Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Reykjavik: i Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt
Kommentar

Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Allt färre isländska pappor utnyttjar möjligheten att ta föräldraledigt i jämförelse med före finanskrisen. De pappor som ändå tar föräldraledigt är hemma kortare tid än tidigare.

 

Föräldraledighet har blivit mindre populär bland pappor om man får tro en redogörelse som välfärdsminister Guðbjartur Hannesson har lagt fram i det isländska parlamentet alltinget. Rapporten visar att pappornas föräldraledighet minskade med drygt 5 procent 2009-2010 och drygt 10 procent 2010-2011.

Redogörelsen väcker oro. Många undrar varför pappor allt mer sällan är hemma med sina barn.

Orsaken tros vara att inkomsttaket för fäder sänktes kraftigt i början på finanskrisen. Idag är rätten till att få betald föräldraledighet 300.000 isländska kronor i månaden. Det är en nära halvering jämfört med för några år sedan då taket var 535.000 isländska kronor.

Många familjers privatekonomi har varit ostabil de senaste åren. Och arbetslösheten bidrar till en osäkerhet som råder. Den ekonomiska utvecklingen kan leda till att andelen föräldralediga pappor minskar ytterligare framöver. Papporna tycker helt enkelt att de inte har råd med att vara hemma tillsammans med sina barn.

Rekordmånga barn föddes under 2009, nästan lika många föddes 2008. Papporna har tre år för att utnyttja sin rätt till föräldraledighet. Det gör att många barn som föddes under åren 2008 och 2009 inte får vara hemma med sin pappa under de första åren.

Alltingsmannen och socialdemokraten Lúðvík Geirsson är oroad för utvecklingen. Han hänvisar till den ursprungliga avsikten med föräldraledigheten som dels kom till för att öka jämställdheten mellan könen men också för att förstärka kvinnornas ställning på arbetsmarknaden.

Geirsson fruktar att utvecklingen kommer att fortsätta om Island behåller det låga inkomsttaket för fäder som vill vara hemma med sina barn. Han skulle vilja se att regeringen i nästa års budget ökade anslagen för föräldraledigheten och sänkte inkomsttaket, nu när den isländska ekonomin stadigt förbättras.

Debatten om statsbudgeten har just börjat.

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment