Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Norden skjerper regler for sykefravær i Fokus på sygdom giver mindre fravær
Fokus på sygdom giver mindre fravær
tema

Fokus på sygdom giver mindre fravær

| Tekst: Marie Preisler, foto: Tomas Bertelsen

Tidlig dialog med syge medarbejdere reducerer sygefraværet. Det er erfaringen i Høje-Taastrup Kommune vest for København.

I Høje-Taastrup Kommune er sygefravær noget, man taler åbent om. Medarbejderne anbefales at kontakte deres chef direkte, når de melder sig syge. Og hvis ikke det er muligt, anbefales lederen at kontakte den sygemeldte samme dag og regelmæssigt følge op med kontakt til den syge.
Samtidig har kommunen i samarbejde med en privat virksomhed, Falck Healthcare, iværksat projekt ”Aktiv arbejdsmedicin”, som indebærer, at foreløbig 250 medarbejdere med stort sygefravær har fået eller vil få tilbud om at deltage i et forløb, som skal afdække, hvad der skal til for, at de kan komme på arbejde igen.
Forløbet indebærer som udgangspunkt besøg hos sygeplejerske eller socialrådgiver, fysioterapeut, psykolog og læge. Den daglige leder involveres også, og forløbet afsluttes med en individuel handlingsplan, som deltageren bliver støttet i at gennemføre. 

Sygefraværet hos de ansatte i Høje-Taastrup Kommune kostede 92 millioner kroner i perioden juni 2007 til maj 2008, og kommunens mål er at mindske sygefraværet blandt sine medarbejdere med 20 procent inden udgangen af projektperioden. Og den proces er godt i gang, fortæller Hanne Borchersen, HR- og personalechef i Høje-Taastrup Kommune.

- Vi har stadig et højt sygefravær, men det er nu faldende måned for måned. Vores erfaring er entydigt, at det betaler sig at tale om sygefravær, både i dagligdagen og målrettet med medarbejdere og grupper, der har højt sygefravær.

Svær samtale om sygefravær

Hun peger på, at dialogen giver større ansvarlighed hos medarbejderne. Medarbejderne oplever, at det ikke er ligegyldigt, om de kommer på arbejde. At der er brug for dem. Og løbende kontakt med den syge mindsker risikoen for den udstødning af arbejdsmarkedet, som er en realitet ved fravær, vurderer HR-chefen. Sideløbende har kommunens ledere været på kursus i at håndtere sygefravær allerede fra første fraværsdag.

- Fokus på lederne er vigtigt, for alle undersøgelser viser, at der ikke er kontinuerligt højt sygefravær på arbejdspladser med god ledelse og høj trivsel, siger Hanne Borchersen.

Hos pædagogmedhjælperne i kommunens vuggestuer og børnehaver er den tidlige og tætte dialog om sygefravær blevet overvejende godt modtaget. Men det stiller store krav til lederne, og det kan ikke alle leve op til endnu, vurderer pædagogmedhjælpernes fællestillidsrepræsentant, Heidi Hansen. 

- Nogle medarbejdere føler sig presset i dialogen med lederen ved sygdom, fordi lederen håndterer det for uprofessionelt. Men generelt er lederne blevet klart bedre til at have dialogen om sygefravær, og de fleste steder fungerer det godt, siger Heidi Hansen. 

Heidi Hansen, pædagogmedhjælpernes fællestillidsrepræsentant. 

At samtale med en syg ledig stiller store krav til lederen er professor Henrik Holt Larsen på Institut for Organisation på Copenhagen Business School helt enig i. Men han ser det som et kæmpe fremskridt, at det nu bliver legitimt for en arbejdsgiver tidligt at tage kontakt til den syge.

- Tidlig dialog om sygdom er bestemt ikke problemfrit. Det skal gøres professionelt og med anstændighed. Men at lade den syge passe sig selv er langt værre.

Han vurderer, at mange arbejdspladser har behandlet sygemeldte som om, de var spedalske. For at vise hensyn men også af angst for at blive beskyldt for at forsøge at presse den syge til at komme på arbejde. Isolation og manglende dialog med arbejdspladsen gør det imidlertid endnu sværere for medarbejderen at vende tilbage til jobbet efter længere tids sygdom, mener professoren.
  

h
This is themeComment