Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsformidling

Arbeidsformidling

Leder: Har vi råd til å sløse bort kreftene?

Hva er det som kan få flere unge i jobb? Hvor finnes de gode erfaringene? Alle har jo samme mål: Det må være effektiv anvendelse av skattebetalernes penger som skal gjøre at mennesker kommer i arbeid, sier Sveriges Hillevi Engström i månedens tema.

Leder: Har vi råd til å sløse bort kreftene? - Les mer…

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten

Vad kännetecknar ett vällyckat projekt att bekämpa ungdomsarbetslösheten? Den danska konsultbyrån Damvad har på uppdrag av de nordiska arbetsministrarna gjort en kartläggning av ungdomsprojekt i Norden där det offentliga samarbetar med olika verksamheter.

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten - Les mer…

Finsk yrkesutbildning: lärlingarna är vuxna och har jobb

De senaste åren har EU-kommissionen varit väldigt intresserad av att skapa fler möjligheter för ungdomar att som lärlingar ta sig in på arbetsmarknaden. Erfarenheterna att arbetsanpassad yrkesutbildning visar att ungdomsarbetslösheten är lägre i länder där ungdomar kan gå i lära och den vägen skaffa sig ett yrke. ”Mönsterländerna” finns i det tyska kulturområdet - Tyskland, Österrike och Schweiz – tillika med Danmark och Nederländerna där yrkesutbildningen fungerar erkänt bra.

Finsk yrkesutbildning: lärlingarna är vuxna och har jobb - Les mer…

IF Metall startar jobbförmedling

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

IF Metall startar jobbförmedling - Les mer…

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark

Både Norden og EU arbejder på at fremme socialøkonomiske virksomheder. I Danmark er regeringen på vej med en ny strategi.

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark - Les mer…

Arbeidsrettet bistand – et organisert anarki?

Alle sliter med å øke arbeidsdeltakelsen for personer med nedsatt arbeidsevne. Er hjelpeapparatet selv det største hinderet?

Arbeidsrettet bistand – et organisert anarki? - Les mer…

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut

Chefen för den svenska Arbetsförmedlingen fick till sist sparken själv. Nu hamnar hon på det som kallas för ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet. Dit kommer generaldirektörer som tvingas sluta innan kontraktsperioden går ut.

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut - Les mer…

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt

Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt - Les mer…

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

Han sto med sigaretten bak øret og spurte: Bjarne, hvor kan jeg røyke? Det var det første han sa til meg, sier arbeidsgiveren Bjarne Brøndbo. Etter noen få timer var han rede til å gi opp å ta skoleavhopperen i arbeid. Han ringte NAV og sa at han ikke trodde det gikk. Gi han en sjanse til, ba Randi Nyheim Aglen i ungdomsteamet. Det ble starten på en god historie. Hva skjedde?

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk - Les mer…

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke

Balladen fortsætter om regeringens halvering af den periode, arbejdsløse kan modtage dagpenge. Nu står akutpakken for skud.

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke - Les mer…

Danmark skal have nye beskæftigelsespolitik

De kommunale jobcentre skal kulegraves og måske laves helt om. Beskæftigelsesindsatsen virker ikke, fastslår regeringen

Danmark skal have nye beskæftigelsespolitik - Les mer…

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad

Det blåser snålt runt den svenska Arbetsförmedlingen. Först kom i mitten av november en undersökning från fackförbundet ST som visade på stora arbetsmiljöproblem. Så slaktades satsningen på jobbcoacher.

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad - Les mer…

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge

Sex nya kommuner ansluter sig till projektet Jobbresan, som har som mål att ge arbetslös ungdom i Sverige jobb i Norge. Försöksverksamheten med ungdom från Söderhamn har varit vällyckad. Nio av tio ungdom blev erbjudna jobb inom 30 dagar.

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge - Les mer…

Första jobbet fanns i Norge

Första jobbet fanns i Norge

De som flyttar till ett annat nordiskt grannland måste ha ett visst kapital. Lönen kommer inte med en gång, men det gör boendekostnaden. I Norge är det vanligt med tre månaders deposition för hyran, samtidigt som den första månaden betalas på förskott. Det kan vara nog för att det ska bli ett oöverstigligt hinder för många ungdomar.

Första jobbet fanns i Norge - Les mer…

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Mellan åren 2001 och 2008 ökade gränspendlingen i Norden med 166 procent. Det visar en kommande rapport från svenska statistiska centralbyrån, SCB, som presenteras i maj. Det är framförallt svenskar som söker sig till de nordiska grannländerna och idag kommer 80 procent av de nordbor som pendlar till Danmark och Norge från Sverige. Framför allt verkar det vara möjlighet till högre lön som lockar

Den typiske gränspendlaren är en svensk - Les mer…

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island

Arbetspendling blir allt populärare bland isländska läkare, sjuksköterskor samt hantverkare. De pendlar huvudsakligen till Norge men också till Sverige. Lönen är viktig, men för ett litet land som Island innebär arbetspendlingen till andra länder en möjlighet att utvecklas professionellt.

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island - Les mer…

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere

Flere skal arbejde mere, produktiviteten skal op, og lønningerne holdes i ro. Det er centrale elementer i den nye danske centrum-venstre regerings arbejdsmarkedspolitik, som både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer tager forholdsvis pænt imod.

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere - Les mer…

EU-regler for vikarer mindsker social dumping

Med EUs vikardirektiv vil færre vikarbureauer presse løn- og arbejdsvilkårene på arbejdsmarkedet, forudser fagbevægelsen.

EU-regler for vikarer mindsker social dumping - Les mer…

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv?

I år implementeres vikarbyrådirektivet som skal bedre arbeidskraftsmobiliteten og legge til rette for vikarbyråer som bedrifter. Det nedfeller dessuten krav til likebehandling av fast ansatte og arbeidstakere rekruttert gjennom vikarbyråer. Men vet vi nok om vikarbyråer som fenomen? Er de nordiske velferdssamfunnene klar for en slik aktør?

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment