Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2014 i Teknologin omformar arbetslivet i Leder: Teknologispranget – en forsmak på fremtiden
Leder

Leder: Teknologispranget – en forsmak på fremtiden

| Av Berit Kvam

Kunstig intelligens, ordene pirrer fantasi og kreativitet. Hva kan en robot gjøre? Eller, hva skal vi med 3d teknikk? Hvor mange arbeidsplasser i eldreomsorgen kan velferdsteknologien erstatte? Og tenk, hvilke opplysninger ville ikke denne lille artikkelen kunne inneholde hvis den var skrevet av en robot? Arbeidsliv i Norden byr denne måneden på en forsmak på en fremtid med ny teknologi.

- Roboter gjør fysiske ting, mennesker skaper merverdi, sier Christina Andersson i artikkelen «roboter kan redde jobbene». Hun er en av Finlands sterke røster i diskusjonen om roboter og fremtidens arbeidsliv. Selv om det satses mye på utviklingsarbeidet er teknologien fortsatt i startfasen. Roboten har ikke fått menneskelige egenskaper.

Den tradisjonelle industrien har utviklet avanserte produksjonsmåter og forfinet produktet. Det er ikke lenger plass til arbeidsfolk som ikke har kompetansen i orden. Nå trengs operatører i ny teknologi. Men for å sikre det mest avanserte produksjonssystemet, er menneskenes kreative bruk av kunnskap og ikke minst mulighet til å nyttiggjøre seg hele sanseapparatet, lukte og smake, se, lytte, ta og føle nødvendig for å kontrollere og korrigere prosessen.

Sverker Johanssen har skrevet åtte, ni prosent av alle artikler på Wikipedia. Det har han gjort ved hjelp av dataroboten Lsjbot. Hun plukker fakta og setter sammen informasjonen, men artiklene blir lite lest. De mangler saft. Det blir for tørt. Fotografen som ville lage det perfekte portrettet ved hjelp av en robot og 600 foto, oppdaget at sjelen forsvant. Dialogen mellom fotografen og den portretterte forsvant. Bildet ble kanskje en perfekt gjengivelse, men samtidig en umulighet.
«Robotjournalistikken utvider grensene for hva som er mulig», men den har samtidig store begrensninger.

I Danmark satser de sterkt på velferdsteknologi. Regjeringen vil at offentlig sektor skal forplikte seg til å anvende velferdsteknologi i for eksempel pleiehjem for å spare arbeidskraft. Resultatene så langt har ikke vært overbevisende, men likevel: «Jeg er blitt mer selvhjulpen» sier Svend Erik Christensen.
Og 3d, hvilken nytte kan vi ha av den teknikken? Vi er ved et gjennombrudd, lover vår artikkel.

Det synes å skje et sprang i utviklingen av nye teknologier på mange områder. Men ingen vet for eksempel hvilke muligheter kombinasjonen av kunstig intelligens og elektromekanikk kan ha for arbeidslivet fremover. Enn så lenge er vi mennesker med alle våre sanser, milevidt foran. Ikke minst gjelder det evnen til å føle spenning over det som skjer.

h
This is themeComment