Partene
Förändringens vår för den svenska modellen
De privata arbetsgivarna i Sverige har bjudit in LO till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Den förra gången det skedde var 1938. Då tecknades det så kallade Saltsjöbadsavtalet, som är en av hörnpelarna i den svenska modellen.
Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken
Den svenska regeringen fortsätter att lägga om arbets-marknadspolitiken i snabb takt. På olika sätt vill den försöka bryta upp de inlåsningar som många hamnat i, antingen i form av oönskat deltidsarbete, sjukskrivning eller långtidsarbetslöshet.
Återuppta trepartssamtalen
Trepartssamarbete är en viktig del av den nordiska modellen. I de nordiska länderna förekommer treparts-samarbete i olika varianter när avtal skall ingås och EU-direktiv implementeras. På nordisk nivå finns inte sådana mekanismer. Därav följer emellertid inte att trepartssamtal på nordisk nivå inte har någon funktion.
Stor skepsis på arbejdsmarkedet
Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne er bekymrede for den nye model med lokale kommunale jobcentre i en tid med øget globalisering og mobilitet i bred forstand.
Hårdare arbetsklimat kväser kritik
De svenska arbetsplatserna har blivit tystare och kyligare. Färre vågar säga ifrån och påtala missförhållanden och allt fler fackliga förtroendemän omplaceras, tappar i löneutveckling eller blir till och med avskedade. Det visar en ny svensk undersökning, utförd av Temo, på uppdrag av fackförbundet Seko. Också norsk forskning pekar på samma tendens.
Nordiska företag ratar facket i Estland
Nordiska arbetsgivare visar inget intresse för samarbete med fackliga organisationer i Baltikum, men å andra sidan är så få arbetstagare organiserade att fackförbunden knappt har något inflytande alls.
De passive ydelser er et problem
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen mener, at for høje dagpengesatser svækker motivation for at tage arbejde.
Behov for mer samarbeid - er den nordiske modellen noe for Baltikum?
Hvilken vei går utviklingen på arbeidsmarkedet i de baltiske land? Er den nordiske modellen med parts- og trepartssamarbeidet som grunnfestet idé, et sannsynlig scenario? Kan nordiske land bidra til det?
Sosialminister Árni Magnússon avviser påstand om sosial dumping
”Det har ikke kommet frem noe som støtter påstanden om at det foregår sosial dumping ved Kárahnjúkar,” skriver Sosialminister Árni Magnússon til Arbeidsliv i Norden.
Den keltiske tiger - et forbilde i det nye Europa?
- Suksessen skyldes at vi har investert i mennesker, og ikke i infrastruktur. Satsningen på utvikling av kompetanse har løftet Irland fra en bunnplassering til å bli et av de mest fremgangsrike land i Europa. Det er derfor vi blir kalt ’den keltiske tiger’, sier den irske arbeidsminister Frank Fahey til Arbeidsliv i Norden.
Wanja Lundby-Wedin: ”Många måste delta”
Den så kallade Lissabonstrategin, som ska göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till år 2010, har ännu lång väg kvar att gå. För att driva på utvecklingen har tillsatts en så kallad högnivågrupp. En av de tolv ledamöterna är Wanja Lundby-Wedin, ordförande för svenska Landsorganisationen, LO.
Facklig strid mot pressade byggtider
När Svenska Elektrikerförbundet, SEF, nyligen tog ut sina medlemmar i konflikt var skälet pressade byggtider. De strider för att få ett kollektivavtal inom arbetsmiljöområdet, men arbetsgivarsidan vägrar gå med på kraven. Den arbetsmiljölag som finns är tillräckligt, hävdar EIO, Elektriska Installatörsorganisationen.
Arbetslivsminister Hans Karlsson: Trygge arbeidsplasser gir økt produktivitet
Sveriges nye arbetslivsminister har en dyp og inderlig fascinasjon. Den har fulgt ham siden han som liten gutt fanget sin første fjäril. Så fortryllet er han av det lille insektet at han nå, 40.000 selvfangete sommerfugler senere, vil åpne et museum for nordiske sommerfugler på Öland.
Grenseoverskridende samarbeid om nyskaping
- Vi kan alle misunne Finlands evne til å samle hele arbeidslivet når det gjelder. Mats Essemyr i Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) i Sverige er imponert, men skeptisk til svensk fagbevegelses vilje til å innta nye roller i partssamarbeidet. Innovasjon er kjernen når man vil skape flere og bedre arbeidsplasser. Det krever samspill på nye arenaer og nye samarbeidsformer mellom fagforeninger og arbeidsgivere. Er aktørene rede til å gå nye veier?
Claus Hjort Frederiksen: Alle som kan, må jobbe
Redusert kontanthjelp, praksisplass som inngangsbillett og danskundervisning i tilknytning til arbeidsplassen er tiltak den danske regjering planlegger for å få flere innvandrere i arbeid. - Nå vender vi bøtten om, og sier at det viktigste er at folk kommer i jobb, sier beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
Det nye borgerlige Danmark
Den nye borgerlige regering sætter meget kraftigt aftryk i arbejdsmarkedspolitikken.
Norman – med vilje til å endre offentlig sektor
- Arbeidstilsynets rolle vil bli viktigere. Det slår arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman fast. Nyheten om 5000 færre stillinger i statlig sektor i Danmark, og store kutt i bemanningen ved arbejdstilsynet og forskningsmiljøet ved Arbejdsmiljøinstituttet gjør spørsmålet om nedbemanning uunngåelig. Den nye danske regjering vil modernisere offentlig sektor slik også den nye norske regjeringen har lagt frem planer om.
Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.
”Kollektivet behövs för individens trygghet”
Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för 2,1 miljoner medlemmar i svenska LO, vill verka för arbetslivets förnyelse genom ett starkare nordiskt samarbete, dels inom Nordens fackliga samarbetsorganisation, NFS, men också genom närmare samarbete med Nordiska Ministerrådet.
Minister forbyder hemmelig løn
Den danske arbejdsminister Ove Hygum vil give enhver ret til at fortælle andre, hvad deres løn er. Det skal afsløre manglende ligeløn og gøre det nemmere for kvinder at kræve det samme som mænd.
Side-alternativer