Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2020 i ”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri
”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri
Nyhet

”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.

- Vi kan kalla det kommunala samarbetet i Akureyri för en “samlingsregering”. Så här i början kan man inte annat än tycka bra om det. Fullmäktigeledamöterna kommer samarbeta när de ska fatta svåra beslut. Det är någonting som vi känner igen från kommunalt samarbete i Europa, där man har grundat samlingsregeringar i kriser, säger professor Grétar Þór Eyþórsson vid Akureyri universitet. 

Mänskligare politik

Hilda Jana Gísladóttir leder det socialdemokratiska partiet i Akureyri. Hon säger att beslutet om samlingsregeringen har en lång historia. De olika partierna och individer har haft olika åsikter. Stadsfullmäktige har haft en lång diskussion om hur det kunde vara möjligt att förbättra politiken och göra den mer human, effektivare och bättre. Frågan om Akureyri skulle prova personalval hellre än partival har också varit uppe.

Foto: Kommunen

Politikerna i Akureyri har beslutat sig för att lägga partipolitiken till sidan och istället samarbeta om att lösa krisen som uppstått efter coronapandemin. Hilda Jana Gísladóttir i brun jacka i mitten.

- Men de sista åren har vi samarbetat mycket bra. Vi började valperioden genom att göra ett avtal om hur vi ska kommunicera. Det handlar om att visa varandra respekt i debatten och att undvika hårda konflikter i stadsstyrelsen och i debatter. Vi ville byta åsikter på ett rationellt och bra sätt, förklarar Hilda Jana.

Hilda Jana tycker att det varit bra att börja diskutera kommunikationen. Hon säger att vikten har legat på information och aktivt informationsflöde. Alla får informationen vid samma tidpunkt, såväl kommunfullmäktige som stadsdirektören och andra direktörer, eftersom det är viktigt att de alla deltar i beslutsfattandet.

Förändringar i sämja

När coronapandemin bröt ut blev det snabbt uppenbart att det skulle medföra att finansiella svårigheter för Islands  kommuner skulle bli följden. Hilda Jana berättar att det utlöste en debatt i Akureyri om hur ledamöterna skulle kunna komma fram till förändringar i sämja och samförstånd. Bara ett och ett halvt år återstår av den nuvarande valperioden och det är viktigt att använda tiden så effektivt som möjligt.

Foto: Samfylkingin

- Alla var överens om att skydda riskgrupper, prioritera barn och unga, lägga vikt vid kommunikationen med invånarna, se till att kommunen följer en hållbar strategi och så vidare.

- Vi bestämde oss för att prova om det gick. Det betyder inte att alla är överens om allting, men både majoriteten och minoriteten måste få säga sitt. Inga samarbetsblock finns, alla röstar bara enligt eget samvete, berättar hon. 

En samlingsregering tidigare

Professor Grétar Þór Eyþórsson säger att stadsfullmäktige i Akureyri historiskt sett haft lätt att samarbeta. Den politiska atmosfären har varit bra och utan konflikter. En gång tidigare har man bildat en samlingsregering, år 1946. Faktum är att i mindre kommuner är det sällan att partipolitiken dominerar.

 Foto: Akureyri universitet

- Oenigheten är ofta liten och går inte enligt partipolitiska linjer i kommuner och städer. Men det kan finnas åsiktsskillnader mellan olika ledamöter i olika frågor, förklarar han.

Ledamöter i de större städerna på Island har däremot jobbat enligt partipolitiska linjer. Partierna har sina kandidater och partierna har haft sina ledamöter i styrelsen. Men i kommuner på under 1 000 - 2000 invånare har partipolitiken inte synts så mycket i politiken. Där har invånarna har haft sina egna självständiga vallistor. Det anser professor Grétar Þór Eyþórsson ger färre problem i kommunfullmäktige. 

Politiken som teaterpjäs

Hilda Jana är nöjd med den erfarenhet som Akureyri har haft av samlingsregeringen hittills. Hon tror att politiken ofta presenteras som ett spel där någon vinner och någon förlorar. Politiken har hittills handlat om att försöka få så mycket makt som möjligt. Hon anser att många väljare upplever politiken som en teaterpjäs med otillräcklig information.

- Så ska det inte vara, säger hon.

- Därför har vi tidigare röstat på de som vi är överens med. Men i politiken sitter politikerna instängda i ett rum med information som de inte vill dela med sig av. Så ska det inte heller vara. Alla vet att vi måste förändra politiken.

Diskutera lösningar

Samlingsregeringen i Akureyri är ett försök. Hilda Jana tror att de kommer att göras misstag, men målet är att hitta vägar för att göra politiken bättre. Samlingsregeringsförsöket kommer inte nödvändigtvis ensamt att lösa de ekonomiska problemen, men förhoppningsvis blir det lättare att diskutera sig fram till lösningar och fatta bra beslut.

Professor Grétar Þór Eyþórsson tror inte att samlingsregeringar kommer att bli populära på Island i framtiden, trots initiativet i Akureyri. Han tror inte att kommer att vara möjligt att bilda samlingsregeringar i huvudstadsregionen. Men det kommer att bli spännande att följa det som sker i Akureyri. Han gissar att snöröjningen i vinter kommer att bli den första heta potatisen för fullmäktigeledamöterna.

Var och hur fort ska snön röjas undan?

Foto: Gudrun Helga Sigurdardottir

Vintern kan vara tuff på norra Island. Nu ska det sparas på utgifterna för snöröjning. Foto: Akureyri kommun.

arkivert under:
Fakta:

Akureyri är en universitetsstad med nästan 19 000 invånare. Kommunen hör inte till de som drabbats allra hårdast av coronakrisen. Men turismen är en betydande näring i kommunen och har i närmast utraderats. Bara under första halvåret var underskottet 1,3 miljarder isländska kronor. Målet är att ekonomin ska vara i balans inom fem år.

Foto: Kommunen

Samarbetsregeringen presenteras.

Enligt Islandsbloggen.com vill samarbetspartierna bland annat bilda ett nytt kommunalt bussnät, införa parkeringsavgifter i centrala Akureyri, sälja av lokaler, minska kostnaderna för snöröjning och se över lönerna för kommunala toppchefer och folkvalda.

Flygbild: Bob T. Wikipedia

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment