Alle artikler

Side-alternativer

Leder: Medier i omstilling og journalister på oppsigelse

(14.11.2012) Er det et panisk svar på endrete medievaner som brer seg blant de store mediehusene når varslene om oppsigelser farer over bransjen? Fall i annonsekroner, kutt i budsjetter og lavere lesertall ryster avishusene i Norden. Oppsigelsene rammer bredt, og berørte seniorer tar tidligpensjonspakke og et sårt farvel med samfunnsoppdraget de har tjent. Hva skjer?

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

(05.11.2012) I en tid då EU riktar allt fokus på euron och andra ekonomiska problem är det av stort intresse att intensifiera det nordiska samarbetet, anser den nye svenske LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Snart börjar han och LO-ledningen en rundresa till LO-kolleger i de nordiska länderna med start i Norge. - Vi är några av världens mest konkurrenskraftiga länder och skulle vi kunna utnyttja varandras styrkor så skulle vi bli en supervass region, säger han.

Direkt från Helsingfors: Karensdag eller inte?

(04.11.2012) I Finland har diskussionen kring arbetslivet den här hösten framför allt handlat om det högersinnade Samlingspartiets förslag att med Sverige som förebild införa en karensdag för den som är för sjuk för att gå på jobb.

Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt

(31.10.2012) Allt färre isländska pappor utnyttjar möjligheten att ta föräldraledigt i jämförelse med före finanskrisen. De pappor som ändå tar föräldraledigt är hemma kortare tid än tidigare.

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring

(17.10.2012) Äpplena lyser röda på träden som står i långa rader på den åländska landsbygden och nu är det bråda tider. Från augusti till oktober plockas det äpplen från morgon till kväll i åländska odlingar. Det blir långt över 3.000 ton innan allt är klart.

Leder: Kunst og kultur former fremtidens arbeidsliv

(11.10.2012) Arbeidslivet er i kontinuerlig forandring og forbedring. Kunstens oppgave er å overskride det som er, og vise vei til noe nytt. Kan kunst og kultur og kreative arbeidsmåter vise vei i innovasjonsprosesser og utvikling av nye arbeidsplasser?

Seniorene i Norden vil jobbe lenger

(10.10.2012) Nordiske kvinner og menn jobber lenger enn sine kolleger i Europa ellers, og avgangsalderen fra arbeidslivet øker. Men det er forskjeller også mellom de nordiske landene. Danmark har de siste årene sett på Sverige og Norge som foregangsland når det gjelder sysselsettingen blant eldre. Hva skyldes forskjellene, og hvilke faktorer driver utviklingen som viser at flere vil jobbe lenger?

Direkte fra København: Dovne Robert udfordrer velfærdsstaten

(04.10.2012) En arbejdssky kontakthjælpsmodtager har udløst en forfriskende debat om sammenhængen mellem rettigheder og pligter i det danske velfærdssamfund.

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation

(26.09.2012) Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

(19.09.2012) Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

(19.09.2012) Kristin Skogen Lund har seilt i økende medvind den seneste tiden. Som president i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, og konserndirektør i Telenor har hun toppet lista over Norges mektigste kvinner to år på rad. Hver gang en toppjobb er blitt ledig, har hun vært blant de omtalte kandidatene. Men nå er kabalen lagt: fra 1. november er Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO.

Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid

(11.09.2012) Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema

(10.09.2012) Två utredningar visar de enorma konsekvenser som arbetstidsbestämmelserna kan få. Poliserna och oljearbetarna står i fokus.

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

(10.09.2012) I fem år har det forskats på den nordiska modellen och om den klarar av att förnya sig själv. I slutet av augusti var det en internationell avslutningskonferens för REASSESS i Oslo.

Ledare: Ungdom på kanten

(27.06.2012) Ungdomsarbetslösheten är ett problem där den fria nordiska arbetsmarknaden borde vara en del av lösningen. ”Jobbresan” i regi av Nordjobb är ett spännande försök att ta bort de trösklar som finns.

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?

(22.05.2012) Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

(22.05.2012) At sikre arbejdstagerne den bedst mulige arbejdsevne. Det bør have topprioritet i arbejdet med arbejdsmiljø, mener Palle Ørbæk, direktør for det danske Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han bakkes op af ti andre europæiske arbejdsmiljøforskningschefer

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

(15.04.2012) Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

(15.04.2012) Går det att tala om en nordisk familj? Fem länder och tre självstyrande områden som har så starka band till varandra att det mer liknar släktskap än vänskap? 50 år har gått sedan Helsingforsavtalet som reglerar det nordiska samarbetet och 60 år sedan Nordiska rådet upprättades. Vilka är banden som binder ihop Norden?

Leder: Ett skritt frem og to tilbake?

(07.03.2012) Nordiske kvinner mister igjen maktposisjoner i politikk og samfunnsliv. Det viser Arbeidsliv i Nordens barometer. Er det virkelig sånn? Danmarks og Europas likestillingsminister vil ha likestillingspolitikken i høygir, og Carlsbergs styreleder vil ha 40 prosent kvinner i styret, men ingen lovpålegg i Danmark, takk. Kan de få til det Island har klart, en bedre maktbalanse?

Til de 20 forrige Til de 20 neste | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... 13
Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer min. 10 ganger i året.

Se tidligere nyhetsbrev