Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i brevbygger

brevbygger

Mangler kunnskap om den norske modellen

Mangler kunnskap om den norske modellen

(10. April 2024) Kunnskap om den norske modellen er viktig for alle som skal lede en norsk virksomhet, men har alle ledere den kompetansen? Absolutt ikke, ifølge Ketil Vedøy, norsk toppleder innenfor HR og ledelse i over 20 år, som deltok under presentasjonen av årets medbestemmelsebarometer OsloMet/AFI.

Var finns arbetsgivarna som vill anställa unga kvinnor och män med två barn?

(25. Mars 2024) Mars är månaden när jämställdheten brukar vara i fokus. I år visar AIN:s jämställdhet ett bakslag för kvinnornas andel av 24 maktpositioner i Norden. Men vi ser också på barnafödande, artificiell intelligens, EU:s plattformsdirektiv och isländsk flyktingpolitik.

Ras för barnafödandet i hela Norden

Ras för barnafödandet i hela Norden

(25. Mars 2024) Hur påverkas den nordiska arbetsmarknaden av att födelsetalen i alla de fem länderna har fallit till rekordlåga nivåer? Kan de metoder som finns för assisterad befruktning bidra till att öka antalet barn? Eller är bortfallet av utländska adoptioner större?

Lone Schmidt: Hjælp Nordens unge til at få børn tidligere

Lone Schmidt: Hjælp Nordens unge til at få børn tidligere

(25. Mars 2024) Kvindelige medarbejdere i store amerikanske virksomheder kan som personalegode få nedfrosset æg og udsætte at få børn. En førende dansk ekspert i infertilitet anbefaler Nordens arbejdsgivere og regeringer at gå den modsatte vej og støtte unge i få børn som studerende eller nyansatte.

Barnmorska – normbrytande yrke för svenska män

(25. Mars 2024) Den svenska arbetsmarknaden är mycket könssegregerad. Men det finns de som går mot strömmen. Som män som väljer ett yrke som barnmorska.

- Strukturerna upprätthåller den könsdelade arbetsmarknaden

(25. Mars 2024) - Män är underrepresenterade inom hela välfärdssektorn. Och med den sektorn avser vi vård, omsorg och skola. Forskning visar att orsakerna i första hand ligger på organisatorisk och strukturell nivå och att insatser för att få fler män att välja jobb i välfärden därför också måste vara på organisatorisk och strukturell nivå.

Paulina Brandberg - jämställdhetsministern som vill ta i med hårdhandskarna

Paulina Brandberg - jämställdhetsministern som vill ta i med hårdhandskarna

(25. Mars 2024) Vad kan Norden bidra med som inspiration till andra länder för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor? Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg kommer med två lite överraskande exempel: Höga skilsmässotal och skötbord för barn även på herrtoaletten.

Jämställdhetsbarometern 2024: Tre markanta kvinnor har försvunnit från makten

Jämställdhetsbarometern 2024: Tre markanta kvinnor har försvunnit från makten

(25. Mars 2024) För två år sedan såg det ut som om könsfördelningen på de 24 maktpositionerna i AIN:s jämställdhetsbarometer, skulle vara jämnt fördelade inom något år. Kvinnorna hade då nått upp i 92 poäng, där 100 poäng betyder att de står lika starkt som männen. Men 2023 föll antalet kvinnliga poäng till 72 och i år blir det ett nytt fall, till 65 poäng.

Stor økning i søknader: Islands regjering søker strengere innvandringsregler

(25. Mars 2024) Det har vært sterke og hyppige diskusjoner om endringer i Islands innvandringssystem i senere år. Grunnen er en stor økning i asylsøknader som har vist seg å bli svært dyrt for den islandske staten.

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

(25. Mars 2024) Hvordan vil kunstig intelligens påvirke demokratiet? Det var det store spørsmålet under markeringen av Nordens dag i Oslo. Det ble advart mot å tro at EUs AI Act kan løse alle våre problemer.

EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp

EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp

(25. Mars 2024) EUs plattformdirektiv er endelig på plass. Det skal hjelpe folk i de nordiske EU-landene som jobber for digitale plattformer som Foodora og Wolt til å få anstendige arbeidsvilkår. Norge løste det med en endring i arbeidsmiljøloven allerede ved nyttår.

Side-alternativer

Navigasjon
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment