Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter

Nyheter

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat

Håller tiden på att rinna ut för förslaget om europeiska minimilöner? Mycket talar för det. Ukrainakriget och det franska presidentvalet gör att frågan tappar tempo. Men det handlar också om att oenigheten inom EU fortfarande är stor.

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat - Les mer…

Siri vil snakke islandsk om 12 til 18 måneder

Det er vanskelig å gjøre små språk del av et digitalt miljø som domineres av noen få IT-giganter. Islandske myndigheter har kjempet for å gjøre islandsk del av IT-verdenen. Dette blir stadig viktigere siden flere og flere ting blir stemmestyrt. Bare spør Alexa, Siri og Bixby. Men ikke på islandsk, det forstår de ikke.

Siri vil snakke islandsk om 12 til 18 måneder - Les mer…

Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt

Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt

Det räcker inte att vara smart. För många ungdomar är dörren ändå stängd till stora delar av arbetslivet. Organisationen NU – Nolla Utanförskapet – arbetar tillsammans med näringslivet för att öppna dörren för dem som står utanför. Men är det utanförskap eller innanförskap som vi ska diskutera?

Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt - Les mer…

Paula Lehtomäki fratræder som generalsekretær i NMR 2023

Paula Lehtomäki fratræder som generalsekretær i NMR 2023

Finske Paula Lehtomäki, som har været generalsekretær for Nordisk Ministerråd siden 2019, stopper på posten til foråret, når hendes kontrakt slutter.

Paula Lehtomäki fratræder som generalsekretær i NMR 2023 - Les mer…

Eliza Reid – Islands enestående førstedame

Eliza Reid – Islands enestående førstedame

Den 8. mars ble boken Secrets of the Sprakkar publisert i USA etter at den først kom ut på Island i 2020. Den handler om Islands likestilling, som regnes som å være en av de beste i verden. Sprakkar er et gammelt islandsk ord som betyr “enestående kvinner”. Noen av disse enestående kvinnene er intervjuet i boken.

Eliza Reid – Islands enestående førstedame - Les mer…

Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden

Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden

I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.

Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden - Les mer…

Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete

Än en gång har Europeiska kommissionen kommit med ett förslag som innebär risker för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det menar Sveriges riksdag som har beslutat att lämna in ett så kallat gult kort mot förslaget till direktiv om bättre arbetsvillkor vid plattformsarbete som lades fram i december. Tongångarna i Danmark och Finland är mer positiva.

Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete - Les mer…

Norden visade motståndskraft under pandemin

Norden visade motståndskraft under pandemin

Norden klarade sig bra ekonomiskt under pandemin, med tanke på de massiva omställningar som krävdes. I fyra av fem länder ökade den förväntade levnadsåldern. Danmark använde förhållandevis mest pengar medan Norge klarade sig bäst ekonomiskt och dessutom upplevde en babyboom.

Norden visade motståndskraft under pandemin - Les mer…

Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?

Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?

Den 25 mars kommer den internationella arbetsorganisationen, ILO, att välja en ny generaldirektör. Valet står mellan fem kandidater, varav två är kvinnor – Kang Kyung-wha från Sydkorea och Muriel Pénicaud från Frankrike. Bägge är tidigare ministrar.

Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna? - Les mer…

Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale

Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale

Hadia Tajik, nestleder i det norske Arbeiderpartiet, gikk onsdag av som landets arbeidsminister etter at det ble avslørt at hun for 15 år siden ikke betalte skatt for en pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale - Les mer…

Arbete mot våld i nära relationer gav jämställdhetspris

Arbete mot våld i nära relationer gav jämställdhetspris

I fyra år har Arbetsförmedlingen arbetat för att öka upptäckten av våld i nära relationer, ofta en dold orsak till långtidsarbetslöshet. De har utbildat 6000 medarbetare, men också leverantörer och kunder. För det vann de det Svenska Jämställdhetspriset 2022.

Arbete mot våld i nära relationer gav jämställdhetspris - Les mer…

Islands hovedstadsområde får endelig resirkulering av matavfall

Islands hovedstadsområde får endelig resirkulering av matavfall

På tross av all fremgang i avfallshåndtering i senere år har Islands seks hovedstads-kommuner ennå ikke fått et system for håndtering av biologisk avfall fra husholdninger. Kommunene har ikke engang et felles resirkuleringssystem. Men nå er ting omsider i ferd med å skje.

Islands hovedstadsområde får endelig resirkulering av matavfall - Les mer…

Færøerne: Landet uden fængsel

Færøerne: Landet uden fængsel

Får du en fængselsdom på mere end halvandet år på Færøerne, så får du den ekstra straf, at du bliver sendt til Danmark for at afsone. Der findes nemlig ikke noget fængsel på Færøerne. Der en arrest, en midlertidig løsning i en militærbarak fra 1960erne. Et nyt fængsel koster 233 millioner danske kroner, men de færøske myndigheder har kun fået én million kroner

Færøerne: Landet uden fængsel - Les mer…

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan

Svenska LO har slutat betala sin medlemsavgift till Europafacket (EFS) och deltar inte längre i organisationens möten. Allt i protest mot hur EFS har hanterat förslaget till direktiv om tillräckliga minimilöner.

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan - Les mer…

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare

Hybridarbete blev räddningen för många verksamheter under coronapandemin. Men för de som gränspendlar uppstod nya problem när de blev sittande på hemmakontor och riskerar att skatteplikten flyttas till ett annat land än tidigare. Nu har gränshinderrådet tagit sig an problemet.

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment