Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Reykjavik: i Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året
Kommentar

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

De som arbetare inom turistnäringen på Island är dödströtta. Arbetskraften har slitit under hela sommaren. Men det ser inte ut att bli någon paus. Turisterna strömmar till Island - också under vintern.

Tidigare har det varit högsäsong på Island under sommaren och lågsäsong under vintern. Men under det senaste året har det inte varit någon lågsäsong. Turisterna vill uppleva naturen, vandra på glaciärer, åka på valsafari, rida på islandshästar och – under vintern –  titta på norrskenet.

Tillväxten av turister har ökat snabbt de senaste åren. Ifjol uppgick antalet turister till ungefär 670 000, i år blir de troligen drygt 800 000. Flera hotell och  pensionat öppnas. Varje vecka öppnar nya biluthyrningsfirmor. Inom två år beräknas antalet turister uppgå till en miljon om året.

Det blir inte mycket sömn och vila.

Turister blir ofta förundrade över att det talas engelska, skandinaviska språk eller polska på restauranger och caféer runt omkring på Island. Orsaken är naturligtvis brist på arbetskraft. Den utländska arbetskraften ger stabilitet och möjligheten att hålla öppet hela sommaren. När unga islänningar letar efter sommarjobb frågar de dessutom först om semester och presenterar sedan sina lönekrav. Det är inte attraktivt för arbetsgivarna.

Arbetskraften inom turistnäringen är lågavlönad. Personalen på hotell, restauranger och caféer har de lägsta lönerna. Och arbetsvillkoren är ofördelaktiga, inte minst för guider och busschaufförer. EU-regler om begränsade arbetstider har införts också på Island. Busschaufförer får inte köra buss hur länge som helst. De måste vila regelbundet.

Men för guiderna finns det inte lika stränga regler. Om de är fastanställda,  jobbar de tolv timmars skift. Under sommaren förlängs arbetstiden ibland till femton eller sexton timmar om dygnet minst femton dagar per månad. Det kan vara tufft.

Men de flesta guiderna jobbar på frilansbasis. De jobbar medan det finns jobb. Därför slavar de så länge de kan under sommaren. Ingen vet hur lång högsäsongen blir eller när lågsäsongen börjar och man blir utan jobb igen. Vissa har visserligen fastanställning under sommaren. Men bara under sommaren. Och det är inte alla företag som vill fastanställa sin personal. Därför kan arbetstiderna vara högst oregelbundna för dem som jobbar på frilansbasis. 

Närmare hundra islänningar utbildar sig till guide varje år men endast ett litet antal jobbar som guider efter utbildningen. Arbetsvillkoren kan vara orsaken; korttidsanställning, ibland endast fyra timmar och dåliga löner. Det blir inga jobb om turisterna inte kommer till Island.  

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment