Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Stort fall i jämställdheten i nordiska maktpositioner
Det blev ett kraftigt fall från 92 kvinnopoäng till 77 i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2023, som mäter om det är en man eller kvinna på 24 maktpositioner i de fem nordiska länderna. Barometern är konstruerad så att 100 poäng för båda könen innebär full jämställdhet.
Tur-retur försöker stoppa hjärnflykten från Finland till Sverige
På puben nära det svenska riksdagshuset är bordet fullt. Ett tiotal invandrare har samlats till den månatliga träffen för Svenskösterbottningar i Stockholm. Det är en aktiv förening. Förutom månadsträffarna på puben har man en kör och andra gemensamma aktiviteter.
En av fire opplever å ha fått mindre innflytelse på norske arbeidsplasser
Hver fjerde arbeidstaker i Norge opplever å ha fått mindre medbestemmelse på arbeidsplassen, viser Medbestemmelsesbarometeret 2022. Nedgangen er spesielt stor blant de som jobber i offentlig sektor.
Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen
Räcker det med en bro för att den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen ska expandera eller krävs det mer? Svaret Medicon Valley Alliances vd ger är: Vi måste bli bättre på att också se andra faktorer som gynnar både Danmark och Sverige och utnyttja potentialen i dem.
Islands industri nyter godt av å stå utenfor Europas energimarked
Økende energipriser er en av mange konsekvenser av krigen i Ukraina. Dette har blitt spesielt tydelig i Europa fordi sanksjoner mot Russland har ført til betydelige kutt i gass-importen derfra, noe som har skjøvet prisene opp.
Vårdpersonalen ser fram emot skärpta regler för dygnsvila
Minimum 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Det är resultatet av förhandlingar mellan svenska fackförbund och arbetsgivare. Efter att den europeiska kommissionen ifrågasatt vissa delar av det svenska kollektivavtalet om arbetstider blev det nödvändigt att skärpa reglerna.
Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar
Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.
Danmark tar direktivet om minimilöner till EU-domstolen
Nu står det klart att Danmark och Sverige går skilda vägar efter att EU-direktivet om tillräckliga minimilöner antagits.
Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU
Den 1 januari 2023 och ett halvår framåt tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att se till alla medlemsländers intresse och lotsa iland de frågor som ligger på ministerrådets bord, bland annat stora beslut i frågor om migration, klimat och EU:s utvidgning.
Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?
Hvis hvert land i Norden lærte av de andre lands suksesser, kunne 700 000 flere vært i arbeid, ifølge de danske forskerne Sarah Kildahl Nielsen og Vibeke Jakobsen.
Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR
Karen Ellemann blir ny generalsekreterare i Nordiska ministerrådet. Därmed blir det en tungviktare på en viktig post för det nordiska samarbetet.
Kraftig vekst skaper utfordringer for Islands turistindustri
Islands turistindustri har kommet på rett kjøl raskere enn forventet. Turistsjefen sammenligner det med champagne som flyter når korken er sprettet. Takket være statsstøtte har de fleste turistselskapene overlevd.
NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning
Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.
Klimat och kriser viktigast på NFS kongress
Vilka signaler var de viktigaste från NFS kongress i Oslo? Vi bad Ragnhild Lied, som leder centralorganisationen Unio, att sammanfatta sina intryck: - Det som är tydligt nu är att vi upplever så många gemensamma kriser, säger hon.
Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits?
Ska regeringen gå till EU-domstolen för att få direktivet om tillräckliga minimilöner i EU ogiltigförklarat? Den frågan diskuteras nu i Danmark och Sverige sedan direktivet antagits med överväldigande majoritet. Men det är långt ifrån givet att någon av de båda ländernas regeringar vill göra det.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment