Nyheter
- Arbetstagarnas villkor bricka i svenska regeringsbildning
- Arbetsmarknadspolitiken hamnade skymundan i den svenska valdebatten, som mest handlade brottslighet, dyr energi och invandring. Nu när de borgliga partierna ska förhandla fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna kan nivåerna på arbetslöshets- och sjukförsäkring bli några av spelbrickorna.
- Bilden av utlandssvenskarnas politiska inflytande nyanseras efter årets val
- Vart fjärde år är det en speciell grupp som får ett ögonblick av uppmärksamhet – utlandssvenskarna. Då handlar det om hur de kommer att rösta i riksdagsvalet Ofta hävdas det att utlandsrösterna ”kan avgöra valet” eftersom de räknas så sent. Men i årets svenska val fanns det också ett nytt fenomen – invandrarpartiet Nyans.
- - Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten
- Inget annat land i världen har som Sverige med sin grundlagsfästa meddelarfrihet ett så långtgående skydd för anställda som vill lämna uppgifter till medier om oegentligheter på arbetsplatsen. Förväntningarna var därför höga när nya visselblåsarlagen skulle formuleras. Kritiken lät inte vänta på sig.
- Islands LO-sjef går av etter konflikter i fagforeningene
- Konfliktnivået mellom Islands fagforeninger har økt i senere år. Nå har det nådd et nytt platå, etter at presidenten i landsorganisasjonen ASÍ, Drífa Snædal, gikk av den 10. August.
- Problemene med rekruttering øker – også på «den ytterste øy»
- Mangelen på kvalifisert arbeidskraft har blitt et sort problem mange steder i Norden. I Trøndelag har arbeidsledigheten aldri vært lavere, viser en undersøkelse NAV gjort. Det merkes også på øya Frøya, med drøye 5.000 innbyggere.
- Nya Saltsjöbadsavtalet till sist undertecknat
- Så är då till slut den stora arbetsrättsreform som har kallats ett systemskifte för den svenska modellen i hamn, sedan LO, förhandlingsorganisationen PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv undertecknat nya huvudavtal om ”trygghet, omställning och anställningsskydd”.
- Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor
- I maj 2022 är tolv och en halv miljoner ukrainska medborgare på flykt. Fem och en halv miljoner har passerat hemlandets gränser och omfattas av EU:s massflyktdirektiv. 134 av dem har kommit till Arvika i västra Värmland, som nu har slutit avtal med Migrationsverket om långtidsboende.
- Nordisk fokus på nye job uden diskrimination
- Opkvalificering og ligestilling vil fylde i de nordiske landes samarbejde om arbejdsliv de kommende år.
- Efter ett par gula kort - sämja med EU om svenska etableringsjobb
- Sverige kommer att kunna använda 4,2 miljarder kronor i statsbidrag till så kallade etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare. Det står klart sedan Europeiska kommissionen har godkänt en helt ny modell för att stimulera företag att anställa personer som har särskilt svårt att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.
- Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen
- "Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.
- Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa
- Några av butikerna i Zsar Outlet Village har slutförsäljning. De flesta ger 30-70 % rabatt på de välkända märkesvarorna som skulle locka ryska turister att shoppa, direkt vid gränsövergången i Finland.
- Parikkala satsar på pigor, sikar och en egenartad skulpturpark
- Det finns ett gammalt uttryck om att "pigorna från Parikkala och siken från Simpele är bättre än någon annan stans". Pigan står staty i kommuncentret och siken simmar i sjön. Men det är en skulpturpark med 255 yogande betongskulpturer som lockar flest besökare.
- EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat
- Håller tiden på att rinna ut för förslaget om europeiska minimilöner? Mycket talar för det. Ukrainakriget och det franska presidentvalet gör att frågan tappar tempo. Men det handlar också om att oenigheten inom EU fortfarande är stor.
- Siri vil snakke islandsk om 12 til 18 måneder
- Det er vanskelig å gjøre små språk del av et digitalt miljø som domineres av noen få IT-giganter. Islandske myndigheter har kjempet for å gjøre islandsk del av IT-verdenen. Dette blir stadig viktigere siden flere og flere ting blir stemmestyrt. Bare spør Alexa, Siri og Bixby. Men ikke på islandsk, det forstår de ikke.
- Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt
- Det räcker inte att vara smart. För många ungdomar är dörren ändå stängd till stora delar av arbetslivet. Organisationen NU – Nolla Utanförskapet – arbetar tillsammans med näringslivet för att öppna dörren för dem som står utanför. Men är det utanförskap eller innanförskap som vi ska diskutera?
Side-alternativer