Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall

Det kan vara tillåtet för arbetsgivare att förbjuda anställda att bära speciella kläder som visar en politisk, filosofisk eller religiös inställning. Det har EU-domstolen slagit fast. Men reglerna får inte var indirekt diskriminerande.

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall - Les mer…

OECD utfordrer globaliseringens vinnere: vil bygge bro over økte forskjeller

OECD utfordrer globaliseringens vinnere: vil bygge bro over økte forskjeller

Et paradigmeskift kaller OECDs Stefano Scarpetta den nye tidsånden. Vi må forandre tenkningen som ligger til grunn for et økende gap mellom fattig og rik, sier generalsekretær Angel Gurría: Økonomisk vekst er ikke nok, vi må ha en ny visjon for en inkluderende og bærekraftig utvikling. Den sosiale dimensjonen hadde merkbart gjennomslag på OECD Forum 2017.

OECD utfordrer globaliseringens vinnere: vil bygge bro over økte forskjeller - Les mer…

Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu

Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu

De nordiska länderna är mer samkörda nu än vad de var under den stora tillströmningen av flyktingar 2015. Det anser Grete Brochmann, som lett de två senaste offentliga utredningarna om invandring i Norge.

Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu - Les mer…

Årslång facklig konflikt i svenska hamnar kan ge lagändring

En årslång konflikt i Göteborgs hamn har fått den svenska regeringen att överväga ändringar i reglerna om fackliga stridsåtgärder. En orsak till att den blivit så långdragen är en till synes olöslig revirkamp mellan två fackförbund som båda organiserar hamnarbetare.

Årslång facklig konflikt i svenska hamnar kan ge lagändring - Les mer…

Plattformøkonomien: Hvordan regulere arbeidslivet når algoritmene er sjefen?

Plattformøkonomien: Hvordan regulere arbeidslivet når algoritmene er sjefen?

Regulering er et kjernespørsmål når Nordiske land diskuterer den digitale plattformøkonomien. Utfordringen er å sikre gode arbeidsvilkår for individet, like betingelser for business og skatteinngang til staten. Ny teknologi er bra, men plattformene må utvikles i tråd med arbeidsmarkedet for øvrig.

Plattformøkonomien: Hvordan regulere arbeidslivet når algoritmene er sjefen? - Les mer…

Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin

Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin

Uber och Airbnb har fått mest uppmärksamhet men nya plattformsföretag utvecklas hela tiden. Finn.no, Cool Company och Ework Group är tre exempel på företag i Norden som använder sig av digitala plattformar för att koppla ihop kunder med olika sorters tjänster.

Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin - Les mer…

Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi

Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi

I Aarhus Kommune kan borgere transportere sig rundt i dele-elbiler og dyrke jorden i nye byhaver på kommunens jord. Kommunen er af regeringen udpeget til deleøkonomisk forsøgsby, og en stribe aktiviteter er i gang.

Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi - Les mer…

En nordisk modell för juste plattformsekonomi

En nordisk modell för juste plattformsekonomi

Visionen är att ett nordiskt partssamarbete ska verka för att arbetsmarknadens avtal och regelverk blir en del av de digitala plattformar som organiserar och fördelar arbete. – Vi vill ta fram en distinkt nordisk variant av plattformsekonomin och underlätta för arbetsgivarna att vara bra, säger Fredrik Söderqvist från fackföreningen Unionen.

En nordisk modell för juste plattformsekonomi - Les mer…

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Det var stora tal på konferensen Digital North i Oslo, där digitaliseringsministrarna från Norden och Baltikum skrev under ett omfattande samarbetsavtal den 25 april. Digitaliseringen kan skapa 500 000 nya jobb i Europa och de nya 5G-näten som börjar byggas ut redan i år i Norden är 100 000 gånger snabbare än det första mobilnätet för 20 år sedan.

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling - Les mer…

Island: Turistboomen gör att svart arbete frodas

Island: Turistboomen gör att svart arbete frodas

Den isländska drömmen förändrades till mardröm, säger en polsk kvinna. Busschaufförer från Östeuropa kör buss för 500 euro i månaden. Misstankar om att asylsökande jobbar på hotell. Misstankar om människohandel då två arbetstagare jobbade i en källare dygnet runt. Så låter rubrikerna på Island.

Island: Turistboomen gör att svart arbete frodas - Les mer…

Detaljstyrning hotar de nordiska arbetsmarknadsmodellerna

Det behövs ett institutionaliserat idéutbyte mellan de nordiska länderna på arbetsmarknadsområdet, anser Oxford Research som jämfört arbetsmarknadspolitiken i de nordiska länderna. De uppmanar också politikerna att undvika detaljstyrning och visa tillit till de som arbetar inom området.

Detaljstyrning hotar de nordiska arbetsmarknadsmodellerna - Les mer…

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland

Helt plötsligt håller Finland på att bli känt som ett bilbyggarland. Man talar redan om ”undret på västkusten”. Valmet Automotive är igång med att rekrytera ett tusen nya bilbyggare, utöver dem som redan jobbar. Allt fler Mercedes-bilmodeller beställs från bilfabriken i Nystad, som växer så det knakar.

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland - Les mer…

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag

Två nya internationella avtal som försöker lyfta villkoren för arbetarna i bygg- respektive textilindustrin, samt oljearbetarnas mer traditionella, men ändå svåra fackliga kamp. Det var ämnen som debatterades under ett Fafo-seminarium om globalisering, otrygga anställningsförhållanden och tillit i Oslo.

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag - Les mer…

NIVA Education satsar på kurser på nätet

NIVA Education har börjat erbjuda online-kurser i olika ämnen som har med arbetsmiljö och säkerhet. - Det bästa med kursen är att jag kan gå tillbaka och lyssna på ett föredrag om och om igen. Det är alltid något nytt man lägger märke till, säger Ásta Snorradóttir, som är föreläsare i yrkesinriktad rehabilitering på Islands universitet.

NIVA Education satsar på kurser på nätet - Les mer…

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten?

Nu ska svenska fackliga organisationer åter kunna vidta stridsåtgärder för att få utländska företag att teckna kollektivavtal för sina utstationerade arbetstagare. Det föreslår den svenska regeringen som menar att de begränsningar som infördes med den så kallade lex Laval går för långt. I praktiken lär skillnaden inte bli fullt så dramatisk som det kan låta.

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten? - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment