Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Et grenseløst Norden på vent

Et grenseløst Norden på vent

Grensekontrollene som er innført i Norden, må opprettholdes til EU har fått Schengen- og Dublinavtalen til å fungere, selv om grensependlere, næringsliv og Øresundssamarbeidet rammes.

Et grenseløst Norden på vent - Les mer…

Finlands försök med basinkomst väcker intresse

Finlands planerade empiriska experiment med basinkomst har väckt stort intresse i världen – innan det ens kommit igång. En expertgrupp har nu presenterat sin första utredning av hur delar av socialbidragen kunde ersättas med en basinkomst.

Finlands försök med basinkomst väcker intresse - Les mer…

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid! - Les mer…

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid - Les mer…

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna

Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna - Les mer…

Finländarna kämpar på trots ekonomiska problem

Finland har fortsättningsvis väldigt svårt att ta sig ur den ekonomiska krisen och finansminister Alexander Stubb utnämnde nyligen sitt hemland till ”Europas sjuka man”.

Finländarna kämpar på trots ekonomiska problem - Les mer…

Finlands regering bad folket om hjälp för att sysselsätta fler

Finlands regering har bett medborgare och organisationer om hjälp för att minska arbetslösheten. Framför allt vill statsminister Juha Sipilä och hans ministrar och ha tips om hur de särskilt kunde hjälpa personer med en svag ställning på arbetsmarknaden.

Finlands regering bad folket om hjälp för att sysselsätta fler - Les mer…

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet

Den kallar sig själv ”världens första feministiska regering”, och med tre nya initiativ vill den svenska regeringen visa att den gör skäl för namnet: Arbetsskadeförsäkringen ska göras mer jämställd, föräldraförsäkringen ska ses över så att den bidrar till ett mer jämställt föräldraskap och diskrimineringslagen ska skärpas.

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet - Les mer…

Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet

Nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, ett hållbart arbetsliv och satsningar på bättre psykosocial arbetsmiljö är den svenska regeringens prioriterade områden i den arbetsmiljöstrategi som nyligen presenterades för åren 2016 till 2020.

Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet - Les mer…

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv

LO-organisationen ASÍ på Island firar 100-årsjubileum i år. Jubileet firas med musik och konferenser på fyra olika håll på Island nu i mars. Under jubileumsåret kommer troligen för första gången en myndighet, en organisation eller ett företag att få certifiering för den nya isländska likalönsstandarden.

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv - Les mer…

Kick-off for "Hur mår du Norden?"

Kick-off for "Hur mår du Norden?"

Kick off i Turku/Åbo for Finlands formannskap og stor satsing på tverrsektorielt samarbeid i Norden. Hvordan kan arbeid, velferd og kultur kombineres?

Kick-off for "Hur mår du Norden?" - Les mer…

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet

Én times arbejde om ugen er bedre end ingenting. Det er filosofien bag de senere års massive danske satsning på at få udsatte danskere ind på arbejdsmarkedet. Nye undersøgelser tyder på, at virksomhederne er parate til at skabe småjob til udsatte grupper.

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet - Les mer…

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell?

I mer än ett år har en infekterad arbetstvist pågått mellan facket och arbetsgivarna på Rio Tinto Alcans isländska smältverk Isal. De anställda har två gånger hotat med strejk, men har i sista stund avstått på grund av rädslan för att smältverket ska läggas ned.

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell? - Les mer…

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov

2016 sätts svensk lönebildning på sitt svåraste prov på flera decennier. Avtal ska slutas för cirka tre miljoner löntagare, men LO förbunden är splittrade och olika krav från olika förbund och branscher riskerar att slå sönder den snart tjugoåriga tradition där industrin varit norm för löneökningarna.

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov - Les mer…

Norden vill stoppa oönskade konsekvenser av EU:s regler om sociala förmåner

EU:s regler om sociala förmåner behöver moderniseras och kostnaderna måste fördelas mer rättvist mellan länderna. Annars finns det risk för att de frikostiga förmåner som exempelvis de nordiska länderna har inte går att upprätthålla. Det menar regeringarna i Norden, som nu går fram gemensamt i förhållande till EU.

Norden vill stoppa oönskade konsekvenser av EU:s regler om sociala förmåner - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment