Nyhet
Kollektivförhandlingar – var står EU egentligen?
30. Januar 2025
Blir det någon verklig förändring när EU nu ska främja kollektiva förhandlingar på alla nivåer – eller är det bara vackra ord? Det var en av de frågor som diskuterades vid en nordisk konferens om aktuella EU-frågor.
tema
Tidlig hjelp får islandsk ungdom tilbake i utdanning og jobb
30. Januar 2025
Et ungdomssenter sør på Island jobber tett sammen med andre kommunale etater for å hindre at ungdom faller mellom to stoler på veien til mer utdanning eller arbeidsmarkedet.
Leder
Gröna mål i en grå värld
25. November 2024
Det är få organisationer som har så ambitiösa mål som det Nordiska ministerrådet. I en tid då en viss resignation breder ut sig för om den gröna omställningen kommer att kunna genomföras, håller ministerrådet fortfarande fanan högt.
tema
Åland vill satsa på vindkraft - men är den orörda horisonten mer värd?
25. November 2024
- Åland måste vara en aktiv aktör i klimat- och hållbarhetsarbetet och för oss är vinden en naturlig resurs att satsa på. Vi har faktiskt inte så mycket annat. Det säger Camilla Gunell, infrastruktur- och klimatminister i Ålands landskapsregering som vill satsa havsbaserad vindkraft i stor skala på åländskt vatten
tema
På Slåkkefabrikken får brannslukkerne nytt liv
25. November 2024
Hvert år kastes millioner av brannslukkere som kunne vært gjenbrukt. På «Slåkkefabrikken» gis utdaterte brannslukkere nytt liv. Sirkulær økonomi er et av flere verktøyer for å nå klimamålene. De nordiske landene henger etter Europa i omstillingen.
tema
Større investeringer må til hvis nordiske batterier skal gi grønt skifte
25. November 2024
Finland, Sverige og Norge kan sammen bli fremtidens leverandører av bilbatterier til det grønne skiftet, men professor Odne Stokke Burheim mener at det forutsetter mye større investeringsvilje enn vi har sett hittil.
tema
Fem år kvar innan målet om att bli världens mest gröna region ska ha nåtts
25. November 2024
I fem år har det Nordiska ministerrådet arbetat med visionen att Norden ska bli ”världens mest hållbara och integrerade region”. Arbetet har nu kommit halvvägs eftersom det snart bara är fem år kvar till 2030, då målet ska ha nåtts.
tema
Storbykvinder vil reformere landbruget
25. November 2024
Kvindelige studerende fra storbyen er i overtal på uddannelsen Naturressourcer på Danmarks største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution, KU, Science. De kvindelige studerende vil blandt andet arbejde for sundere fødevarer, og jobmulighederne er gode.
Nyhet
Islands fiskerinæring risikerer null loddefangst for andre året på rad
25. November 2024
Lodde har vært en av de mest verdifulle fiskeartene for islandsk fiskerinæring og den generelle økonomien det siste tiåret. Hvor viktig arten har vært har variert noe, men i løpet av de siste 100 årene har loddeprodukter stått for 17 prosent av fiskerieksporten og 8 prosent av markedsverdien, noe som gjør dette til en viktig del av industrien.
Nyhet
Transpersoner utsatta på arbetsmarknaden
25. November 2024
Transpersoner är särskilt utsatta på arbetsmarknaden med högre arbetslöshet, ofta osäkra anställningar, låga inkomster och högre sjukskrivningstal än majoritetsbefolkningen. Det visar kunskapsöversikten ”Transpersoners arbetsvillkor i Norden”, som presenterades på en nordisk konferens i oktober.
Nyhet
Klimakteriesatsning sparar miljoner i minskad sjukfrånvaro åt svensk kommun
25. November 2024
Den övergångsfas som förr eller senare berör nästan hälften av Nordens arbetsstyrka har länge setts som ett kvinnoproblem. Perspektivet är på väg att förändras tack vare olika insatser. I Danmark erbjuds privata verksamheter föreläsningar och i Västsverige har Partille kommun nu permanentat en friskvårdssatsning som visat sig gynna både kvinnorna och ekonomin.
tema
Spesialutgave: AFI 60 år
15. November 2024
Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo fyller i år 60 år. Det ble feiret med en konferanse som presenterte noen av de prosjekter som AFI arbeider med. Sykefravær er et hett tema i Norge og hvordan fungerer egentlig hjemmekontorene? Arbeidsliv i Norden var på plass når statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø åpnet konferansen og har også intervjuet instituttets direktør Elisabeth Nørgaard.
Portrett
Elisabeth Nørgaard: AFI-direktør på jakt etter forskning med gjennomslag
14. November 2024
- Det er ikke alltid ferskvare som gir mest impact innenfor forskningen, sier Elisabeth Nørgaard, direktør for Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet.
tema
Debatten om sykefravær bør justeres viser AFI-forskning
11. November 2024
Norge har et av verdens høyeste sykefravær. Ingen medisiner har så langt virket veldig godt. For å unngå at debatten om sykefravær og utenforskap farer galt av sted, trenger den av og til litt hjelp, ifølge AFI-forskere.
tema
Hjemmekontorets gleder kontra presset på å svare på mail til alle døgnets timer
10. November 2024
Over halvparten av norske arbeidstakere har mulighet til å jobbe hjemmefra og til alle døgnets tider. Men til hvilken pris? AFI-forskere ser på hvordan den økte bruken av hjemmekontor påvirker balansen mellom jobb og fritid.
tema
AFI och AIN: En nordisk blick på arbetslivet
09. November 2024
Arbeidsforskningsinstituttet, AFI, fyller 60 år i år. Under 24 av dessa har institutet gett ut Arbeidsliv i Norden, på uppdrag av det Nordiska ministerrådet. Under den tiden har det publicerats 3500 artiklar på de skandinaviska språken. En del av dessa har naturligt nog också handlat om AFI:s forskning.
Leder
Globaliseringen tappar fart
24. Oktober 2024
Globalisering är en mäktig process som påverkar hur vi handlar med varandra, hur migrationsströmmarna ser ut och hur kulturen påverkas av impulser utifrån. Globaliseringen är inte något som stoppas över natten, men just nu finns det tecken på att globaliseringen bromsar upp.
tema
När globala försörjningskedjor hotas ökar intresset för hemtagning av verksamheter
23. Oktober 2024
Förlorad försäljning och missnöjda kunder är sämre alternativ än att betala ett högre pris för tillverkning närmre marknaden. Så resonerar flera svenska företag och tar hem produktionen.
tema
Fant Norge nettopp den industrielle fremtiden i Telemarks grunnfjell?
23. Oktober 2024
Fensfeltet på Ulefoss har noe verden trenger: Det har Europas største dokumenterte forekomst av sjeldne jordarter. Nå planlegges det igjen for gruvedrift i et av Norges eldste industrisamfunn.
tema
Har jordglober något med globalisering att göra?
23. Oktober 2024
Håller världen på att deglobaliseras? Eller är globaliseringens krafter så starka att handeln fortsätter att öka, bara i nya mönster? Vad blir konsekvensen av att nya murar byggs upp?
a