Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2018 i Tema: Nye grep i kampen for likestilling i Norden

Tema: Nye grep i kampen for likestilling i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2018
Tema: Nye grep i kampen for likestilling i Norden

Foto: Thomas Nilsson, VG

Likestilling i Norden 2018 – fra metoo til nye strukturer

#metoo har brakt seksuell trakassering og upassende oppførsel overfor kvinner frem i lyset og demonstrerer et tidsskille når det gjelder diskriminering. Men det trengs både stemmer, engasjement og strukturelle grep hvis likestilling skal nås. Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer viser at nordiske piler peker litt ulik vei, men ting er i ferd med å skje.

pic

Kvinnorna stärker makten i Norge - bottennotering för Finland

När Norges statsminister Erna Solberg mötte världens mäktigaste man hade hon också med sig den första kvinnliga norska utrikesministern någonsin, Ine Eriksen Søreide. Norge toppar fortfarande AiN:s Jämställdhetsbarometer med råge, medan Finland har färre kvinnor i maktpositioner än vad något nordiskt land haft på 19 år.

Hur ska facken i Norden hantera #metoo?

Metoo-rörelsens många hårresande berättelser visar att det parallellt med lagar och regler har funnits en tystnadskultur som gjort övergrepp och trakasserier möjliga. Det är en utmaning för fackföreningen på alla nivåer, konstaterade fackliga företrädare från de nordiska länderna på ett möte i Stockholm i februari.

pic

Enormt intresse för isländsk likalönsstandard

Island är det första landet i världen som enligt lag kräver att alla företag med minst 25 medarbetare inför en likalönsstandard. Kvinnor och män på samma arbetsplats ska enligt lagen ha lika lön för samma arbete. Lagen har fått enorm uppmärksamhet utomlands.

pic

"Finskt vårdbidrag förstärker ojämställdheten"

Färre finska barn har dagisplats än i det övriga Norden. Ett skäl är det så kallade hemvårdsstödet, som betalas ut till den förälder som stannar hemma en längre tid med barnet. Organisationen Mothers in Business vill avskaffa bidraget helt. De anser att det är en kvinnofälla.

Ligelønspulje skal mindske løngabet mellem mænd og kvinder

Dele af fagbevægelsen og Folketinget foreslår en særlige pulje penge til ligeløn for at hæve lønnen i traditionelle kvindefag. Det er et nødvendigt første skridt, men der skal mere til for at blive det kønsopdelte arbejdsmarked kvit, vurderer en ekspert.

pic

Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland

Region Gotland har beslutat om att avsätta extra pengar i årets löneöversyn för bristyrken och jämställda löner. Förhoppningen är att de riktade pengarna kan locka medarbetare att stanna och att vilja komma och arbeta i regionen.

Parterna i Sverige varnar mot EU-direktiv om anställningsvillkor

Är EU på väg att ta över medlemsländernas rätt att självständigt reglera arbets- och anställningsvillkor? Ja, så kan det bli om kommissionens förslag till direktiv ”om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen” antas, varnar både fack och arbetsgivare i Sverige.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment