Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden - Les mer…

Svensk arbetsmiljö lockar kineser

Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.

Svensk arbetsmiljö lockar kineser - Les mer…

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss

Sjöfarten är den mest globala av alla näringar. Ett skäl till att en ny sjöarbetskonvention införs är att få mer lika konkurrensvillkor för rederierna. Det ska inte löna sig för redare som dumpar lönerna eller som slarvar med arbetsmiljön.

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss - Les mer…

Ny tiårsplan for arbejdsmiljø

Ny tiårsplan for arbejdsmiljø

Danske arbejdspladser skal især fokusere på at bekæmpe arbejdsulykker, dårligt psykisk arbejdsmiljø og problemer med muskler og led.

Ny tiårsplan for arbejdsmiljø - Les mer…

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Da finanskrisen slo inn over Danmark for alvor, blek Inger Støjberg utnevnt til minister med ansvar for arbeid og likestilling. Som tidligere ordfører for det liberale partiet Venstre, var hun kjent for sine dristige verbale utspill. Nå er hun blitt talskvinne for brede forlik med opposisjonen.

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik - Les mer…

”Sjukfrånvarodebatten fastnar lätt i mytbildning”

Det är en myt att svenskarna har en så mycket högre sjukfrånvaro än i andra europeiska länder, hävdar Björn Johnson som är forskare vid Malmö Högskola. I den nyutkomna boken ”Kampen om sjukfrånvaron” har han granskat när sjukfrånvaron började definieras som ett samhällsproblem och vilka synsätt som ligger bakom.

”Sjukfrånvarodebatten fastnar lätt i mytbildning” - Les mer…

Partiell sjukskrivning ska få ned sjukfrånvaron i Norge

Partiell sjukskrivning ska få ned sjukfrånvaron i Norge

Partiella sjukskrivningar ska vara huvudregeln efter att en anställd varit borta från jobbet i åtta veckor. Det är det främsta förslaget från en expertgrupp som sett på hur sjukfrånvaron kan minskas i Norge. De sjukskrivna ska jobba 20, 40, 60 eller 80 procent.

Partiell sjukskrivning ska få ned sjukfrånvaron i Norge - Les mer…

Ständig jakt på nya sätt att begränsa sjukfrånvaron

Ständig jakt på nya sätt att begränsa sjukfrånvaron

Trots att sjukfrånvaron varierar kraftigt mellan de olika länderna i Norden verkar det som om villkoren för sjukersättning stramas åt oberoende av om sjukfrånvaron går upp eller ned. Det finns inget samförstånd bland forskarna om vad som egentligen orsakar svängningarna och vilken politik som fungerar.

Ständig jakt på nya sätt att begränsa sjukfrånvaron - Les mer…

Sjukskrivningar i Finland: Uppåtgående trend bruten i kommunerna

Sjukskrivningar i Finland: Uppåtgående trend bruten i kommunerna

Många finländska kommuner har lyckats vända trenden med allt fler sjukskrivningar. Vid Helsingfors stad, landets största kommunala arbetsgivare, försöker man målmedvetet att utveckla goda modeller för långtidssjuka så de kan återgå till sina arbeten.

Sjukskrivningar i Finland: Uppåtgående trend bruten i kommunerna - Les mer…

Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd

Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd

Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.

Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd - Les mer…

Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten

De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.

Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten - Les mer…

Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv

Hva er det som gjør at arbeidstakere trives og rapporterer velvære, og hva er det som gir sunne og produktive organisasjoner? Hva er det som gjør arbeidstakere resiliente og adaptive i forhold til stadige endringer og økte krav?

Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv - Les mer…

Den bästa forskningen griper tag i människorna

Den senaste arbetslivsforskningen i Norden visar att det sker stora ändringar i hur verksamheter organiseras. Det gäller framförallt det som kallas det gränslösa arbetslivet, där arbetstiderna blivit flexiblare och jobbet och fritiden flyter ihop. Men vilka konsekvenser får det på längre sikt?

Den bästa forskningen griper tag i människorna - Les mer…

Norge vill para ihop ILO och WTO

Norge vill para ihop ILO och WTO

Kan målet om ett anständigt arbete för alla nås genom att stärka den internationella arbetsorganisationen, ILO? Eller sker det ingen förbättring av villkoren för arbetarna i den tredje världen förrän kraven tas med i förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO?

Norge vill para ihop ILO och WTO - Les mer…

Arbetsmiljön ger konkurrenskraft

Arbetsmiljön kommer att vara en viktig framgångsfaktor i framtiden när konkurrensen om de bästa förmågorna hårdnar. Det är knappast en tillfällighet att ett av världens mest framgångsrika storföretag, Microsoft, tre år i rad valts till Finlands bästa arbetsplats.

Arbetsmiljön ger konkurrenskraft - Les mer…

Tyst kunskap guld värd

Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.

Tyst kunskap guld värd - Les mer…

Sosial kapital - kriterium for suksess

Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.

Sosial kapital - kriterium for suksess - Les mer…

Fra kontrol til tillid

En ny virksomhedspolitik med kerneværdier som medbestemmelse og ansvar, tillid og åbenhed i den danske butikskæde Irma har vendt nedtur til fremgang på både det menneskelige plan - og økonomisk.

Fra kontrol til tillid - Les mer…

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment