Norden
"Dags att Åland får en modern självstyrelselag"
Åland har ett nyvalt lagting och en ny landskapsregering har presenterats. Ledamöterna i den har stora frågor att ta itu med. Ska Åland äntligen få en ny och modern självstyrelselag? Kan effekterna av skattegränsen, som omger öriket, mildras för att förenkla för näringslivet?
Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?
Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?
Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på
Mer försvars- och säkerhetspolitik i Nordiska rådet, men knappast mer pengar. Fortfarande oklart om de tre självstyrande områdena blir fullvärdiga medlemmar. Bara Sverige motsätter sig att det blir ett eget ministerråd för transport. Så kan årets session av Nordiska rådet sammanfattas.
Mangel på fagfolk bekymrer Nordisk råd
Nordisk råd mener kampen om fremtiden for unge i Norden står nå. Utenforskap i skole og arbeidsliv, og mangel på fagfolk, bekymrer nordiske politikerne. Nordisk råd tar også grep for å møte den økende cruiseturismen.
Finland lockar - men första vågen av estniska arbetare har flyttat hem
Estlands huvudstad Tallinn är en charmig stad med medeltida sevärdheter och en snabb utveckling. Inte mycket finns kvar från den sovjetiska tiden. På några timmar kommer man över Finska viken från Helsingfors till Tallinn.
Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder
Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.
Den nordiska beredskapen sätts på prov
Sällan har scouternas valspråk varit så aktuellt som i dessa dagar. När ledaren säger: Var redo! svarar scouterna: Alltid redo! Men är vi det egentligen?
Populär 25-åring underlättar rörligheten i Norden
I 25 år har Info Norden svarat på frågor och samlat kunskap från de som vill flytta inom Norden för att bo, arbeta, studera eller starta företag. Info Norden anses därför vara en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.
Mobiliteten i Norden måste underlättas
- Min ambition är att uppnå att arbetspendling inom Norden ska medföra så lite extra administration som möjligt både för arbetstagaren och arbetsgivaren. Och så ska gränspendlarna kunna distansarbeta utan att det får konsekvenser för skatten de betalar.
Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna
Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare tar över ansvaret för det nordiska samarbetet under en tid när utmaningarna tornar upp sig - säkerhetspolitiskt, miljömässigt och där den nordiska modellen i vissa fall stångat i väggen. Men hon är en obotlig optimist att det går att uppnå den nordiska visionen.
Nordens framtid beroende av journalistiken
Journalistiken spelar en avgörande roll inför de utmaningar de nordiska länderna står inför. Vad, var, när, hur och inte minst varför behöver rapporteras av oberoende medier med välinformerade journalister. För Nordisk journalistcenter är nyckelorden kunskapsdelning och nätverk.
Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad
2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.
Estland och Norden - från hjälp till jämbördigt samarbete
På nordiska ministerrådets kontor i Tallinn berättar man gärna historien om hur den estniska presidenten Lennart Meri ofta besökte informationskontoret i starten år 1991.
När kommer ministerrådet för transport?
Om statsministrarna verkligen vill att i Norden ska bli världens mest integrerade region bör det upprättas ett eget nordiskt ministerråd för transport och infrastruktur.
Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt
Majoriteten av Köpenhamns politiska partier sa nyligen ja till en utredning om hur en ny linje i stadens tunnelbana ska kunna anslutas till Malmö. Ännu har inget beslut fattats om ytterligare en fast förbindelse mellan Danmark och Sverige - det finns fler alternativ.
Varför ännu en förbindelse mellan Danmark och Sverige?
Många undersökningar, analyser, utredningar har gjorts om situationen för transporter och infrastruktur i Öresundsregionen och många synpunkter har uttryckts. Svaren på frågan låter därför inte vänta på sig. Här följer några av dem.
Vilket alternativ är bäst?
Arbeidsliv i Norden har ställt samma frågor till projektledarna för de tre förslagen om en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark. Så här argumenterar de för sina alternativ.
Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan
På Island blir planer for et nytt transportsystem som skal knytte innbyggerne i hovedstadsregionen sammen, møtt med både begeistring og kritikk. Det bor rundt 250.000 mennesker i hovedstadsområdet (Reykjavik og de fem kommunene rundt). Dette utgjør omtrent to tredjedeler av landets befolkning.
Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden
Att satsa på elektriska flygplan handlar inte bara om att få ned CO2-utsläppen. Nya, korta flyglinjer kommer också att öppna för en ny sorts arbetspendling. Dessutom kan elflygplan skapa nya jobb, både i industrin och på mindre flygfält.
Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden
Stefano Scarpetta är upprymd när han går upp på talarsolen vid inledningen av OECD:s och Nordiska ministerrådets konferens i Reykjavik: - Jag vet inte hur ni gjorde det - men tack för det fantastiska norrskenet som vi fick uppleva igår kväll!
Side-alternativer