Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Skarp nordisk kritik af dansk enegang
Nyhet

Skarp nordisk kritik af dansk enegang

| Af Marie Preisler

Det nordiske pres vokser for at stoppe Danmarks hjemsendelser af nordiske borgere på sociale ydelser og for at tvinge den danske regering til at forklare sin enegang i det nordiske samarbejde.

Danmarks regering har udsigt til en alvorlig røffel fra Nordisk Råd for manglende respekt for det nordiske samarbejde. Samtidig vil regeringerne i de øvrige nordiske lande modtage en appel fra Nordisk Råd om at opfordre Danmark til at holde op med at hjemsende nordiske borgere, der modtager sociale ydelser.
Det står fast efter møder onsdag i Nordisk Råds medborgerudvalg og i Nordisk Råds øverste organ, Præsidiet.

Som det eneste lande i Norden udviser Danmark nordiske statsborgere, der modtager sociale ydelser. Det er i direkte modstrid med den nordiske konvention om fri bevægelighed, mener Nordisk Råds medborgerudvalg, der havde bedt den danske integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech fra partiet Venstre, om at møde op i udvalget og redegøre for den danske linje. Det afviste ministeren.

På et møde onsdag i Malmö besluttede medborgerudvalget derfor at forsøge at få nordiske regeringer til at øge presset på Danmark. Alle medlemmer af Medborgerudvalget på nær en repræsentant for Dansk Folkeparti står bag en beslutning om at sende en officiel anbefaling til regeringerne i Norge, Sverige, Finland og Island. I anbefalingen opfordres regeringerne til at henvende sig til den danske regering og meddele, at den danske hjemsendelsespraksis ”giver anledning til bekymring”, og at den entydigt afviger fra praksis i de øvrige lande, som har ratificeret samme nordiske konvention.

Kan undergrave samarbejdet

De fire regeringer opfordres også til at anbefale Danmark at fortolke konventionen på samme måde som de øvrige nordiske lande. Det skal sikre, at nordiske medborgere med behov for sociale ydelser har samme rettigheder i hele Norden. Og endelig vil Nordisk Råds medborgerudvalget gerne have landene til at opfordre den danske regering til at forklare den danske kurs ved det næste møde i Nordisk Ministerråd.

Formanden for Nordisk Råds medborgerudvalg, Ville Niinistö (Gröna Förbundet i Finland), håber, at initiativet får Danmark til at besinde sig:

- Det er helt uholdbart, at Danmark har en praksis, som afviger fra de øvrige nordiske lande og er i strid med konventionen. Det er et bærende princip, at det skal være let for nordboere at bosætte sig, hvor de vil inden for Norden. Jeg håber, at vi nu får en konstruktiv reaktion fra den danske regering, siger han.

Udvalgsformanden peger på, at den danske praksis kan tvinge finner, svenskere, islændinge og nordmænd til at forlade Danmark, selvom de måske har en dansk sambo. Han finder det ”uanstændigt” og ”uacceptabelt”, at den danske integrationsminister ikke ville møde op i udvalget og erklærer sig parat til at øge presset på Danmark yderligere, hvis det bliver nødvendigt.

Næstformand i medborgerudvalget, Martin Kolberg (Arbeiderpartiet i Norge), er enig:

- Det er stærkt beklageligt og mærkeligt, at den danske minister nægter at møde op. Det havde kostet hende en halv times togtur fra København til Malmö. Jeg har i mange års nordisk samarbejde ikke oplevet noget lignende før. Det kan undergrave det nordiske samarbejdes autoritet, siger han.

Brev til den danske statsminister

Sagen vil med sikkerhed havne på den danske statsminister Lars Løkke Rasmussens (Venstre) bord. Nordisk Råds øverste besluttende organ, præsidiet, har enstemmigt besluttet, at lade Nordisk Råds præsident skrive til den danske statsminister og i brevet beklage den danske ministers nej til at forklare den danske politik over for medborgerudvalget.

Henrik Dam Kristensen (Socialdemokraterne) er formand for Danmarks delegation i Nordisk Råd og medlem af Nordisk Råds præsidium. Han er meget tilfreds med henvendelsen til den danske statsminister:

- Vi er i præsidiet enige om, at det er helt uacceptabelt, at en minister totalt afviser at forklare sig, og jeg håber, at den danske statsminister vil indse alvoren i det her.

Hans Wallmark (Moderata Samlingspartiet) er svensk medlem af Nordisk Råds medborgerudvalg. Han erklærer sig ”meget misfornøjet” med den danske integrationsministers afvisning af dialog med udvalget. Han ser to mulige løsninger på spørgsmålet om udvisninger: At Danmark fejltolker konventionen og må ændre kurs – eller at de øvrige nordiske lande tager fejl og korrigerer deres politik, så de også begynder at hjemsende nordiske borgere på sociale ydelser.

Den danske integrationsminister har til den danske avis Politiken udtalt, at Danmark overholder konventionerne.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment