Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i Jobbresan ger ungdomar tro på egen framtid i Första jobbet fanns i Norge
Första jobbet fanns i Norge
tema

Första jobbet fanns i Norge

| Text och foto: Björn Lindahl

De som flyttar till ett annat nordiskt grannland måste ha ett visst kapital. Lönen kommer inte med en gång, men det gör boendekostnaden. I Norge är det vanligt med tre månaders deposition för hyran, samtidigt som den första månaden betalas på förskott. Det kan vara nog för att det ska bli ett oöverstigligt hinder för många ungdomar.

- Olika försök har gjorts att bussa arbetslösa svenska ungdomar till Norge. De flesta brukar få ett erbjudande om jobb, men bara ett fåtal har möjligheten att ta det eftersom trösklarna är för höga, säger José Pérez Johansson, som är projektledare för ”Jobbresan”, som den kallas i Oslo.

Det som krävs är ofta att ha en vän på plats, med en soffa eller säng där man kan få sova de första veckorna. I Oslo har det utvecklat sig en marknad för lägenheter där ungdomar kan bo kollektivt. Men språnget blir större ju längre bort man bor.

I Söderhamns kommun, med 25 000 invånare, har kontakterna mot Norge få. Kommunen ligger på den svenska östkusten, 30 mil norr om Stockholm. Den har tidigare haft ett par dominerande arbetsgivare som dragit ned verksamheten kraftigt, däribland en flygflottilj och en Ericssonfabrik som lades ned.

Ungdomsarbetslösheten 21 procent

De senaste tio åren har befolkningen minskat med nästan 2 000 personer. Arbetslösheten bland ungdomar har varit uppe i 30 procent, men har i sommar sjunkit till 21 procent.

- Jobbresan bidrar en del, men det har också en annan förklaring: En cistern med 800 kubikmeter råtallolja sprang läck och oljan rann ut i havet. Många ungdomar har fått ett tillfälligt jobb med att rensa upp efter det, säger José Pérez Johansson.

I Söderhamn är det Resurscentrum som har ansvaret för Jobbresan. Det är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som påminner om de norska NAV-kontoren. Innan de kommer till Norge får ungdomarna gå igenom en månadslång kurs i hur man söker jobb, de lär sig en del viktiga norska ord. De får råd om hur man skaffar sig norsk personnummer och bankkonto samt hur man hittar en bostad. Den första månaden får ungdomarna bo på Anker Hostel, ett vandrarhem i Oslo.

Bemanningsföretagen viktigaste för att få jobb

Den viktigaste kontakten för att hitta jobb är bemanningsföretagen. Tone Schanche Moe är rådgivare på Personalhusets kontor i Romerike. Det är en av de fem största bemanningsföretagen i Norge och hör till ISS.Tone Schanke Moe, Personalhuset

- Hälften av alla de arbetssökande vi förmedlar är svenskar. Det finns ett stort behov av arbetskraft, eftersom arbetslösheten i Norge bara är tre procent, säger hon.

Romerike är ett distrikt som består av 13 kommuner som delvis ligger mellan Oslo och huvudflygplatsen Gardermoen.

- Många lagerföretag har därför lagt sig just i det här området.

Tillsammans med José Pérez Johansson, sitter vi på en bänk utanför EMO A/S, ett stort lager för kontorsprodukter i Skjetten, ett stycke utanför Oslo. När de anställda passerar tycks de flesta känna Tone och hälsar glatt. Vi har också stämt träff med tre av de svenska ungdomar som fått jobb: David Andersson, Jonas Åberg och Jimmy Löfstrand. De två första kom till Norge för i början av maj, medan Jimmy kom några veckor tidigare, den 9 april.

-  På arbetsförmedlingen var det någon som frågade om någon var sugen att resa till Norge, och jag sa ja, berättar Jimmy, som tidigare jobbat en kortare period i Tyskland.

-  I Söderhamn är de enda jobb som finns kundsupport på telecenter, det här lät mer kul, säger Jonas Åberg.

David Andersson, Jobbresan- Jag har en bror som jobbat i Norge en gång. Men det skulle ha varit svårt att komma över på egen hand, utan hjälp, säger David.

Första lönen

Tillsammans med Jonas har han just varit på banken och hämtat ut sin första lön. Personalhuset betalar ut lön två gånger i månaden, vilket underlättar.

Alla tre har tagit truckkort i Sverige innan de reste över.

- Jobbet består av att vi kör runt med en lista med varor vi ska plocka ihop och som lastas i lastbilar. Det är väldigt olika hur mycket som ska plockas ihop, men ibland är det 100 rader på listan, säger Jimmy.

Svenska arbetstagare har en fördel av att de lättare kan förstå vad som står på förpackningarna, även om varje produkt har ett nummer.

- Det svåraste till att börja med var att förstå vad norrmännen sa, speciellt om de har en dialekt och pratar snabbt och otydligt. När jag är osäker på vad de menar så ber jag dem ta det på engelska, säger Jonas.

Glada för att få jobba

Visserligen sitter både Tone från bemanningsföretaget och José från Nordjobb med runt utebordet, men de tre utstrålar en glädje över att få jobba och tycker att Norge är spännande. Den norska nationaldagen gjorde också intryck.

- På 17 maj var det tio gånger mer folk än jag någonsin sett i Söderhamn.

När Arbeidsliv i Norden ber dem beskriva Norge med några få ord svarar de:

”Folk överallt” (Jonas).

”Dyrt men trevligt” (David).

”Ett fint land med fint folk” (Jimmy).

De har lite olika uppfattning om hur lång Norgevistelsen kommer att bli. Jonas och David talar om några månader, medan Jimmy verkar beredd på att det mer handlar om en mer permanent flytt.

-  Vad kul det var att se dem! De har verkligen vuxit på den här korta tiden, säger José när vi kör tillbaka till Oslo.

-  Det är det som gör det här jobbet så roligt.

För de svenska ungdomarna på jobbresan erbjuder Nordjobb samma kulturella aktiviteter som varit en del av verksamheten sedan starten 1985.

-  Om det fortsätter så här framgångsrikt blir det här ett ben till att stå på för Nordjobb, säger José.

José Perez Johansson, Nordjobb

Tre ungdomar på första jobbet

Jonas Åberg, David Andersson och Jimmy Löfstrand pratar med José Pérez Johansson, som är projektledare i Oslo för ”Jobbresan”  

Fakta om Jobbresan

Det är Nordjobb genom Föreningarna Nordens Förbund som leder Jobbresan, i Söderhamns kommun förvaltas den av Resurscentrum och i Oslo av Nordjobb.

Samarbetet med Söderhamns kommun sträcker sig under 2012 och är ett första steg mot en nordisk modell som skall öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och därmed bidra till en minskning av den nordiska
ungdomsarbetslösheten, i synnerhet bland de ungdomar som annars inte skulle ha tagit sig iväg.

Jobbresan består av tre steg där målet är att ta bort de trösklar som mest hindrar ungdom från att ta jobb i ett annat nordisk land.

Bland dessa är bristen på kapital och arbetslivserfarenhet, avsaknaden av nätverk i Norge och att ge svar på hur man hittar bostad och jobb i Norge?

Samarbetet med Söderhamns kommun innebär att Nordjobb skall ta emot 80 söderhamnare under 2012.

De tre stegen är:

  • en månads praktik
  • en månads avlönad kursdel hos
    hemkommunen med fokus på jobbsökaraktiviteter 
  • en månads finansierat boende på Anker Hostel i Oslo.

Erfarenheterna visar att arbetsgivarna i första hand
anställer personer som finns på plats i Norge, särskilt inom de branscher där brist på kompetens inte är ett stort problem.  Detta är anledningen till det tredje steget, deltagaren får möjlighet att under fyra veckor ta del av en arbetsmarknad med en mycket högre aktivitet än vad
något av de andra nordiska länderna kan erbjuda.

Resultatet för de första 20 deltagarna från Söderhamn är att alla har blivit erbjudna arbete efter att i genomsnitt genomfört en eller två intervjuer under första veckan. Det har i genomsnitt tagit fem dagar från ankomst till Norge och
till ett arbetserbjudande.

Genomsnittslönen är 145 norska kronor per timme. De allra flesta arbetar som truckförare på ett lager.  Den tredje veckan var alla de 20 deltagarna i full sysselsättning.


Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment