Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Vi trivs inte alltid bäst i öppna kontorslandskap
Nya sätt att organisera arbetet rent fysiskt behövs för att förverkliga löftena om ett bättre arbetsliv där folk orkar jobba längre i livet. Arbeidsliv i Norden har besökt två platser i Finland där det nya kontorslandskapet redan är verklighet.
Stor finsk studie av utanförskapet bland ungdom
Finländska ungdomar som hamnar utanför samhällets kärna har inte bara haft problem i skolan. Bristande ambition, som hänger samman med usla familjeförhållanden, är minst lika viktigt. Det visar en färsk undersökning om utslagningen bland unga som lagts fram i Finland.
Arbejdsmiljøskandale på vindmøllefabrik får konsekvenser
Sygdomme blandt medarbejdere hos den danske producent af vindmøllevinger, LM Wind Power, fører nu også til kritisk eftersyn af myndigheder.
Næsten kun mænd dør i arbejdsulykker i Norden
Mænd rammes i langt højere grad end kvinder af dødsulykker på arbejdspladser i Norden. I årene 2003-2008 døde 1157 mænd og kun 85 kvinder i arbejdsulykker.
Nästa regering ska få finländare att jobba längre
De senaste årens försök att höja den allmänna pensionsåldern i Finland från 63 till 65 eller högre har långsamt tagit skruv. Den faktiska pensionsåldern stiger efter pensionsreformen 2004 sakta och är nu uppe i drygt 60,4 år. Siffran 65 har visat sig ha enorm politisk explosionskraft. I sig är såväl politiska partier som arbetsgivare och fackföreningar överens om att dagens 25-åringar måste jobba tre år längre än de som i dag pensioneras.
Arbetslivsfrågor marknadsanpassas
Huvudtema för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet är klimatfrågor som alla sektorer skall vara involverade i. På arbetslivssektorn skall man under 2011 fokusera på globaliseringssamarbete, gränshindersamarbete, ungdomar, arbetsmarknadens kommande kompetensbehov, förlängning av arbetskarriärer och förebyggande av arbetsolyckor.
Uthyrd personal bör ha lika villkor
Arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag (vikarbyråer) ska ha rätt till minst lika förmånliga villkor när det gäller lön, arbetstid och semester som de skulle ha haft om de varit anställda direkt av det företag som de hyrs ut till, föreslår en svensk utredare.
OECD varnar Sverige för arbetslöshet
Svensk ekonomi fick starka lovord när den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade sin ekonomiska rapport om Sverige den 20 januari. Samtidigt varnades det för den höga arbetslösheten och risken för en tudelad arbetsmarknad.
Norska NAV-reformen vid ett vägskäl
Fyra och ett halvt år efter att den största välfärdsreformen i Norges historia genomfördes börjar NAV-kontoren, som har ansvaret för arbetsförmedling, socialförsäkringar och socialhjälp, att fungera som det var tänkt. Nu måste politikerna hålla sig undan för att samordningsvinsterna ska kunna tas ut, varnar forskare som följt reformen.
Nordisk arbeidsministermøte: Vendepunkt i ungdomspolitikken
Hvordan er det mulig å få tak i de unge som ikke er i jobb eller skole? Hvordan kan de unge motiveres til å fullføre en utdanning? Hvordan kan man sikre en god overgang mellom skole og arbeidsliv? Slike spørsmål sto på tapetet da arbeidsministrene diskuterte ungdomsledigheten på ministermøtet i København 25. november.
Indsats mod social dumping i Norden
Viden skal forbedre kritisable arbejdsvilkår for østeuropæiske arbejdere i de nordiske lande.
Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang
Den danske regering står fast på retten til at udvise nordiske borgere på sociale ydelser. Nordisk Råd vil derfor anmode de nordiske samarbejdsministre om at tage sagen op.
Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt
Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.
Mycket har skett bakom rökridån
I takt med att järnridån mellan öst och väst monterades ned, har kontakterna mellan Norden och Ryssland ökat. Men bilden av grannen i öst behöver uppdaterats. Det gäller också i den del av Norden som haft det mest vänskapliga förhållandet - den norska kommunen Sydvaranger som gränsar mot Ryssland. Där har nickelverket på andra sidan gränsen fungerat som en rökridå både bildligt och bokstavligt sett.
Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften
Ofta är arbetsmiljö förknippat med risker, men nu vill den svenska regeringen vända på begreppet och betona fördelarna. En god arbetsmiljö kan utveckla medarbetarnas hälsa, främja verksamheten och förbättra konkurrensförmågan. Det konstaterar regeringen i den nationella handlingsplan för arbetsmiljö som presenterades i slutet av september.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment