Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Stockholm: i Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler
Kommentar

Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler

| Text: Gunhild Wallin

I november förra året fick tre inflytelserika svenska män nog av att delta i paneler med enbart män och startade uppropet #TackaNEJ. Flera hundra män anslöt sig och säger nu nej om de bjuds in till diskussionspaneler och jurygrupper utan kvinnor. I mars startade #TakkNei i Norge.

Har vi inte alla sett det? Många gånger? En manlig expert intervjuas i media. Och så en till. Och på den där konferensen var det visst nästan bara manliga talare. För att inte tala om paneldebatten som avslutade det hela – hundra procent män i variationer av grå, blå och svarta kostymer. Det är häpnadsväckande hur ofta tillvaron när det kommer till expertis och makt är enkönad, eller näst intill, och med få undantag i männens favör.

”Av experterna som syns i nyhetsmedia världen över är 80 procent män, och många fortsätter boka expertpaneler och jurys utan en enda kvinna”, skriver Rättviseförmedlingen, en organisation som hjälper projekt, organisationer och medier att finna kompetens för att korrigera skevheter i samhället. Tillsammans med Thomas Frostberg, ekonomikrönikör på Sydsvenskan, Fredrik Wass , bloggare och kommunikationskonsulten och forskaren Marcin de Kaminski tog de initiativet till uppropet som går ut på att tacka nej till att delta i sammanhang där det helt saknas kvinnor. 

”Ett nej är ett ja till förändring”, skriver Thomas Frostberg i Sydsvenskan. Tanken är att göra få arrangörer av konferenser, talarförmedlare och andra aktörer som har makt att tänka efter när de bjuder in experter till paneler. ”Den som tror att jämställdhetsfrågorna löser sig automatiskt, bara nästa generation tar över, får tänka om”, skriver Thomas Frostberg.

Han bestämde sig för flera år sedan att utmana arrangörer att finna kvinnor och att annars tacka nej. Hans erfarenhet är att det har fungerat – hittills har han bara tvingats avstå från ett enda arrangemang. Det går att finna kvinnliga experter om man vill och det är väl också det man kan ana varje år runt 8 mars, då medierna under några försumbara dagar rymmer fler kvinnor än annars.

Många män – och också några kvinnor – har hörsammat uppropet. Efter fyra månader har flera hundra skrivit på. Lagom till 8 mars startade också den norska motsvarigheten #TakkNei, på initiativ av föreningen Women Sp3akers.

Uppropet fick en extra skjuts när Melinda Gates, med 442 000 följare, twittrade ”Underbart att män i Skandinavien säger nej tack till paneldiskussioner utan kvinnor” och länkade till uppropet. Amerikanska nättidningen ”The Daily Dot” hängde på och skrev om fenomenet att skandinaviska affärsmän fått nog av församlingar med enbart män. Många retweetade och enligt SVT har också borgmästaren i London tipsat om initiativet. 

Stockholm

Direkte fra Stockholm

Stadshuset i Stockholm

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment