Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen - Les mer…

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Gränshinder är ett ord som inte riktigt talar om vad det handlar om. Att ta sig över gränsen är det minsta problemet för medborgarna i Norden, som haft en gemensam arbetsmarknad och sluppit visa passet ända sedan 1954.

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår - Les mer…

Arbejdspendlere over Øresund: Vi føler os både danske og svenske

Arbejdspendlere over Øresund: Vi føler os både danske og svenske

På femte år pendler svenske Per Andreasson og hans hustru dagligt mellem hjemmet i Sverige og job i Danmark. Parret oplever at få det bedste af begge verdener.

Arbejdspendlere over Øresund: Vi føler os både danske og svenske - Les mer…

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Mellan åren 2001 och 2008 ökade gränspendlingen i Norden med 166 procent. Det visar en kommande rapport från svenska statistiska centralbyrån, SCB, som presenteras i maj. Det är framförallt svenskar som söker sig till de nordiska grannländerna och idag kommer 80 procent av de nordbor som pendlar till Danmark och Norge från Sverige. Framför allt verkar det vara möjlighet till högre lön som lockar

Den typiske gränspendlaren är en svensk - Les mer…

Flest svenskere jobpendler til Danmark

Tusindvis af mennesker pendler til Danmark fra nabolandene for at arbejde – især svenskere. Men antallet af jobpendlere falder, når krisen kradser.

Flest svenskere jobpendler til Danmark - Les mer…

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island

Arbetspendling blir allt populärare bland isländska läkare, sjuksköterskor samt hantverkare. De pendlar huvudsakligen till Norge men också till Sverige. Lönen är viktig, men för ett litet land som Island innebär arbetspendlingen till andra länder en möjlighet att utvecklas professionellt.

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island - Les mer…

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

Går det att tala om en nordisk familj? Fem länder och tre självstyrande områden som har så starka band till varandra att det mer liknar släktskap än vänskap? 50 år har gått sedan Helsingforsavtalet som reglerar det nordiska samarbetet och 60 år sedan Nordiska rådet upprättades. Vilka är banden som binder ihop Norden?

Den nordiska familjen - vad håller den samman? - Les mer…

När pendling blir ett hinderlopp

När pendling blir ett hinderlopp

Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden.

När pendling blir ett hinderlopp - Les mer…

Kvinnorna mister makt i Norden trots ny statsminister i Danmark

Kvinnorna mister makt i Norden trots ny statsminister i Danmark

Jämställdheten på maktpositionerna i politik och arbetsliv i Norden minskar. Det visar Arbeidsliv i Nordens barometer. Att Helle Thorning-Schmidt blev Danmarks första kvinnliga statsminister väger inte upp mot att Finland fått både en manlig president och en manlig statsminister.

Kvinnorna mister makt i Norden trots ny statsminister i Danmark - Les mer…

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner

Aldri tidligere i historien har så mange levd så lenge og vært så friske i så høye aldre som i dag. Om få år vil det bli langt flere 100-åringer, og folk som lever 20-30 år etter å ha pensjonert seg. Det er dette bildet som både gleder og uroer. Er Europa forberedt?

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner - Les mer…

OECD: Danskerne skal være mere produktive

Dansk økonomi er kun langsomt og meget ujævnt på vej ud af den finansielle krise, der hærger det meste af Europa, vurderer OECD. Især produktiviteten er et problem.

OECD: Danskerne skal være mere produktive - Les mer…

Leder: Det er gjennomføringen det står på

Sosial bærekraft må bli like selvfølgelig som bærekraft på klima- og miljøområdet, sier Hillevi Engström. Sveriges arbeidsmarkedsminister vil gjøre en innsats for at flere med nedsatt funksjonsevne skal få jobb.

Leder: Det er gjennomføringen det står på - Les mer…

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Til tross for krise og arbeidsløshet som biter seg fast, er arbeidsministrenes strategiske fokus å mobilisere flere til arbeidslivet. De legger vekt på at det langsiktig er behov for arbeidskraft, og at alle har rett til å delta på fullverdig vis i arbeids- og samfunnsliv. Utfordringen er å få arbeidslivet med på satsingen.

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv - Les mer…

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir är nyvald generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS. Hon ser det som sin första uppgift att trappa upp försvaret av den nordiska kollektivavtalsmodellen. Den utmanas av det mer regelstyrda sättet inom EU att handskas med arbetslivsfrågor.

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen - Les mer…

Vad kostar gränshindren i Norden?

Vad kostar gränshindren i Norden?

Går det att beräkna hur mycket de nordiska länderna förlorar på att det fortfarande finns många gränshinder på arbetsmarknaden? Enligt Copenhagen Economics skulle det ha varit 3 000-6 000 fler gränspendlare utan hinder. Om alla kommer från arbetslöshet sparas 4,2 miljarder danska kronor.

Vad kostar gränshindren i Norden? - Les mer…

Bred deltakelse tema i nordisk samarbeid i 2012

Velferdsstaten i et nordisk perspektiv er tema for det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2012. På arbeidslivsområdet er inkludering av utsatte grupper i arbeidslivet prioritert. Partene i arbeidslivet vil bli viktige bidragsytere i aktivitetene under formannskapet.

Bred deltakelse tema i nordisk samarbeid i 2012 - Les mer…

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

Från januari 2007 och fram till januari 2011 förlorade facken i Sverige 273 000 medlemmar. Värst drabbat är LO och sämst är anslutningen hos unga och arbetstagare med utländsk bakgrund. Men facken sitter inte stilla och betraktar ett sjunkande medlemstal – tvärtom, de mobiliserar för att nå gamla och nya medlemmar.

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering - Les mer…

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

Finlands nya regering har satt upp ambitiösa mål för att höja befolkningens kompetensnivå. Med satsningar på utbildning och vuxenstudier ska finländarna bli bättre rustade för strukturförändringar och framtida utmaningar.

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid - Les mer…

Islands väg till återhämtning

Island har klarat sig förvånansvärt bra efter den ekonomiska kraschen hösten 2008. Den isländska regeringen har i samarbete med den internationella valutafonden IMF arrangerat den internationella konferensen Islands väg till återhämtning i Reykjavik.

Islands väg till återhämtning - Les mer…

Nordiske grensehinder løftes politisk

Den nye regjeringen i Danmark har sagt det, det finske formannskapet i Nordisk Ministerråd har gjort noe med det og når Norge tar over ledelsen, er det med økt oppmerksomhet både fra det nordiske statsministerkollegium, fra nordiske parlamentarikere og ikke minst fra ministrene som står ansvarlig. De vil alle styrke den frie bevegeligheten i Norden.

Nordiske grensehinder løftes politisk - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment