Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Sverige skärper reglerna för offentlig upphandling
Nu ska svenska myndigheter bli skyldiga att se till att leverantörer som tilldelas ett kontrakt vid en offentlig upphandling betalar sina anställda lön enligt kollektivavtal. En utredning har på regeringens uppdrag nyligen lagt fram förslag om hur det ska gå till.
OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor
På tio år har antalet sjuksköterskor och läkare som flyttat till ett av de 38 OECD-länderna ökat med 60 procent. Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdedel av läkarna i Norge.
Tidspress större arbetsmiljöproblem i Norden än i resten av Europa
Psykosociala riskfaktorer uppfattas som den största utmaningen när den europeiska arbetsmiljöbyrån för andra gången genomför en stor undersökning av arbetsmiljön i de europeiska länderna.
Europeisk arbetsrätt så komplex att rättssäkerheten är i fara
Domstolarna har fått en större roll i det arbetsrättsliga systemet på bekostnad av politiker och arbetsmarknadens parter. Det börjar bli så svårt för arbetsgivare och fackföreningar att veta vad som gäller, att rättssäkerheten är i fara. Det framgår av en ny antologi från Nordiska ministerrådet.
Snabbspår till arbete för högutbildade invandrare i Sverige
Den svenska regeringen satsar nu på att tillsammans med parterna skapa snabbspår ut på arbetsmarknaden för invandrare med kompetens inom bristyrken. Andra utmaningar på den svenska arbetsmarknaden är de många vakanserna, problem med matchning och långtidsarbetslöshet.
Ny portal för nordiska jobb
Den som vill söka jobb i ett av de nordiska länderna hänvisas i dag till tjänsterna vid de fem olika nationella arbetsförmedlingarna som annonserar på landets eget språk. Nu kan det bli enklare att hitta ett jobb genom en ny tjänst.
Island riskerar generalstrejk i juni
Strejker pågår på Island med allt fler fackföreningar som varslar om strejk. Generalstrejk bryter ut i juni om förhandlingsparterna inte har kommit fram till ett kollektivavtal. Strejkerna har redan nu blivit den största arbetsmarknadskonflikten på Island under de senaste 25 åren.
Poul Nielson ska utreda nordiskt samarbete inom arbetslivet
Hela den nordiska arbetslivssektorn ska genomlysas av Poul Nielson, tidigare dansk minister och EU- kommissionär, på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Utredaren ska ge rekommendationer om hur det nordiska samarbetet på arbetslivsområdet ska förstärkas.
Eksperter tilrår et mer arbeidsrettet og brukervennlig NAV
Det er ett år siden Norges arbeids- og sosialminister Robert Eriksson oppnevnte ekspertgruppen som skulle foreta en helhetlig gjennomgang av arbeids- og velferdsetaten NAV. Nå er rapporten her: «Et NAV med muligheter».
Medlare behövs för besked om arbetsvillkoren för utstationerade
Den svenska regeringen bör tillsätta en medlare eller en arbetsgrupp som kan hjälpa parterna i vissa branscher att enas om vilka villkor i deras kollektivavtal som ska gälla för utstationerade arbetstagare.
Ännu en seger för finska facket i EU-domstolen
Det finska facket haft ännu en stor framgång i EU-domstolen. Denna gång handlar det om kollektivavtalsregler som begränsar arbetsgivarnas möjligheter att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag. Domen är betydelsefull också ur svenskt perspektiv.
Estländare vänder hemåt
De baltiska länderna töms på aktiva invånare i snabb takt, men i Estland har myndigheterna börjat notera en inflyttning.
Arbetsförmedlingen i EU ska förstärkas
EU-kommissionen vill bygga ut det så kallade Euresnätverket för arbetsförmedling över gränserna. Syftet är att förbättra matchningen och öka rörligheten över gränserna. Förslaget ska inom kort behandlas av EU-parlamentets sysselsättningsutskott.
Finland: Arbetslösa unga får mer uppmärksamhet
Den finländska ungdomsgarantin har gjort att arbetslösa unga prioriteras på ett annat sätt än tidigare inom offentlig service.
Feilslåtte reformer ekskluderer unge funksjonshemmede
Økt fleksibilitet fører ikke til et mer inkluderende arbeidsliv. Politiske reformer som er satt i verk i Norden i tiåret fra 2000, viser heller ingen målbar suksess, konkluderer den nordiske forskergruppen bak rapporten ”Ny politikk for å fremme inkludering av unge i arbeidsmarkedet”.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment