Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Partene

Partene

IF Metall startar jobbförmedling

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

IF Metall startar jobbförmedling - Les mer…

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige

Drygt 18 000 arbetare var i våras utsända av företag från andra länder för att arbeta i Sverige. I bygg- och anläggningssektorn var de utstationerade nästan lika många som en femtedel av Byggnadsarbetareförbundets yrkesverksamma medlemmar. Det visar den första större kartläggningen omfattningen av utstationeringen till Sverige.

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige - Les mer…

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Den 5 mars föll domen i Högsta domstolen i Norge i det som på norska kallas för ”verftsaken”, eller varvsmålet. Domen beskrivs som den viktigaste för LO i nyare tid. För kampen mot social dumping hade en förlust kunnat bli lika avgörande som Laval-målet i Sverige.

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket - Les mer…

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet

Den svenska Arbetsdomstolen och ”lex Laval” får allvarlig kritik från FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO, i ett yttrande som ger regeringen åtskilligt att tänka på.

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet - Les mer…

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp - Les mer…

Fackliga vägval i en globaliserad tid

Den intressekonflikt mellan arbete och kapital som en gång skapade fackföreningsrörelsen finns kvar, men i vår tid ställs nya krav på fackföreningarna både nationellt och internationellt. Det är temat för en ny forskarantologi.

Fackliga vägval i en globaliserad tid - Les mer…

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin

Har den isländska regeringen gjort tillräckligt för låginkomsttagarna de senaste åren? Nej, säger ledaren för LO-organisationen ASÍ i Island. Ja, säger regeringen.

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin - Les mer…

Finska piloter finner tre fel

Trötta piloter har varit ett av de stora diskussionsämnena det senaste året. Inte för att olyckorna ökat, men för att bestämmelserna om vilo- och arbetstider ska skärpas. Då har debatten tagit fart.

Finska piloter finner tre fel - Les mer…

Leder: Samarbeid under press

Reaksjonene lot ikke vente på seg da nyheten ble sluppet om at ansatte i SAS skulle jobbe lengre for mindre lønn, og det presentert som et fait accompli: konkurs eller aksept. Hvor var det blitt av den nordiske forhandlingsmodellen?

Leder: Samarbeid under press - Les mer…

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder

Flere arbejdsgivere vil spare på lønnen inspireret af SAS-ledelsen, forudser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og kalder SAS-ledelsens ultimatum til fagforeningerne for ”unordisk” og ”uhørt brutalt”.

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder - Les mer…

Direkte fra Nuuk: Pædagogerne højdespringere ved forhandlinger

De offentlige arbejdsgivere har inviteret pædagogerne til lønfest på Grønland, mens de øvrige faggrupper ikke kommer med.

Direkte fra Nuuk: Pædagogerne højdespringere ved forhandlinger - Les mer…

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

I en tid då EU riktar allt fokus på euron och andra ekonomiska problem är det av stort intresse att intensifiera det nordiska samarbetet, anser den nye svenske LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Snart börjar han och LO-ledningen en rundresa till LO-kolleger i de nordiska länderna med start i Norge. - Vi är några av världens mest konkurrenskraftiga länder och skulle vi kunna utnyttja varandras styrkor så skulle vi bli en supervass region, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk - Les mer…

Dagpengeforringelser presser den danske model

Dagpengeforringelserne undergraver den danske arbejdsmarkedsmodel, mener den danske fagbevægelse.

Dagpengeforringelser presser den danske model - Les mer…

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation

Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation - Les mer…

Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge

Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge

Norge får en ny arbetsminister. Det är Anniken Huitfeldt som byter från kulturdepartementet till arbetsdepartementet, med ansvar för en tredjedel av statsbudgeten.

Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge - Les mer…

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard - Les mer…

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund har seilt i økende medvind den seneste tiden. Som president i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, og konserndirektør i Telenor har hun toppet lista over Norges mektigste kvinner to år på rad. Hver gang en toppjobb er blitt ledig, har hun vært blandt de omtalte kandidatene. Men nå er kabalen lagt: fra 1. november er Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO.

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft - Les mer…

Facket går tillbaka i nästan hela Europa

Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.

Facket går tillbaka i nästan hela Europa - Les mer…

Akut redningsaktion for danske langtidsledige

Diskussionen om danske dagpengeregler fortsætter trods politisk indgriben. Kan den socialdemokratisk ledede danske regering acceptere, at op mod 16.000 danske ledige ryger ud af dagpengesystemet til nytår? Det har været et af sommerens varmeste politiske emner.

Akut redningsaktion for danske langtidsledige - Les mer…

Arbetstagarnas representant vann i ILO

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

Arbetstagarnas representant vann i ILO - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment