Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Nuuk: i Direkte fra Nuuk: På tålt ophold
Kommentar

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold

| Tekst: Mads Dollerup-Scheibel

Grønland er kontrasternes land. Det gælder ikke mindst på arbejdsmarkedet. Her har landet igennem generationer oplevet, at udlændinge, både fra Danmark samt fra andre lande, gæstede verdens største ø.

I 1960'erne kom byggeboomet, hvor mange danske håndværkere drog nordpå, lige som skolelærere, sundhedsansatte og mange andre faggrupper også har været et fast bidrag for at holde samfundets funktioner i gang.

»Tilkaldt arbejdskraft« lyder den officielle betegnelse for de flere tusinde udenlandske ansatte.

Men selvom ordene antyder, at udlændingene udfører et arbejde, som ellers ikke vil blive gjort, er personerne langt fra altid velkomne.

Ved valget i marts 2013 kom det nationalistiske protestparti Partii Inuit ind i det grønlandske Landsting med to mandater - på netop en dagsorden om, at de tilkaldte fyldte for meget i det daglige samfundsliv.

Men trods skåltalerne og den politiske korrekthed om, at Grønland kan selv, er realiteten en ganske anden - og vil være det i mange år fremover.

Dels gennemfører alt for få en uddannelse efter folkeskolen - ikke mindst fordi op imod to tredjedele af eleverne forlader grundskolen uden at have den fornødne faglige ballast til at komme videre med en ungdomsuddannelse.

Dels er frafaldet meget stort. Mange dropper ud af gymnasiet, erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser. Og det gør det nærmest til en selvopfyldende profeti, at der stadig vil være brug for de tilkaldte.

Men det er vel ikke så slemt, når bare Grønland kan få alle de andre jobfunktioner besat, vil nogen sikkert tænke.

Men selv når det gælder jobs som pizzakokke, stuepiger, butiksansatte og rengøringsassistenter har arbejdsgiverne ofte yderst svært ved at skaffe stabil og lokal arbejdskraft.

Den seneste opgørelse fra Grønlands Statistik viser, at der er 282 borgere fra Thailand og Filippinerne i Grønland. Set i forhold til det samlede antal udlændinge på i runde tal 6.000 er dette tal lavt. Men når erfaringerne omvendt viser, at de borgere besætter jobs, som mange grønlændere kunne have besat, er der tegn på et strukturelt problem på arbejdsmarkedet.

Og så er Grønland endda endnu ikke kommet i gang med de store mineprojekter m.m., der vil kræve flere tusinde tilkaldte ansatte i anlægsfasen.

Når de projekter begynder, opstår der nye udfordringer i forhold til at få grønlændere i job.

Nuuk

Direkte fra Nuuk

Nuuk er er hovedstaden på Grønland.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment