Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Bærekraftig arbeidsliv

Bærekraftig arbeidsliv

Gröna jobb handlar inte bara om miljö
De nordiska länderna och deras företag kommer att försöka presentera sig själva som så miljövänliga som möjligt under klimatkonferensen i Köpenhamn. Men vad innebär det egentligen att vara grön? När enorma investeringar görs i förnybar energi är det viktigt att inte andra värden offras.
Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø
Nordiske land og nordiske virksomheter vil presentere seg med en sterkest mulig miljøvennlig profil under FNs klimakonferanse i København. Men hva menes med ”grønne jobber” og hvor bærekraftige er de? Det gjøres nå enorme investeringer i fornybar energi, men hvilke verdier legges ellers til grunn? Arbeidsliv i Norden har besøkt noen grønne virksomheter i Norden. En av dem er Tomra. De lager pantemaskiner for returemballasje.
Också Finland hoppas på gröna jobb
Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.
Tomra – både grönt och säkert
Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.
København satser på grønn profil
København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.
Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd
Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.
Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.
Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten
De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.
Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv
Hva er det som gjør at arbeidstakere trives og rapporterer velvære, og hva er det som gir sunne og produktive organisasjoner? Hva er det som gjør arbeidstakere resiliente og adaptive i forhold til stadige endringer og økte krav?
Den bästa forskningen griper tag i människorna
Den senaste arbetslivsforskningen i Norden visar att det sker stora ändringar i hur verksamheter organiseras. Det gäller framförallt det som kallas det gränslösa arbetslivet, där arbetstiderna blivit flexiblare och jobbet och fritiden flyter ihop. Men vilka konsekvenser får det på längre sikt?
Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre?
Der er i disse år meget fokus på balance mellem arbejde - og privatliv. Der er mange gode intentioner i spil. Men det er svært at forestille sig, at der rigtig sker noget, før vi bliver villige til at se på de belastninger der for alvor gør det svært at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen.
Arbetsmiljön ger konkurrenskraft
Arbetsmiljön kommer att vara en viktig framgångsfaktor i framtiden när konkurrensen om de bästa förmågorna hårdnar. Det är knappast en tillfällighet att ett av världens mest framgångsrika storföretag, Microsoft, tre år i rad valts till Finlands bästa arbetsplats.
Tyst kunskap guld värd
Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.
Sosial kapital - kriterium for suksess
Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.
Fra kontrol til tillid
En ny virksomhedspolitik med kerneværdier som medbestemmelse og ansvar, tillid og åbenhed i den danske butikskæde Irma har vendt nedtur til fremgang på både det menneskelige plan - og økonomisk.
Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse
Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.
Arbetsmiljö i Helvetesköket
Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda
Integritet nytt begrepp i norsk arbetsmiljölag
Arbetarskyddsmyndigheterna i Norden byggdes upp för att skydda arbetarna mot olyckor, farliga kemikalier och för långa arbetspass. Men hur fungerar skyddstillsynen när arbetsplatsen är ett rörligt mål? Under omställningar sker så mycket samtidigt att de anställdas integritet hotas.
Hållbarhet - dags att tänka nytt om arbetslivet
En strategi för framtiden
Kan samhället bli hållbart om inte arbetslivet är det? Genom att börja värdera arbetet i förhållande till hållbarhet tillförs ett framåtsiktande och samlande perspektiv som angår människor. Hållbarhet sätter arbetet i ett sammanhang som utmanar traditionella lösningar och aktörer och som mobiliserar till nytänkande.

Side-alternativer

This is themeComment