Alle artikler

Side-alternativer

Seniorene i Norden vil jobbe lenger

(10.10.2012) Nordiske kvinner og menn jobber lenger enn sine kolleger i Europa ellers, og avgangsalderen fra arbeidslivet øker. Men det er forskjeller også mellom de nordiske landene. Danmark har de siste årene sett på Sverige og Norge som foregangsland når det gjelder sysselsettingen blant eldre. Hva skyldes forskjellene, og hvilke faktorer driver utviklingen som viser at flere vil jobbe lenger?

Direkte fra København: Dovne Robert udfordrer velfærdsstaten

(04.10.2012) En arbejdssky kontakthjælpsmodtager har udløst en forfriskende debat om sammenhængen mellem rettigheder og pligter i det danske velfærdssamfund.

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation

(26.09.2012) Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

(19.09.2012) Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

(19.09.2012) Kristin Skogen Lund har seilt i økende medvind den seneste tiden. Som president i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, og konserndirektør i Telenor har hun toppet lista over Norges mektigste kvinner to år på rad. Hver gang en toppjobb er blitt ledig, har hun vært blant de omtalte kandidatene. Men nå er kabalen lagt: fra 1. november er Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO.

Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid

(11.09.2012) Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema

(10.09.2012) Två utredningar visar de enorma konsekvenser som arbetstidsbestämmelserna kan få. Poliserna och oljearbetarna står i fokus.

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

(10.09.2012) I fem år har det forskats på den nordiska modellen och om den klarar av att förnya sig själv. I slutet av augusti var det en internationell avslutningskonferens för REASSESS i Oslo.

Ledare: Ungdom på kanten

(27.06.2012) Ungdomsarbetslösheten är ett problem där den fria nordiska arbetsmarknaden borde vara en del av lösningen. ”Jobbresan” i regi av Nordjobb är ett spännande försök att ta bort de trösklar som finns.

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?

(22.05.2012) Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

(22.05.2012) At sikre arbejdstagerne den bedst mulige arbejdsevne. Det bør have topprioritet i arbejdet med arbejdsmiljø, mener Palle Ørbæk, direktør for det danske Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han bakkes op af ti andre europæiske arbejdsmiljøforskningschefer

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

(15.04.2012) Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

(15.04.2012) Går det att tala om en nordisk familj? Fem länder och tre självstyrande områden som har så starka band till varandra att det mer liknar släktskap än vänskap? 50 år har gått sedan Helsingforsavtalet som reglerar det nordiska samarbetet och 60 år sedan Nordiska rådet upprättades. Vilka är banden som binder ihop Norden?

Leder: Ett skritt frem og to tilbake?

(07.03.2012) Nordiske kvinner mister igjen maktposisjoner i politikk og samfunnsliv. Det viser Arbeidsliv i Nordens barometer. Er det virkelig sånn? Danmarks og Europas likestillingsminister vil ha likestillingspolitikken i høygir, og Carlsbergs styreleder vil ha 40 prosent kvinner i styret, men ingen lovpålegg i Danmark, takk. Kan de få til det Island har klart, en bedre maktbalanse?

Arbetslösheten kan definieras bort

(06.03.2012) Uppfattningen om vad sysselsättning och arbetslöshet betyder varierar från land till land. Ett jämförande historiskt perspektiv visar att den politiska kontexten – hur problemet presenteras och hur dess beståndsdelar förändras – styr vår uppfattning och att standardsynen på sysselsättning inte längre är relevant i till exempel Storbritannien eller Frankrike, som den brittiska socialhistorikern Noel Whiteside tittat på.

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

(06.03.2012) Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har lyckats med det som många ansåg vara mycket svårt, näst intill omöjligt. Hon har gjort nedskärningar i statsbudgeten efter finanskraschen och det utan att det har fått en negativ inverkan på det isländska socialförsäkringssystemet.

Leder: Det gode liv som hundreåring

(09.02.2012) Det gode liv som hundreåring er foreløpig for de ytterst få, men i år blir de første fra etterkrigsgenerasjonen 67 år. Det markerer et tidsskille. Allerede i 2017 vil det i Europa være færre i arbeidslivet enn det er mennesker utenfor arbeidsmarkedet. Det er nå aktiv aldring blir brennaktuelt.

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

(26.01.2012) Det var i Europa som de viktigaste konventionerna som reglerar arbetslivet först infördes och som senare implementerades i andra länder. Men nu hotas dessa rättigheter av europeiska länder, som ständigt är på jakt efter fler möjligheter att skära ned, på grund av den ekonomiska krisen. Det säger Trine Lise Sundnes, som är de nordiska arbetstagarnas representant i ILO:s styrelse.

Leder: Det er gjennomføringen det står på

(08.12.2011) Sosial bærekraft må bli like selvfølgelig som bærekraft på klima- og miljøområdet, sier Hillevi Engström. Sveriges arbeidsmarkedsminister vil gjøre en innsats for at flere med nedsatt funksjonsevne skal få jobb.

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

(08.12.2011) Loa Brynjulfsdottir är nyvald generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS. Hon ser det som sin första uppgift att trappa upp försvaret av den nordiska kollektivavtalsmodellen. Den utmanas av det mer regelstyrda sättet inom EU att handskas med arbetslivsfrågor.

Til de 20 forrige Til de 20 neste | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... 13
Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer min. 10 ganger i året.

Se tidligere nyhetsbrev