Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Verden

Verden

Arbetstagarnas representant vann i ILO
Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.
OECD: Norge betalar oproportionellt mycket för sjukfrånvaron
Den norska arbetslösheten är låg och sysselsättningen hög. Men kostnaderna för sjukskrivna och förtidspensionerade är dubbelt så hög i förhållande till bnp som genomsnittet bland OECD-länderna. Det visar rapporten om Norge från den ekonomiska samarbetsorganisationen.
ILO varnar för en global sysselsättningskris
Den ekonomiska krisen som inleddes 2008 har utvecklat sig till en global sysselsättningskris. 27 miljoner fler människor har blivit arbetslösa sedan krisen inleddes. För att hålla takt med befolkningsökningen måste 400 miljoner nya jobb skapas under de kommande tio åren.
Sverige nominerar Mona Sahlin till generaldirektör för ILO i Genève
För första gången kan en kvinna bli chef för den Internationella arbetsorganisationen, ILO, med huvudkontor i Genève i Schweiz. Det är den svenska regeringen som lanserar Mona Sahlin som kandidat när den nuvarande generaldirektören Juan Somavía, avgår.
Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer
Hva fikk hundrevis av unge til å gå amok i Manchester og andre britiske byer i august? Debatten har gått høyt i ukene etter opptøyene som kostet fem mennesker livet og millioner av pund i ødeleggelser. Høyresiden skylder på moralsk forfall, venstresiden skylder på budsjettkutt og sosial nød. I Manchester har opptøyene satt søkelys på det store og voksende gapet mellom fattig og rik.
Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt
Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.
Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland?
Att resa till utlandet utan att behöva ansöka om visum är något som de flesta nordbor tar som en självklarhet. Det är bara till väldigt exotiska länder – eller Ryssland – som det behövs. Från rysk sida försummas inga möjligheter att ta upp frågan med EU om att avskaffa visumkravet.
Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord
En avtale om et grenseboerbevis som gjør det mulig å krysse grensen mellom Russland og Norge uten visum, markerer ennå en milepæl i det norsk-russiske samarbeidet. Siden den visumfrie sonen krysser grensen for Schengensamarbeidet er dette også en sjeldenhet i Europa. Men, det er grunn til å være tålmodig.
Ryske Arcady passerar gränsen till Finland varje vecka
Många reser i affärer mellan Helsingfors och S:t Petersburg, som ligger på knappt fyrtio mils avstånd från varandra. Men trots att förbindelserna blir allt bättre är den gemensamma arbetsmarknaden i praktiken ännu långt borta.
OECD om arbeid til unge: de mest utsatte må hjelpes nå
- Tiden er moden for å hjelpe de mest utsatte i jobb eller opplæring, hvis vi skal unngå å få en generasjon arbeidsløse. På lengre sikt trengs strukturelle tiltak for at det underliggende systemet skal fungere bedre, sier Stefano Scarpetta, OECDs visedirektør for sysselsetting, arbeids- og sosialpolitikk.
IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten
Norge har ett speciellt öga till den Internationella arbetsorganisationen, ILO. För två år sedan parades ILO och Världshandelsorganisationen ihop på en konferens i Oslo. I år var det den internationella valutafondens tur att delta på speed-dating med ILO i den norska huvudstaden.
Företagens behov avgör i Sverige
I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.
Fællesnordisk indsats for mere udenlandsk arbejdskraft
Der er potentiale i nordisk samarbejde om at brande Norden som et attraktivt arbejdsmarked for højtuddannede fra tredjelande.
Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden
Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.
Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning
Alla de nordiska länderna som vill locka till sig högkompetent arbetskraft måste göra samma avvägning. Hur ska arbetsgivarna lättare få tillgång till den arbetskraft de behöver och hur ska länderna samtidigt skydda sina arbetsmarknader mot social dumpning?
Svensk arbetsmiljö lockar kineser
Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.
Socialskyddet i Finland tilltalar indiska it-ingenjörer
De indiska IT-ingenjörerna Naveen Kumar Korupolu, 32 år, och Basa Ravikiran, 33 år, kom från Hyderabad till Helsingfors med sina familjer för fem år sedan och trotsar med framgång såväl vintermörker som kulturskillnader. Finländarna är hyggliga och livet känns tryggt.
Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss
Sjöfarten är den mest globala av alla näringar. Ett skäl till att en ny sjöarbetskonvention införs är att få mer lika konkurrensvillkor för rederierna. Det ska inte löna sig för redare som dumpar lönerna eller som slarvar med arbetsmiljön.
Norge vill para ihop ILO och WTO
Kan målet om ett anständigt arbete för alla nås genom att stärka den internationella arbetsorganisationen, ILO? Eller sker det ingen förbättring av villkoren för arbetarna i den tredje världen förrän kraven tas med i förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO?
Marimekko blir yngre med hjälp av H&M
Marimekko med sina storblommiga mönster är ett av Finlands mest kända varumärken. Det är framförallt en köpkrets av mogna kvinnor som tilltalas av kläderna och inredningsprodukterna. Med draghjälp av Hennes & Mauritz hoppas företagets nya ägare nu kunna locka yngre köpare.

Side-alternativer

This is themeComment