Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare
Hybridarbete blev räddningen för många verksamheter under coronapandemin. Men för de som gränspendlar uppstod nya problem när de blev sittande på hemmakontor och riskerar att skatteplikten flyttas till ett annat land än tidigare. Nu har gränshinderrådet tagit sig an problemet.
Nordiskt arbetsministermöte diskuterade plattformsarbete
Bör det införas en tredje kategori på arbetsmarknaden, i tillägg till arbetsgivare och arbetstagare? När de nordiska arbetsministrarna möttes i Helsingfors den 22 - 23 november handlade diskussionen mycket om plattformsarbete och den utmaning det ställer den nordiska arbetslivsmodellen inför.
Høyst uvanlig: Ungarn blokkerte EØS/EFTA-landenes møte-erklæring
Det 53. EØS-rådsmøtet den 24. november i det nye EFTA-huset i Brussel endte uten en endelig erklæring fordi Ungarn gikk til det høyst uvanlige skritt å legge ned veto. Dette tolkes som hevn etter at EØS-midler til landet ble stoppet tidligere i år.
Norden rykker sammen under nye kriser
Når nye kriser ryster Norden skal de nordiske lande samarbejde om kriseberedskab og være i tæt dialog med hinanden, før grænselukninger og andre restriktioner, der rammer nordiske naboer. Det er der bred enighed om mellem de nordiske regeringer og nordiske parlamentarikere.
Norden opruster på klima og skåner kulturen
Klima og bæredygtighed får flere ressourcer i budgettet for det nordiske samarbejde i 2022, hvor kultur- og uddannelse undgår ellers planlagte besparelser.
Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi
Smashar du alla bollar som kommer i stället för att arbeta med det som du skulle? Eller tar du dig tid att prioritera och reda ut vilka arbetsuppgifter som är de mest akuta? Dagens arbetsliv ställer allt oftare vår kognitiva kapacitet på prov. Med resultatet att flera av oss drabbas av kognitiv ohälsa.
Ny islandsk organisasjon for arbeidsgivere tar form mens fagforeningsleder går av
Det har vært en begivenhetsrik måned i islandsk arbeidsliv. På arbeidsgiversiden har representanter for mindre selskaper formelt etablert et nytt forbund for å promotere sine interesser som de mener ikke får nødvendig oppmerksomhet andre steder. Samtidig har lederen for en av landets største fagforeninger gått av etter beskyldninger om mobbing.
Island: Får flest asylsökande i Norden i förhållande till folkmängden
Invandringen till OECD minskade med 30 procent under 2020, till 3,7 miljoner personer. Det är den lägsta nivån sedan 2003. Danmark, Finland och Norge hade i förhållande till befolkningen färre asylsökande än genomsnittet av OECD-länderna, medan Island och Sverige låg betydligt över.
Ny svensk delegation i kampen mot arbetslivskriminalitet
Den 27 september tog svenska regeringen ytterligare ett steg för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Då presenterades en ny delegation som under tre år ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitet och stödja de aktörer som arbetar för att stoppa den.
Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film
Det er svært at finde håndværkere, der har tid til nye opgaver, og dansk film mangler alt fra skuespillere til manuskriptforfattere. Erhvervslivet beder regeringen om mere udenlandsk arbejdskraft.
Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa
I august hadde Island en månedlig lønnsvekst på 0,3 prosent. Til da hadde landet opplevd en lønnsvekst på 7,9 prosent det siste året, noe som er mer enn noe annet europeisk land. Økningen fra første til andre kvartal i år var på 8,1 prosent, som er tredje største økning i Europa.
NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över
Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.
Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress
Det nordiska inflytande på den internationella debatten om arbetsmiljöfrågor är betydande. Det märktes också under den 22:a världskongressen om arbetsmiljö och säkerhet som hålls den 20-23 september i Toronto, Kanada.
Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU?
Den europeiska fackliga organisationen EPSU förlorade på samtliga punkter, medan Europeiska kommissionen fick rätt när den hävdade att den inte har några skyldigheter att genomföra eller föra vidare avtal som tillkommit inom den sociala dialogen för beslut i ministerrådet, skriver EU & Arbetsrätt i sitt senaste nummer.
Mange med flukttanker i sykepleieryrket
Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment