollvision för arbetsolyckor! Så avslutas rapporten ”Unga arbetstagares arbetsmiljö i de nordiska länderna”. Vi måste tänka djärvt om samma mål som inom trafikpolitiken ska nås - att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

(08.10.2013) Et langt tættere samarbejde mellem sundhedsvæsenerne i Norden er i støbeskeen, og hvis det lykkes, kan samarbejdsmodellen med fordel udvides til andre politikområder for at udvikle den nordiske velfærdsmodel. Det vurderer chefarkitekten bag projektet, Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

(08.10.2013) Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året

(23.09.2013) De som arbetare inom turistnäringen på Island är dödströtta. Arbetskraften har slitit under hela sommaren. Men det ser inte ut att bli någon paus. Turisterna strömmar till Island - också under vintern.

Leder: Har vi råd til å sløse bort kreftene?

(10.09.2013) Hva er det som kan få flere unge i jobb? Hvor finnes de gode erfaringene? Alle har jo samme mål: Det må være effektiv anvendelse av skattebetalernes penger som skal gjøre at mennesker kommer i arbeid, sier Sveriges Hillevi Engström i månedens tema.

Arbeidsrettet bistand – et organisert anarki?

(09.09.2013) Alle sliter med å øke arbeidsdeltakelsen for personer med nedsatt arbeidsevne. Er hjelpeapparatet selv det største hinderet?

Christina Colclough är fascinerad av den nordiska samförståndsmodellen

Christina Colclough är fascinerad av den nordiska samförståndsmodellen

(08.09.2013) Efter nära 30 år i Norden är dansk-brittiska Christina Colclough, ny generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, fortfarande fascinerad av den nordiska välfärds- och arbetsmarknadsmodellen. Det är den som skapar innovationer, konkurrenskraft och produktivitet, hävdar hon.

Direkt från Helsingfors: Så var sagan slut

(04.09.2013) Så var det klart: satsningen på telefoner med operativsystemet Windows Phone misslyckades. Nokias mobildivision är såld till Microsoft. Affärsområdet som lyfte Finland ur den ekonomiska krisen i början av 1990-talet hamnar därmed i amerikanska händer. En global och expansiv epok i landets ekonomiska historia är förbi och en symbol för det moderna Finland försvinner.

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie?

(01.07.2013) Sommerferien er årets længste pause fra arbejdslivet, hvor vi kan geare ned og lade op til en ny spurt. Men mange af os når det ikke.

Direkte fra Nuuk: Ingen quickfix når det gælder arbejdsløsheden

(24.06.2013) En ting er løfterne i en valgkamp. En anden ting er de reelle og umiddelbare muligheder, når man er havnet i regering. Sådan ser virkeligheden ud for det nye landsstyre i Grønland, der efter valget i marts er blevet ramt af den økonomiske virkelighed

Leder: Arbeidsglede gull verdt

(18.06.2013) Hva er det som gir arbeidsglede og engasjement i jobben? I sommerutgaven av Arbeidsliv i Norden ytrer medarbeidere, eksperter og forskere seg om spørsmålene: Hva skjer med arbeidsgleden når arbeidspresset øker? Er det glassklart at arbeidsglede gir økt produktivitet? Er arbeidsglede gull verdt?

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

(18.06.2013) Eygló Harðardóttir är socialminister i den nya regeringen på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Könsfördelningen inom de flesta utskotten är skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon anser att andelen kvinnor snart kan komma att öka.

Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer min. 10 ganger i året.

Se tidligere nyhetsbrev