Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsformidling

Arbeidsformidling

Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV

Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV

De som arbetar på NAV i Vestre Aker börjar till sist få huvudet över vattnet. Antalet obehandlade ärenden är tillbaka på samma nivå som innan den stora välfärdsreformen började genomföras i Norge 2007. Men det är ingen tid för vila. Nya uppgifter införs och andra omorganiseras.

Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV - Les mer…

Högutbildade utan jobb får specialservice

Högutbildade utan jobb får specialservice

De stora förlorarna i Finland redan innan dagens djupa ekonomiska kris var de högutbildade. Ett problem är att arbetsmarknaden förändrats i riktning mot projektjobb vilket gjort att behovet av fast anställda ingenjörer och ekonomer minskar.

Högutbildade utan jobb får specialservice - Les mer…

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingarna i Sverige finns sedan förra året en ny yrkesgrupp – coacherna. Det var strax innan jul 2008 som regeringen beslutade att bevilja tre miljarder under en treårsperiod för att ge de arbetssökande ett starkare och mera individuellt stöd. Samtidigt öppnades en ny arbetsmarknad, eftersom huvuddelen av coacherna är upphandlade av privata företag.

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen - Les mer…

Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare

Den 17 mars beslutade svenska riksdagen att från och med 1 december 2010, kommer arbetsförmedlingen att ta över kommunernas roll att introducera nyanlända invandrare. Med hjälp av etableringslotsar är meningen att de snabbare ska komma in i samhälle och arbetsliv.

Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare - Les mer…

Arbeidsformidling i ny fasong

Arbeidsformidling i ny fasong

I alle de nordiske land har de tradisjonelle arbeidsformidlingsetatene gjennomgått en mer eller mindre total forandring. Nye myndigheter som NAV og Jobcenterene har oppstått, mens arbeidsformidlingene i Sverige og Finland ikke er til å kjenne igjen. De ansatte har fått nye oppgaver og yrkesroller. Samtidig har finanskrisen ført til frykt for langvarig ledighet og økt utenforskap. Behovet for å hjelpe folk i jobb er derfor blitt en enda større utfordring. Hvordan ser forandringene ut fra innsiden?

Arbeidsformidling i ny fasong - Les mer…

Fælles front mod langtidsledighed

Fælles front mod langtidsledighed

At få langtidsledige i arbejde kræver målrettet fokus, mod til at gå nye veje og samarbejde mellem virksomheder, jobcentre og uddannelsesinstitutioner. Det er budskabet til beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der for tiden samler inspiration til en indsats mod langtidsarbejdsløshed.

Fælles front mod langtidsledighed - Les mer…

Tema: Nya yrken gror i krisens spår

Tema: Nya yrken gror i krisens spår

Samtidigt som arbetslösheten ökar i Norden skapas det också nya jobb. Tekniken och efterfrågan på nya tjänster gör att helt nya yrken kan uppstå. Universitet och högskolor vill hitta sina nischer på arbetsmarknaden. Ett nytt projekt i EU ska samordna klassificeringen av yrken. Arbeidsliv i Norden beskriver debatten om vilka kvalifikationer som behövs för de nya jobben och ser närmare på några helt nya yrken: Möt kontorsnomader, DNA-tolkare och levande statyer.

Tema: Nya yrken gror i krisens spår - Les mer…

Hur skapas nya yrken och varför dör de ut?

Hur skapas nya yrken och varför dör de ut?

Hur uppstår ett nytt yrke? Frågan kan verka enkel, men är svår att svara på. För vad är det som gör att inte ett redan existerande yrke påtar sig de uppgifter som ny teknik eller ändrade konsumtionsvanor ger upphov till?

Hur skapas nya yrken och varför dör de ut? - Les mer…

Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad

Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad

Sverige har varit drivkraften i ett ambitiöst EU-projekt där mer än 5000 yrkesbenämningar och kompetensord har översatts till 22 olika språk och där kvalifikationerna som krävs för dessa jobb ska beskrivas. Det gemensamma ”lexikonet” för arbetslivet ska göra det lättare att förmedla jobb över landgränserna.

Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad - Les mer…

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere

Stadig flere danske virksomheder gør en særlig indsats for at få udenlandske medarbejdere til at falde til. Især er det vigtigt, at den udenlandske medarbejder får et socialt netværk, og at hans eller hendes ægtefælle får job, viser erfaringerne hos vindmølleproducenten Vestas.

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere - Les mer…

Fra humanisme til nasjonal nyttetenkning i innvandringspolitikken

Flyktning er en betegnelse som kan forsvinne. Nå kalles snart alle innvandrere og velges i økende grad ut fra et nasjonalt nytteperspektiv. Arbeidsinnvandring stimuleres, mens asylpolitikken strammes til. Migrasjonspolitikken i Europa tar nye former.

Fra humanisme til nasjonal nyttetenkning i innvandringspolitikken - Les mer…

Finland: Depression leder allt oftare till sjukpension

Finland: Depression leder allt oftare till sjukpension

Ung, deprimerad och redan sjukpensionär – det här är verkligheten för tusentals ungdomar i Finland. Depression håller på att bli något av en ny allvarlig folksjukdom och nu tar hälsosektorn i med krafttag för att få bukt med problemen.

Finland: Depression leder allt oftare till sjukpension - Les mer…

Mobilisering av mennesker i krisetider - tema i Reykjavik

Vi må fokusere på det den enkelte kan gjøre og ikke på det folk ikke kan klare. Skreddersøm og individuell tilnærming er nødvendig for å få flere aktive i arbeidslivet.

Mobilisering av mennesker i krisetider - tema i Reykjavik - Les mer…

Unga vet vad unga behöver - om utsatthet, arbetslöshet och åtgärder

Nu ökar arbetslösheten och utanförskapet bland unga i hela Norden. Värst är det i Sverige med 155 000 arbetslösa ungdomar. Som start på ett pilotprojekt om utanförskap arrangerade Nordens Välfärdscenter den 26 oktober en lunchdebatt i Stockholm på temat ”Ung, utsatt och arbetslös”. Där fick ungdomarna själva komma till tals.

Unga vet vad unga behöver - om utsatthet, arbetslöshet och åtgärder - Les mer…

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb

I Västerås, Sveriges sjätte största stad, har näringsliv, högskola och offentliga aktörer stor vana att samarbete kring arbete. Nu riktas det gränsöverskridande samarbetet mot arbetslösa ungdomar och i nästa vecka startar man ett projekt som man hoppas ska ge 1000 unga arbetslösa arbete och utbildning

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb - Les mer…

En kunskapsbank om ungas väg från utanförskap

Mellan åren 2007 och 2013 finansierar Europeiska Socialfonden, ESF, 1000 projekt som rör ungas arbetsliv och utanförskap bara i Sverige. Nu ska kunskap och erfarenhet från de många projekten tas tillvara och leva vidare genom temagruppen ”Unga i arbetslivet” initierat av Ungdomsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

En kunskapsbank om ungas väg från utanförskap - Les mer…

LO pressar isländska regeringen: För lite görs för de arbetslösa

LO i Island kritiserar regeringen för att det går trögt att bryta stilleståndet på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är nu åtta gånger större än den var för ett år sedan och det är bråttom att hjälpa folk till ett jobb så att de inte blir varaktigt utstötta, anser LO.

LO pressar isländska regeringen: För lite görs för de arbetslösa - Les mer…

Samverkan för nya jobb

Samverkan för nya jobb

I Sverige varslades fler arbetstagare i oktober än vad som skett sedan 1992. Särskilt utsatt är Västsverige och dess bilindustri. För att öka tillgängligheten för de drabbade och ge hjälp i ett tidigt skede öppnade Arbetsförmedlingen i början av november ett kontor inne i Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

Samverkan för nya jobb - Les mer…

Arbejde i Danmark: Workindenmark søger udenlandsk arbejdskraft

Den 3. oktober i år åbnede tre nye centre, som søger udenlandsk arbejdskraft til Danmark. De hedder “Workindenmark”, og de ligger i Høje Tåstrup ved København, i Odense på Fyn og i Århus i Jylland. De indeholder en lang række tilbud til virksomheder, som vil rekruttere arbejdskraft fra udlandet og skal hjælpe udlændinge, som søger job i Danmark.

Arbejde i Danmark: Workindenmark søger udenlandsk arbejdskraft - Les mer…

Servicecenter: Finsk modell tar form

Servicecenter: Finsk modell tar form

Mer nytänkande på arbetsmarknaden krävs för att försöket att få in fler långtidsarbetslösa ska lyckas i Finland, där de svåraste klienterna slussas till särskilda servicecenter. - Den största utmaningen är att se till att det växer fram en grupp arbetsgivare som kan anställa personer vars arbetsförmåga inte är hundra procent, säger platsdirektör Ilkka Haahtela som förestår servicecentret vid Helsingfors arbetskraftsbyrå.

Servicecenter: Finsk modell tar form - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment