Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Supermarkedskæde forbedrer det psykiske arbejdsmiljø

Supermarkedskæde forbedrer det psykiske arbejdsmiljø

Supermarkedskæden Netto er nomineret til dette års store danske arbejdsmiljøpris for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø ved at ruste koncernens 10.000 overvejende unge medarbejdere til at forebygge og håndtere røveri og voldsomme kunder.

Supermarkedskæde forbedrer det psykiske arbejdsmiljø - Les mer…

Hur samla Europa i en gemensam syn på arbetsmiljön?

Hur samla Europa i en gemensam syn på arbetsmiljön?

25 procent av arbetskraften i EU har ett jobb som orsakar dem psykosociala problem, som stress. Det visar den femte europeiska undersökningen om arbetsvillkor. Resultaten har analyserats i en gemensam rapport Eurofound gjort, tillsammans med den Europeiska arbetsmiljöbyrån. Men att mäta arbetsmiljö är betydligt svårare än att mäta arbetslöshet.

Hur samla Europa i en gemensam syn på arbetsmiljön? - Les mer…

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

En av fire arbeidstakere i Europa plages av stress eller andre psykososiale vansker viser Eurofounds siste undersøkelse. Men arbeidet for et bedre arbeidsmiljø er en kamp mot et mangehodet troll. Spennet i utfordringene som preger det moderne arbeidslivet øker. Det er andre farer i servicenæringer enn på fabrikkgulvet. Samtidig med at arbeidet for et bedre arbeidsmiljø endres til å handle mer om psykiske faktorer og positive tiltak, dukker det opp nye farer ved ny teknologi, som nanoteknikken.

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive? - Les mer…

Jeg følger sikkerhedsinstrukserne – de er jo ikke lavet for sjov

Jeg følger sikkerhedsinstrukserne – de er jo ikke lavet for sjov

For Mathias Schou Sørensen og mange danske unge er et job i et supermarked starten på arbejdslivet og den første erfaring med arbejdsmiljøudfordringer. Dem oplever unge flere af end andre medarbejdere.

Jeg følger sikkerhedsinstrukserne – de er jo ikke lavet for sjov - Les mer…

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

När personalen på kirurgavdelning 6, vid Centrallasarettet i Karlstad fick arbeta mer med patienterna och mindre med administration fick de också en bättre arbetsmiljö. Nyligen vann de Suntarbetslivs stora arbetsmiljöpris på 50 000 kronor för sitt imponerande arbetsmiljöarbete.

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö - Les mer…

Hälsosamma organisationer skapas inte av en slump

Mer än var fjärde ung kvinna och man, tror att deras hälsa kommer att påverkas negativt av jobbet de kommande åren, visar en ny svensk undersökning. Samtidigt ökar intresset för vad som gör oss friska på jobbet.

Hälsosamma organisationer skapas inte av en slump - Les mer…

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Allt fler utsätts för nanopartiklar i jobbet, men okunskapen är stor om vilka ämnen som finns och hur de ska hanteras. AIN har besökt ett finländskt företag där säkerhetstänkandet genomsyrar verksamheten.

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet - Les mer…

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda - Les mer…

Medier i krise - en utfordring for demokratiet?

Medier i krise - en utfordring for demokratiet?

Hvilke konsekvenser får det når antallet kommunikatører bare vokser, mens antallet journalister blir stadig færre og et økende antall leser nyheter på sosiale medier?

Medier i krise - en utfordring for demokratiet? - Les mer…

Arbetsmiljön påverkar kvaliteten i medierna

Den undersökande journalistiken och den demokratiska roll som massmedierna spelar är de viktigaste argumenten när medieföretagen ber om specialbehandling. I alla nordiska länder diskuteras ramvillkoren för medierna – ska de slippa moms och ska subsidier ges även till digitala medier?

Arbetsmiljön påverkar kvaliteten i medierna - Les mer…

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll

När arbetslivet hamnar på dagordningen i den svenska valrörelsen så är det framförallt arbetslösheten som är i fokus - jobben måste bli fler. Däremot tycks visioner kring arbetets innehåll stå tillbaka från den politiska agendan – en perspektivförskjutning som ett tiotal forskare nyligen belyste under ett möte i Stockholm nyligen.

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll - Les mer…

Robotarna kan rädda jobben

Robotarna kan rädda jobben

Robotar och ökad automatisering kan rädda många arbetsplatser från undergång genom ökad effektivitet till lägre kostnader. Samtidigt försvinner många av låglönejobben när arbetsuppgifter tas över av maskinerna. AiN möter robotar i Finland och Sverige.

Robotarna kan rädda jobben - Les mer…

"Jeg er blevet mere selvhjulpen"

Aarhus Kommune er frontløber i introduktionen af velfærdsteknologi. For 67-årige Svend Erik Christensen betyder det, at han kan klare meget mere selv – herunder også toiletbesøg.

"Jeg er blevet mere selvhjulpen" - Les mer…

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge

Arbetsmarknadens parter och den norska regeringen har förlängt IA-avtalet fram till 2018. Mindre byråkrati utlovas i kampen för att få ned sjukfrånvaron, att få fler in i arbetslivet och att få folk att förlänga sin yrkesverksamhet .

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge - Les mer…

Unik dom - chefer dömda för att anställd begick självmord

Två chefer vid en svensk socialförvaltning dömdes i februari för att ha orsakat en anställds depression och självmord. Domen är unik. Det har aldrig tidigare hänt att en arbetsgivare har ställts till ansvar för att ha vållat psykisk sjukdom, och oavsett om den står sig i högre instans eller ej är den en rejäl tankeställare för Sveriges arbetsgivare.

Unik dom - chefer dömda för att anställd begick självmord - Les mer…

Dödsfallen i jobbet minskar

Dödsfallen på de nordiska arbetsplatserna fortsätter att minska. Det visar preliminära siffror över fjolåret från Finland, Sverige och Danmark som AIN sammanställt. Däremot registrerades fler dödsolyckor i Norge och det är en trend som hållit i sig de tre senaste åren.

Dödsfallen i jobbet minskar - Les mer…

Skærpet dansk fokus på arbejdsmiljø

Byggeriet i Danmark gør fælles front mod arbejdsulykker. Initiativet er et af flere tiltag for bedre fysisk arbejdsmiljø fra regeringen.

Skærpet dansk fokus på arbejdsmiljø - Les mer…

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas

Deltidsarbete är en av de viktigaste frågorna i den nordiska jämställdhetsdebatten. Även om skillnaderna minskar, jobbar kvinnorna fortfarande deltid i högre grad än männen. Det är en fråga om pengar, kultur och moral, men där pekpinnen kanske inte är det bästa redskapet om man vill genomföra ändringar.

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas - Les mer…

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott

De negativa konsekvenserna för kvinnor i Norden av att arbeta deltid är små. Nya regler gör att effekten på pensionen inte blir särskilt stor. En förskolelärare eller undersköterska i Danmark eller Norge som arbetar deltid i tio år får ändå 98-99 procent av den maximala pensionen.

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott - Les mer…

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

Debatten om deltidsarbete är intensiv i alla de nordiska länderna. Men det handlar inte bara om kvinnor som väljer att arbeta deltid under en period av sina liv. Om det är jämställdhet som är målet – bör kvinnorna jobba mer heltid eller är det männen som ska arbeta mer deltid?

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral" - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment