Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2018 i Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter

Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 9/2018
Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter

Foto: Cata Portin

Har vi den statistik vi behöver?

”Om vi mäter fel saker, kommer vi att handla fel. Om vi inte mäter en viss företeelse, så blir den översedd, som om problemet inte existerade.”

pic

SSB - året då självständigheten sattes på prov

Det är ingen blygsam roll som Norges statistiska centralbyrå, SSB, ger sig själv i sin senaste årsrapport: ”SSB är Norges första försvarslinje i kampen mot falska nyheter genom att leverera objektiv och relevant statistik, forskning och analyser till nytta av förståelsen av Norge”, står det.

pic

Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata

Når det gælder statistik, er Danmark helt fremme både i Norden og internationalt. Et halvt århundredes indsamling af data fra registre med personoplysninger sikrer detaljeret statistik om danskerne og deres arbejdsliv.

SCB: ny statistik om hur olika invandrargrupper klarar sig i Norden

Den svenska statistiska centralbyrån, SCB, har tillsammans med sina nordiska motsvarigheter börjat redovisa jämförbara statistik om hur invandrarna klarar sig på arbetsmarknaden, fördelat på ursprungsland.

pic

Turismen pressar upp Islands koldioxidutsläpp till rekordnivå

Medan många länder lyckats minska sina utsläpp av klimatgaser har Islands utsläpp ökat markant under de senaste åren. Det visar data för 2016. Island hade ett utsläpp på 16,9 ton koldioxid per person år det året. Genomsnittet i EU var 7,3 ton koldioxid per person.

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik skulden, i alla fall indirekt, för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Innan påståendet avfärdas som en konspirationsteori – den framförs av ekonomerna på själva OECD.

pic

Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning

Marjo Bruun, generaldirektör för Statistikcentralen i Finland, ser journalisterna som den viktigaste samarbetspartnern när det gäller att vinna kampen om de sanningsenliga orden och siffrorna.

Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår

Kunskapsgapet mellan hög- och lågutbildade ökar under ett arbetsliv. Ett sätt att komma till rätta med det växande gapet är mer kunskap om var styrkor och svagheter finns i det livslånga lärandet. Därför sjösätts nu den andra omgången av OECD:s PIAAC som undersöker läs-, räkne- och problemlösningsförmågor hos vuxna.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment