Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Finsk strid i efterhand om avtalade löneökningar

Finsk strid i efterhand om avtalade löneökningar

Alla företag har inte råd att betala avtalade löneökningar i Finland, varnar Teknologiindustrin. Men facket vill inte riva upp några kollektivavtal. Coronakrisen väcker många frågor i den finländska arbetsmarknadspolitiken. Den finländska konkurrenskraften sägs vara hotad. Enligt arbetsgivarna blir det inte bättre av statsministerns vision om förkortade arbetsdagar.

Finsk strid i efterhand om avtalade löneökningar - Les mer…

Kollektivförhandlingar med munskydd

Arbetsgivarna och fackförbunden i Norden har under våren och sommaren genomfört kollektivförhandlingar, bortsett från i Sverige, där de skjutits upp till 1 oktober på grund av coronapandemin. Hur har den kraftigt ökade arbetslösheten påverkat löneförhandlingarna? Kommer vissa grupper, som jobbat ännu hårdare under krisen, få sin belöning?

Kollektivförhandlingar med munskydd - Les mer…

Het vår och sommar för isländska kollektivförhandlingar

Het vår och sommar för isländska kollektivförhandlingar

Islands nyutnämnde riksförlikningsman Aðalsteinn Leifsson, fick ingen lätt uppgift när han tillträdde den 1 april i år. Coronapandemin drabbade den isländska ekonomin brutalt. Bland de svåra medlingsuppdragen fanns förhandlingar om lönerna för kabinpersonalen, sjuksköterskorna och gymnasielärarna.

Het vår och sommar för isländska kollektivförhandlingar - Les mer…

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen

LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson har djupa rötter i fackföreningsrörelsen och redan som 16-åring engagerade hon sig mot orättvisor på jobbet. Idag företräder hon 1,4 miljoner LO–medlemmar i fjorton förbund. Utmaningen just nu är att värna den svenska modellen mot politikernas inblandning i arbetsrätten.

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen - Les mer…

Tema: Kollektivavtal i Norden

Tema: Kollektivavtal i Norden

Årets kollektivförhandlingar i Norden har både försenats och försvårats på grund av coronapandemin. Det är ett stort maskineri som dras igång när nya kollektivavtal ska skrivas. Vi ser på hur det gått hittills.

Tema: Kollektivavtal i Norden - Les mer…

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten

Bron som förenar två nordiska länder fyller denna sommar 20 år. Förbindelse har varit viktig för Öresundsregionens utveckling. Den har också betydelse för gigantprojektet med en fast förbindelse mellan Själland och Tyskland.

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten - Les mer…

"Som en Berlinmur mellan Haparanda och Torneå"

När gränsen stängdes mellan Finland och Sverige, försvann på ett ögonblick, det som för hela Tornedalen varit en gemensam marknad för varor, tjänster, arbete och kultur. Besöksnäringen och handeln är hårt drabbade och nu börjar varsel och permitteringar falla ut i arbetslöshet.

"Som en Berlinmur mellan Haparanda och Torneå" - Les mer…

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Bilden av hur Sverige drabbats av pandemin speglas av de utsatta storstäderna och framförallt Stockholm. I gränsområdena har smittan varit låg också i Sverige, men kommunerna längst gränsen drabbas hårt ekonomiskt av stängda gränser.

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng - Les mer…

Færøerne: Gamle opskrifter og nye kriser

Færøerne: Gamle opskrifter og nye kriser

En økonomisk krise fra 1992, en laksetest fra 2000 og en restaurantidé fra 2013. Det er nogle af ingredienserne i Færøernes opskrift på, hvordan øsamfundet i nordatlanten og dets 52.000 indbyggere kommer bedst ud af corona-krisen. Indtil videre har det været en rigtig god opskrift.

Færøerne: Gamle opskrifter og nye kriser - Les mer…

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

Island börjar nu på nytt öppna för och utveckla turismen i landet efter covid-19-epidemins svåra effekter i våras. Covidvirusets spridning gjorde att de flesta turistföretag inte fick några turister och många företag var tvungna att stänga. Nu har de flesta öppnat på nytt och försöker attrahera inhemska resenärer i väntan på att utländska turister ska återvända till Island.

Island öppnar för turismen igen - försiktigt - Les mer…

Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling

Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling

Cirka 15.000 medarbejdere pendler til job på den anden side af den dansk-tyske grænse, som i 2020 fylder 100 år. Grænseregionen er dermed i praksis ét fælles arbejdsmarked, men der er vidt forskellig lovgivning og arbejdspladskultur på de to sider af grænsen.

Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling - Les mer…

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas

Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas - Les mer…

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen

De nordiska länderna kommer att genomföra historiskt stora insatser för att begränsa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. Regeringarna valde delvis olika åtgärder för att bekämpa smittan, med olika påverkan på ekonomin. För att komma ut ur krisen krävs det en större samordning.

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen - Les mer…

Fem gånger högre arbetslöshet på Island

Fem gånger högre arbetslöshet på Island

Arbetslösheten femdubblades på fyra veckor på Island. I slutet av februari var arbetslösheten 10 000, i mars var 50 000 personer arbetslösa. Det här är alldeles nytt, säger direktören för arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun (VMST) Unnur Sverrisdóttir.

Fem gånger högre arbetslöshet på Island - Les mer…

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket

I en tid när arbetslösheten ökar snabbt oroar sig många bönder i Norden för hur de ska få tag på utländsk säsongsarbetskraft. Det gäller speciellt i trädgårdar, jordgubbsodlingar och på jordbruk.

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket - Les mer…

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna

Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna - Les mer…

Undantagstillstånd i Norden

Coronapandemin har stängt gränserna i Norden och resten av världen. I de flesta länderna har regeringarna stärkt sin makt. Medborgarskapet har fått ökad betydelse, samtidigt som den personliga friheten inskränktes.

Undantagstillstånd i Norden - Les mer…

Nationella beslut får stora gränsregionala konsekvenser

Nationella beslut får stora gränsregionala konsekvenser

Aktivera nätverken. Utveckla dialogerna. Intensifiera uppdateringarna. Nödvändiga och brådskande uppgifter i coronasmittans spår för Nordens gränsregionala informationstjänster. På kors och på tvärs. Hos Øresunddirekt i Malmö är det stängt för besökare. Innanför dörrarna är det full aktivitet.

Nationella beslut får stora gränsregionala konsekvenser - Les mer…

Öresundssamarbetet skulle utvidgas - så kom coronakrisen

Öresundssamarbetet skulle utvidgas - så kom coronakrisen

Miljarder kronor. Det beräknas förtjänsten för danska och svenska staten årligen bli med en fullt integrerad arbetsmarknad tvärs över Öresund. Nio utpekade insatsområden är identifierade och presenterade, klara att gå vidare med efter att coronakrisen planat ut.

Öresundssamarbetet skulle utvidgas - så kom coronakrisen - Les mer…

Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen

Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen

Arbetslösheten har ökat kraftigt i Norden efter att coronaviruset slog till. Men sättet att hantera situationen skiljer sig mellan länderna. Det beror på de olika arbetslivsmodellerna, vilka åtgärder myndigheterna inför och hur arbetsmarknaderna ser ut.

Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment