Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Kerstin Ahlberg

Artiklar av Kerstin Ahlberg

Oväntad förhalning av EU:s plattformsdirektiv

Det pågår en kamp mot tiden för att få EU:s direktiv om plattformsarbete i hamn. I december såg det ut som om saken var klar, men så gjorde nästan hälften av medlemsländernas regeringar, däribland den finska och den svenska, tummen ner.

Oväntad förhalning av EU:s plattformsdirektiv - Les mer…

Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning

- Lägg ned målet mot Danmark och se i stället till att EU får klara regler som hindrar bussföretag från låglöneländer att ägna sig åt social dumpning i Norden.

Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning - Les mer…

Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?

Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?

Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad? - Les mer…

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal

Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal - Les mer…

EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet

Måste Sverige förbjuda arbetspass på 24 timmar? Den frågan har debatterats högljutt på sistone och fått ilskna brandmän att demonstrera på gatorna för att få fortsätta arbeta ett dygn i sträck.

EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet - Les mer…

Danmarks 50 år långa dragkamp med EU

Av Nordens länder är Danmark veteran som EU-medlem. 2023 är det 50 år sedan landet anslöt sig till EG som det hette då. Och under alla dessa år har danskarna – med allt större svårighet – kämpat för att bevara sin arbetsmarknadsmodell. Nu har tålamodet tagit slut och dragkampen kulminerat med Danmarks försök att få minimilönedirektivet ogiltigförklarat.

Danmarks 50 år långa dragkamp med EU - Les mer…

Danmark tar direktivet om minimilöner till EU-domstolen

Nu står det klart att Danmark och Sverige går skilda vägar efter att EU-direktivet om tillräckliga minimilöner antagits.

Danmark tar direktivet om minimilöner till EU-domstolen - Les mer…

Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits?

Ska regeringen gå till EU-domstolen för att få direktivet om tillräckliga minimilöner i EU ogiltigförklarat? Den frågan diskuteras nu i Danmark och Sverige sedan direktivet antagits med överväldigande majoritet. Men det är långt ifrån givet att någon av de båda ländernas regeringar vill göra det.

Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits? - Les mer…

Nya Saltsjöbadsavtalet till sist undertecknat

Nya Saltsjöbadsavtalet till sist undertecknat

Så är då till slut den stora arbetsrättsreform som har kallats ett systemskifte för den svenska modellen i hamn, sedan LO, förhandlingsorganisationen PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv undertecknat nya huvudavtal om ”trygghet, omställning och anställningsskydd”.

Nya Saltsjöbadsavtalet till sist undertecknat - Les mer…

Efter ett par gula kort - sämja med EU om svenska etableringsjobb

Sverige kommer att kunna använda 4,2 miljarder kronor i statsbidrag till så kallade etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare. Det står klart sedan Europeiska kommissionen har godkänt en helt ny modell för att stimulera företag att anställa personer som har särskilt svårt att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.

Efter ett par gula kort - sämja med EU om svenska etableringsjobb - Les mer…

Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete

Än en gång har Europeiska kommissionen kommit med ett förslag som innebär risker för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det menar Sveriges riksdag som har beslutat att lämna in ett så kallat gult kort mot förslaget till direktiv om bättre arbetsvillkor vid plattformsarbete som lades fram i december. Tongångarna i Danmark och Finland är mer positiva.

Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete - Les mer…

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan

Svenska LO har slutat betala sin medlemsavgift till Europafacket (EFS) och deltar inte längre i organisationens möten. Allt i protest mot hur EFS har hanterat förslaget till direktiv om tillräckliga minimilöner.

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan - Les mer…

Nordens dyrbaraste resurs?

Tillit är en avgörande resurs i de nordiska välfärdssamhällena, men den gäller inte allt och alla. Granskar man den noga finns det stora skillnader mellan de olika länderna i Norden, men också internt i varje land.

Nordens dyrbaraste resurs? - Les mer…

”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna”

Det har beskrivits som en seger för den svenska modellen. I själva verket innebär det förslag till arbetsrättsreform som Sveriges regering nu förbereder ett systemskifte.

”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna” - Les mer…

Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen

Ännu ett EU-direktiv som handlar om löner är nu på gång. Nu gäller det insyn i lönesättningen och syftet är att förbättra efterlevnaden av principen om lika lön mellan män och kvinnor. Förslaget sägs vara inspirerat av vad goda erfarenheter från Danmark och Sverige, men skiljer sig en hel del från vad som gäller här.

Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen - Les mer…

Nordiskt samarbete under extrema förhållanden

I år fyller Nordiska ministerrådet 50 år. Det sker i en tid där samarbetet mellan de nordiska länderna utmanats mer än någon gång sedan 1971. Men det finns också mycket som har fungerat och nya insikter om vad de öppna gränserna betyder.

Nordiskt samarbete under extrema förhållanden - Les mer…

Förslaget om minimilöner i Europa får - nästan - grönt ljus

EU kan anta Europeiska kommissionens förslag till direktiv om minimilöner – förutsatt att en artikel stryks eller ändras. Det blev svaret från ministerrådets rättstjänst som, på begäran av Danmarks regering, nu har yttrat sig. Nu är frågan vad kommissionens nästa steg blir.

Förslaget om minimilöner i Europa får - nästan - grönt ljus - Les mer…

EU-domstolen: Alla ska likabehandlas - även inom en minoritet

Kan det vara diskriminering på grund av funktionshinder om en arbetsgivare missgynnar den ena av två personer som båda har någon form av funktionsnedsättning? Ja, säger EU-domstolen i en färsk dom. Förbudet mot diskriminering gäller inte bara i förhållande till personer utan funktionsnedsättning.

EU-domstolen: Alla ska likabehandlas - även inom en minoritet - Les mer…

Kan vi mer om USA än Europa?

Det är många som blivit experter på amerikansk politik det senaste året. För ett par dagar sedan lämnade Donald Trump Vita huset och Joe Biden svors in som USA:s 46:e president. Maktskiftet får också konsekvenser för Norden och Europa.

Kan vi mer om USA än Europa? - Les mer…

Därför är striden om minimilöner så brännbar

Varför litar finnarna på att det föreslagna direktivet om minimilöner inte ska påverka deras arbetsmarknadsmodell, medan danskar och svenskar inte har någon tilltro till Europeiska kommissionens försäkringar om motsatsen? Och varför är tonläget så högt? Orsakerna är flera.

Därför är striden om minimilöner så brännbar - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment