Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsrett

Arbeidsrett

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa

När SAS anställda tvingas gå med på att arbeta upp till 47,5 timmar på en vecka är det ett närmande till vad som gäller generellt i EU. Och nu väntar ytterligare EU-anpassning. Nya regler om flygarbetstider förbereds i Bryssel, och medlemsländerna ska inte längre kunna ha strängare regler. Men förslagen hotar flygsäkerheten, menar både piloternas organisationer och flygsäkerhetsmyndigheterna.

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa - Les mer…

Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair

Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair

För finländska Luftfartsunionens medlemmar har de senaste årens omställningar varit lika omtumlande som luftgropar. Verksamheter har sålts eller hyrts, bolag gått i konkurs och de anställda har haft svårt att hänga med i svängarna med alla fackliga förhandlingar.

Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair - Les mer…

Nordisk oro inför EU-direktiv om den inre marknaden

Europeiska kommissionens förslag om hur EU:s utstationeringsdirektiv ska tillämpas får inte begränsa våra möjligheter att kontrollera utländska företag! Om detta rådde total enighet när regeringstjänstemän, myndighetsföreträdare, arbetsmarknadens parter och forskare från alla de nordiska länderna möttes i Oslo för att dryfta hur man ska ställa sig till det som återstår av s.k. inre marknads-paketet.

Nordisk oro inför EU-direktiv om den inre marknaden - Les mer…

Ny dragkamp om utstationering

Vad betyder Europeiska kommissionens förslag till nya regler om utstationering av arbetstagare för de nordiska länderna? Kommer kontrollen av arbetstagarnas villkor att förbättras – eller rentav att försvagas?

Ny dragkamp om utstationering - Les mer…

Arbetstagarnas representant vann i ILO

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

Arbetstagarnas representant vann i ILO - Les mer…

Är Nordens motstånd mot minimilöner osolidariskt?

Lagstadgad minimilön – ska vi ha det? Absolut inte, menar de fackliga organisationerna i Norden, och arbetsgivarorganisationerna håller i allmänhet med. Men ute i Europa har man svårt att förstå deras inställning.

Är Nordens motstånd mot minimilöner osolidariskt? - Les mer…

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen - Les mer…

När pendling blir ett hinderlopp

När pendling blir ett hinderlopp

Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden.

När pendling blir ett hinderlopp - Les mer…

Utstationerade arbetstagare får bättre skydd i nytt EU-direktiv

Ett byggföretag som anlitar en utländsk underleverantör kommer själv att få stå för dennes löneskuld, om det inte förvissar sig om att underleverantören är seriös. Det är innebörden av ett nytt förslag till EU-direktiv som ska förbättra skyddet för utstationerade arbetstagare. Flera av de åtgärder som föreslås är redan verklighet i de nordiska länderna. Sverige ligger dock på efterkälken.

Utstationerade arbetstagare får bättre skydd i nytt EU-direktiv - Les mer…

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har lyckats med det som många ansåg vara mycket svårt, näst intill omöjligt. Hon har gjort nedskärningar i statsbudgeten efter finanskraschen och det utan att det har fått en negativ inverkan på det isländska socialförsäkringssystemet.

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu - Les mer…

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Det var i Europa som de viktigaste konventionerna som reglerar arbetslivet först infördes och som senare implementerades i andra länder. Men nu hotas dessa rättigheter av europeiska länder, som ständigt är på jakt efter fler möjligheter att skära ned, på grund av den ekonomiska krisen. Det säger Trine Lise Sundnes, som är de nordiska arbetstagarnas representant i ILO:s styrelse.

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO - Les mer…

Sverige nominerar Mona Sahlin till generaldirektör för ILO i Genève

För första gången kan en kvinna bli chef för den Internationella arbetsorganisationen, ILO, med huvudkontor i Genève i Schweiz. Det är den svenska regeringen som lanserar Mona Sahlin som kandidat när den nuvarande generaldirektören Juan Somavía, avgår.

Sverige nominerar Mona Sahlin till generaldirektör för ILO i Genève - Les mer…

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir är nyvald generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS. Hon ser det som sin första uppgift att trappa upp försvaret av den nordiska kollektivavtalsmodellen. Den utmanas av det mer regelstyrda sättet inom EU att handskas med arbetslivsfrågor.

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen - Les mer…

Myndigheternas rätt att ställa krav vid upphandling tvistefråga med EU

När myndigheter upphandlar tjänster ska de kräva att den leverantör som får kontraktet ger sina arbetstagare lön och andra anställningsvillkor enligt kollektivavtal på platsen där arbetet utförs. Det anser den norska och den danska regeringen som ser detta som en viktig del i arbetet mot social dumpning. Men frågan är vad som är tillåtet enligt EU/EES-rätten.

Myndigheternas rätt att ställa krav vid upphandling tvistefråga med EU - Les mer…

Britiske fagforeninger på krigsstien

Britiske fagforeninger på krigsstien

- Dette er bare begynnelsen, sa fagforeningsleder Len McCluskey da nesten to millioner statlig ansatte den 30. november gikk ut i Storbritannias største streik på 30 år. Skoler, sykehus, havner og flyplasser ble rammet. David Camerons regjering kalte streiken uansvarlig og fagforeningene militante, men mer enn 60 prosent av briter støttet streiken. Britiske fagforeninger tror de står foran et veiskille med fornyet støtte og makt.

Britiske fagforeninger på krigsstien - Les mer…

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft

Utländska företag som skickar arbetare till Sverige ska följa arbetsmiljölagen på samma sätt som inhemska företag. Men att se till att de gör det kan vara lättare sagt än gjort. Därför har Arbetsmiljöverket tänkt ut en ny strategi för att kunna förebygga de allvarligaste riskerna för personer som tillfälligt arbetar i landet. Problemet hur man ska kunna straffa utländska företag som har brutit mot lagen återstår dock att lösa.

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft - Les mer…

Sverige ändrar regler om tidsbegränsade anställningar

Inför hotet att dras inför EU-domstolen är Sveriges regering nu beredd att föreslå en lagändring som ska göra det möjligt att ingripa mot missbruk av tidsbegränsade anställningar. Den ger alltså efter för kritiken från Europeiska kommissionen som anser att lagen om anställningsskydd inte lever upp till kraven i EU:s visstidsdirektiv (1999/70).

Sverige ändrar regler om tidsbegränsade anställningar - Les mer…

EU-dom ger rätt till tjänstepension från flera länder

Den som arbetar i flera länder under sitt yrkesliv kan få en obehaglig överraskning när pensionen kommer. Tjänstepensionen är kanske lägre än den skulle ha varit om man hade hållit sig på hemmaplan hela tiden. Men att göra något åt problemet är lättare sagt än gjort.

EU-dom ger rätt till tjänstepension från flera länder - Les mer…

EU får större roll i lönebildningen

Hur höga löner vi ska ha i de nordiska länderna och hur löneförhandlingarna ska gå till är inget som EU bestämmer. Det står uttryckligen i EU:s fördrag. Men det kan faktiskt bli följden för Danmark, Finland och Sverige enligt nya regler som nu är på väg att antas.

EU får större roll i lönebildningen - Les mer…

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen

Arbeidsmarkedet preges av en økende mobilitet i alle retninger. De senere årene har det i raskt tempo vokst fram en hel bransje som skaffer vikarer til sykehus, restauranter, renhold og industri. I Sverige er fagbevegelsen stolt over å ha oppnådd en unik kollektivavtale for bemanningsbransjen. Arbeidsliv i Norden har oppsøkt arbeidstakere og arbeidsgivere i flere nordiske land for å finne ut hvordan man møter utviklingen, og spør: Hva er det ved bemanningsbransjen som utfordrer de nordiske arbeidsmarkedene?

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment