Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2019 i Gissur Pétursson, departementsråd med termometer och måttstock
Gissur Pétursson, departementsråd med termometer och måttstock
Portrett

Gissur Pétursson, departementsråd med termometer och måttstock

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Arnþór Birkisson

Gissur Pétursson jobbade inom den isländska arbetsförmedlingen under drygt tjugo år, men har nu skiftat bete och blivit högste tjänsteman i socialdepartementet. Departementet har precis förändrats så att det kommer att ha fokus på fyra områden; barn, bostadsfrågor, socialförsäkringen och arbetsmarknaden.

Det nya departementet är baserat på det gamla socialdepartementet, men hälsovårdsdepartementet har skiljts ut. Det nya socialdepartementet har också hand om bostads- och arbetsmarknaden. Dessutom har departementet speciell fokus på barnskydd och barnfrågor. Därför har ministern, Ásmundur Einar Daðason, fått den nya titeln social- och barnminister.

Gissur Pétursson berättar att förändringen är gjord speciellt med tanke på  barnens välfärd. 

- Så har man aldrig gjort tidigare här på Island. Nu har barnen högsta prioritet inom departementet, poängterar han.

Jämställdhetsfrågorna har flyttats över till statsminister Katrín Jakobsdóttir, både för att statsministern är speciellt intresserad av det området men också för att social- och barndepartementet ska kunna fokusera bättre på barnskydd och bostadsfrågor.

Foto: Arnþór Birkisson

Gissur Petúrsson skämtar att han tog med sig en termometer och en tumstock om någon av de anställda skulle klaga över sina kontor. 

Dessutom är den nye departementsdirektören passionerad nordist och har deltagit i nordiskt samarbete under en lång tid. Han är ett bekant ansikte för dem som har jobbat med arbetskraftsfrågor i Norden. Han känner väl till arbetsmarknadspolitiken efter 20 år som direktör för arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun.

ILO:s direktör till Reykjavík

Det är mycket som planeras på Island under det kommande året. Det nordiska ministermötet äger rum den 3 april och sedan organiserar Island en konferens om framtidens arbetsmarknad den 4-5 april. Direktören för den Internationella arbetskraftsorganisationen ILO, Guy Ryder, kommer att delta på konferensen. Förberedelserna inför konferensen har tagit lång tid och departementet ser fram emot programmet.

- Jag känner fortfarande bäst till det som har med arbetsmarknaden att göra. För den som jobbar med arbetsförmedling är det som har med arbetsmarknadsfrågorna att göra höjdpunkten under året, säger han.

I höst organiserar departementet också en nordisk konferens tillsammans med yrkesinspektionen Vinnueftirlitið och arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun. Där ska man diskutera nya rapporter och samarbetet med andra myndigheter och institutioner i Norden.

En specialenhet mot brottsligheten

 

Island bekämpar social dumping som också ska diskuteras på konferensen i början av april. Island har haft mängder med arbetare som flyttat till Island de senaste åren. De skall naturligtvis ha samma rättigheter som islänningarna, men det har inte varit så enkelt.

Social dumping är ett stort problem. Socialdepartementets och arbetsmarknadsparternas gemensamma arbetsgrupp har därför nyligen presenterat ett förslag om grundandet av en specialenhet som ska undersöka brottslighet på arbetsmarknaden. Gissur Pétursson uppskattar förslaget.

- Andra nationer har specialenheter på arbetsmarknaden, så det kan vi också ha. I det här förslaget synliggörs den otålighet och låga tolerans som vi har mot de brott som äger rum. Kraven är att vi genast gör någonting åt det. Jag kan därför gott förstå hur sådana idéer uppstår, kommenterar Gissur.

Foto: Arnþór Birkisson

- De flesta arbetsgivare är ärliga. Men det finns ett fåtal problemfall bland arbetsgivarna. Det är på grund av problemfallen som brännvinet får dåligt rykte som man säger, ler han.

På Island har det varit komplicerat att stoppa företag som begår orätt mot sina arbetstagare. Island har ett nära samarbete med Norge i arbetsmarknadsfrågor och Gissur är nöjd över hur snabbt och trevligt välfärdsmyndigeten NAV:s ledning har reagerat när Island tagit kontakt.

- Vi ringde nyligen NAV i Norge och frågade om deras representant kunde träffa oss med kort varsel. Det var inget problem. Han bara kom, höll en föreläsning och åkte sedan tillbaka. Det är ovärderligt och visar vilken enorm samarbetsvilja de har i Norge, förklarar Gissur.

Psykiska problem ökar kraftigt

Island upplever just nu en kraftig ökning av förtidspensionering. Många hinner inte knappt börja jobba innan de förtidspensioneras. Någonting skapar ohälsa bland befolkningen och gör att så många förtidspensioneras. Island har byggt upp en arbetslivsorienterad rehabilitering. Gissur anser att uppdraget nu är att upprätthålla systemet och fortsätta utveckla det.

- Vi måste också reagera på det enorma bortfallet från arbetsmarknaden på grund av ohälsa och förtidspensionering. En stor del av problemet är psykiska problem och därför erbjuder vi rehabilitering för dem som lider av psykisk ohälsa, säger han.

Psykiska problem har ökat kraftigt, inte bara på Island. Även andra länder i  Europa försöker också komma åt problemet. Socialdepartementet samarbetar med de förtidspensionerades förbund och arbetsmarknadens representanter. Meningen är att ta i bruk ett verktyg som bedömer arbetsförmågan.

- Det finns en stor misstänksamhet och rädsla för förändringar bland intressegrupperna. Vi har arbetsgrupper som jobbar med saken, bland annat på alltinget. Vi hoppas på resultat nu under våren.

Tror på fred på arbetsmarknaden

Islands kanske största problem just nu är bostadsbristen och bokostnaderna på Island. Parterna på arbetsmarknaden diskuterar nu ett nytt kollektivavtal och bostadsfrågorna har blivit en del av debatten. Förhoppningen är att regeringen ska vidta åtgärder vad gäller bostadsfrågorna för att underlätta ett avtal.

Gissur Pétursson är optimistisk inför vårens avtalsförhandlingar. Han tror att parterna kommer att hinn slutföra ett kollektivavtal utan att det blir en häftig fight på arbetsmarknaden. Han tror att alla förstår att de har ett stort ansvar att inte riskera freden på arbetsmarknaden.

- Det är många saker som kan bidra till att förhandlingarna ger ett bra resultat inför framtiden. Det är viktigt att komma överens om åtgärder som kan bidra till en bättre framtid för befolkningen, annat än bara en högre summa i lön, säger han.

- Det är viktigt för att den ekonomiska tillväxten som har varit väldigt bra för Island, ska kunna fortsätta.

På kornet

Vilken bok läser du just nu?

Skúli Fógeti (Fogde Skúli) av Þórunn Jarla Valdimarsdóttir. Jag har just läst en bok om det isländska självstyrets 100-årsjubileum. Jag läser ofta böcker som handlar om tiden mellan 1700 och 1900.

Vilket är ditt favoritredskap på jobbet?

Troligen telefonen, eller jag vet inte. Jag sa till personalen här på departementet när jag först kom till jobbet att jag tagit med mig termometer och tumstock. Om någon klagar över att det är för kallt så visar jag termometer som kanske visar 22 grader. Då säger jag: Ta på dig tröjan! Eller om någon klagar att det är för trångt på kontoret så hämtar jag tumstocken och visar hur trångt det är. Eller inte är.

 Vad ville du bli när du var barn?

Jag ville bli elektriker. Min stora passion är maskiner och apparater.

Har du någon dold talang?

Jag sjunger i manskören Karlakór Kópavogs men det är kanske ingen dold talang eftersom vi ibland ger konserter. Jag älskar att sjunga. Min dolda talang är kanske det faktum att jag reparerar mina bilar, byter bromsar och liknande.

Fakta om Gissur

Född: I Reykjavík 1958, växte upp i stadsdelen Kópavogur.

Utbildning: MA, offentlig statsförvaltning från Islands universitet.

Karriär: Har jobbat inom förvaltningen i över 30 år; först inom fiskeriförvaltningen under 10 år och sedan som chef för arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun under 21 år. Före det jobbade han med journalistik.

Intressen: Gissurs stora intresse är nationell vetenskap, historia och geografi. Han har rest mycket på Island, är jägare och har skjutit renar, ripor och gäss, men har inte haft tid för flugfiske. Om han ska fiska, vill han i så fall lägga nät och fiska mycket på en gång.

Foto: Privat

Foto: privat

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment