Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2018 i Tema: Mangfold i arbeidslivet - fokus på nyankomne kvinner

Tema: Mangfold i arbeidslivet - fokus på nyankomne kvinner

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 3/2018
Tema: Mangfold i arbeidslivet - fokus på nyankomne kvinner

Foto: Björn Lindahl

Samarbeid skal hindre et kappløp mot bunnen

Alt står ikke til gull, men i Norden gjør man noe bra: løfter frem problemene, ser på tiltakene, vil gjerne lære av det andre gjør uten å viske ut politiske skillelinjer. Sånn er det også når man diskuterer inkludering i arbeidsmarkedet, #metoo og kriminalitet i arbeidslivet. Samarbeid på bred front skal sikre at pilene peker rett vei.

pic

Norden styrker samarbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet – vil ha EU med på laget

Det kalles «ordning och reda», grå økonomi, sosial dumping, kriminalitet i arbeidslivet, men tross ulike navn, problemene er felles og angår hele Norden og Europa. Det dreier seg om kriminelle nettverk, rå utnyttelse av arbeidskraft, virksomhet på kanten av loven og konkurranse på ulike vilkår. Forhold som avfødte en enstemmig resolusjon på ministermøtet i Stockholm 13. april.

pic

Nyanlända invandrarkvinnor - mer än bara arbetsmarknadsprojekt?

682 948 icke-västliga invandrare kom till Norden under åren 2010 – 2015. Målet är att så många som möjligt ska integreras på arbetsmarknaden. Utmaningen är störst för kvinnliga flyktingar, som ofta diskriminerades i sina ursprungsländer och som riskerar att bli det i sitt nya hemland.

pic

OECD: Mer flexibilitet behövs för att kvinnliga flyktingar ska få jobb

Det finns ett behov av mer flexibla åtgärder för att integrera nyanlända flyktingkvinnor i Norden, enligt OECD. Forskning visar att år av flykt gör att barnafödandet skjuts upp. När kvinnorna är trygga föder de barn – men har då svårt att dra nytta av introduktionsprogram på arbetsmarknaden.

pic

Nordisk fokus på at få flere nyankomne kvinder i job

Det vil kræve mere jobrettede indsatser, fokus på børnepasning og evidens for effekt af indsatser, hvis Norden skal lykkes med at få flere nytilkomne kvinder i arbejde, viser ny undersøgelse.

pic

Projekt Mirjam bryter fördomar om och på den svenska arbetsmarknaden

Projektet Mirjam vänder sig till lågutbildade kvinnor som fått asyl eller uppehållstillstånd i Sverige. De har betydligt svårare än män i motsvarande situation att få arbete, men vägledning med fokus på arbete och jämställdhet ger resultat.

pic

Konstnärsnämndens Anna Söderbäck: #metoo viser behov for en ny type ledere

#metoo har gått som en løpild i Norden. I Sverige samlet 65 yrkesgrupper sine berettelser under egne opprop. Først ut var kunstnerne under hashtags som #tystnadtagning og #ViSjungerUt. Her deltok også Anna Söderbäck med sine erfaringer. Hun etterspør en ny type ledelse.

pic

Kritik i Finland: Arbetslösa bestraffas för inaktivitet – oavsett situation

Den finländska aktiveringsmodellen för arbetslösa var tänkt att just aktivera arbetslösa, men resultaten låter vänta på sig. – Alla arbetslösa kritiserar modellen, säger de arbetslösa AIN talat med.

pic

Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid

Efter att Island vid årsskiftet införde en ny lag om att det ska vara jämställda löner, jobbas det intensivt med att uppfylla kraven. Flera företag väljer att införa likalönsstandarden innan tidsfristen. Men arbetsmängden är större än förväntat och de som är först ute startar med blanka ark.

EU:s nya arbetsmyndighet börjar ta form - nordiska politiker på vakt

Europeiska kommissionen går i snabb takt vidare i sina ansträngningar att förverkliga den europeiska sociala pelaren. I mars lade den fram vad den kallar ett ”paket för social rättvisa”, där den bland annat föreslår att EU ska inrätta en europeisk arbetsmyndighet som ska se till att EU:s regler om exempelvis utstationering och samordning av socialförsäkringarna efterlevs.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment