Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Gunhild Wallin

Artikler av Gunhild Wallin

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket bär den färöiska ekonomin, men betyder också så mycket mer. Kring fisket finns berättelserna om både hjältemod och ond, bråd död. Där finns könsrollerna som präglats av mäns frånvaro och kvinnors närvaro. Där finns vanan att ständigt leva med det oförutsägbara, som i sin tur påverkar sinnena.

Fisket – en del av Färöarnas själ - Les mer…

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Regn og sol skifter. Idet vi setter foten på færøysk jord, hvelver en fargesprakende halvsirkel seg over himmelen og forsvinner i havet som omkranser grønnkledde åser. Det er som om naturen selv varsler hvor vi skal lete, for det er her den finns, skatten som færingene lever av; fisken i havet. Fisk og fiskeprodukter står for 98 % av eksportinntektene.

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi - Les mer…

Nästan för bra för att vara sant

Från och med i år har alla isländska pappor rätt till tre månaders pappaledighet. Använder de inte sina månader torkar tiden inne. Reformen, som gradvis införts sedan 2001, har starkt stöd både hos pappor och också hos mammor, visar en färsk undersökning. Cirka 85 procent av de isländska männen tar numera ut föräldraledighet.

Nästan för bra för att vara sant - Les mer…

Vanans makt och tradition

Vanans makt och tradition

För snart fyra år sedan startade Arbetslivsinstitutet ett av de största forskningsprogram som rör förhållandet mellan kön och arbete som någonsin gjorts i Sverige.

Vanans makt och tradition - Les mer…

Flexibilitet – på vems villkor?

Flexibilitet – på vems villkor?

Det ”nya” arbetslivet sägs kännetecknas av platta organisationer och större flexibilitet i tid och rum. Men utvecklingen visar att ökad flexibilitet i organisationen inte nödvändigtvis behöver betyda att invanda uppfattningar också blir flexibla. Ser man till män och kvinnors villkor i arbetslivet i de nordiska länderna fortsätter de att vara olika, både i förhållande till yrke och karriärmöjligheter.

Flexibilitet – på vems villkor? - Les mer…

Arbete efter förmåga även för den sjuke

Arbetslinjen ska gälla i Sverige även vid sjukskrivning. Det är en del av innehållet i det förslag i kampen mot ohälsan som i januari presenterades av den svenske arbetslivsministern Hans Karlsson. Förslaget har väckt protester, inte så mycket för sitt innehåll, som att det kritiseras av arbetsmarknadens parter för att föregripa de diskussioner som parterna och regeringen fört kring den alarmerande svenska ohälsan.

Arbete efter förmåga även för den sjuke - Les mer…

Integration handlar om ömsesidighet

Integration handlar om ömsesidighet

När det började talas om ”Green Card” i Danmark, för att söka kvalificerad arbetskraft utomlands, tog reklambyrån Adtomic initiativet till jobbsökarportalen Omarjob. Tanken är att ta vara på de högutbildade som redan finns i landet, och matcha dem med industrins behov

Integration handlar om ömsesidighet - Les mer…

Bok i fokus: Solidaritet i förändring

Har solidariteten överlevt den tilltagande individualiseringen och den ökade valfriheten? Ja, men den har förändrats och det kan få konsekvenser för de svagaste grupperna, hävdar den danske forskaren Søren Juul, lektor vid Roskilde Universitetscenter, i boken ”Modernitet, velfærd og solidaritet – en undersøgelse af danskernes moralske forpligtelser.

Bok i fokus: Solidaritet i förändring - Les mer…

Individanpassad pensionering

Riv hindren för äldre i arbetslivet. Det är grundtanken i en svensk rapport som den så kallade Seniorgruppen i slutet av april överlämnade till Mona Sahlin. Utgångspunkten är att den äldre arbetskraften behövs i arbetslivet och att man därför måste undanröja regler i lagar och avtal som motverkar ett längre arbetsliv.

Individanpassad pensionering - Les mer…

Morot eller piska? - om strategier för integration

Integration är ett hett tema i de nordiska länderna just nu. Det är en diskussion med många dimensioner och med starka åsikter. Den handlar om den förändrade nationalstaten, om välfärdssystemen och om arbetsmarknadspolitik, liksom om arbetskraftsinvandring kontra de invandrare som redan är här. Om en sak är dock de flesta aktörerna överens – det är arbetet som är den viktiga basen för integration. Frågan är vilka incitament som öppnar arbetsmarknaden för de invandrare som finns här och mot vem de ska riktas?

Morot eller piska? - om strategier för integration - Les mer…

På jakt efter sjukskrivningarnas kärna

Den höga och snabbt ökande sjukfrånvaron i Sverige är starkt relaterad till arbetsplatserna. Därför är det hög tid att återskapa den goda arbetsplatsen och anpassa arbetet till individerna. Det är en av slutsatserna i ett betänkande om den ökande sjukfrånvaron, som gjorts på uppdrag av den svenska regeringen och som nu är ute på remiss.

På jakt efter sjukskrivningarnas kärna - Les mer…

Med rätt att kalla sig inkluderande

Nu finns möjlighet för de norska företagen och verksamheterna att få benämna sig ”inkluderende arbeidslivsbedrifter”. För det krävs bland annat att de aktivt arbetar för att förebygga ohälsa och i gengäld ger myndigheterna dem stöd och extra förmåner.

Med rätt att kalla sig inkluderande - Les mer…

Stark tro på lokalt fokus

Det är framför allt på den lokala nivån som utvecklingen av sysselsättningen kommer att ske. Det var ett av budskapen i EU-parlamentariker Barbara Weilers avslutningsord på ”Employment week”, som hölls i Bryssel i november

Stark tro på lokalt fokus - Les mer…

Välfärdens nya aktörer

Är sjukbesök hos gamla en angelägenhet för företag i närområdet? Bör McDonald's driva barnsjukhus? Ska kommunen röja vägar eller be ortens företag om hjälp? Företagens sociala ansvar är ett tema i tiden, men vad betyder det och vad får det för konsekvenser? Svaren är inte givna men pekar mot scenarier av betydelse både för arbetsliv och välfärdssystem.

Välfärdens nya aktörer - Les mer…

Arbetsmiljö förr och nu

I tider av arbetskraftsbrist växer intresset för arbetsmiljöfrågorna. Det sker idag och det har skett tidigare i arbetsmiljöns historia. Det visar en nyutgiven svensk antologi ”Work Life, Work Environment and Work Safety” som sätter arbetsmiljöforskningen i ett historiskt sammanhang.

Arbetsmiljö förr och nu - Les mer…

När anställningen kräver mer än man orkar

Mellan 1988 och 1998 har bilden av den typiske svenske förtidspensionären förändrats. Tidigare var det ofta män som slitits ut av hårda kroppsarbeten. Nu förtidspensioneras allt fler kvinnor, många av dem tjänstemän. Också diagnosen har förändrats och många förtidspensioneras av psykosociala skäl, enligt en ny svensk undersökning.

När anställningen kräver mer än man orkar - Les mer…

Dialog för en attraktiv arbetsplats

Kommunikation är ett av de ord som efterlyses i många arbetslivsundersökningar. En av de arbetsgivare om arbetar för att förbättra kommunikationen ledare emellan och mellan ledare och medarbetare är Mora kommun i Sverige.

Dialog för en attraktiv arbetsplats - Les mer…

Samarbete för kunskap

Ledarskapet måste förändras i ett kunskapssamhälle. I dag är traditionella utbildningar inriktade på materiella ting och det krävs stora utmaningar att lära bort det gamla för att kunna ta in det nya, säger Guy Ahonen, nyutnämnd professor i ”knowledge management” vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Samarbete för kunskap - Les mer…

Ledarskap för tillväxt

När den danske näringslivsministern Ole Staved motiverar varför de danska finans- och näringslivsministerierna sätter ledarskap på dagordningen, säger han att revolution i ett samhälle, inte skapas av lagar och regler, utan just mellan öronen på folk. Därför bedömer han debatten om ledarskap helt avgörande för att säkra en utveckling som skapar välstånd för alla.

Ledarskap för tillväxt - Les mer…

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger?

I de nordiska länderna är frågan om ohälsans kostnader ett återkommande och allvarligt tema. Att notan blir dyr framför allt för den som drabbas, men också för stat och företag är ställt utom tvivel. En av de aktörer som arbetar för att räkna fram kostnader för sjukskrivning, men också lönsamheten för tidiga arbetsmiljöinsatser är det svenska försäkringsbolaget Alecta. Nu lanserar de på försök en testversion av kalkylinstrumentet ”Kulramen”.

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment