Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2003 i Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant i Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet
Innsikt

Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet

| Text och foto: Gunhild Wallin

Som ett led i en önskan om ett mer modernt arbetsmiljöarbete, ersattes 2000 den gamla ”arbejderbeskyttelsesloven” med en ny arbetsmiljölag. Men arbetet med den nya lagen är inte helt enkelt. Lagen är en ramlag, som ska kompletteras med föreskrifter. Att skapa egna färöiska sådana har dock visat sig vara både dyrt och omständligt.

Den stora förändringen med den nya lagen från 2000 är att den också omfattar offentliga institutioner, aktiebolag och liknande. Så var det inte tidigare, vilket kunde ställa till problem. 

- Tidigare uppförde vi oss som om lagen gällde alla anställda, tills “landssygehuset”, som är en offentlig institution sa: “lagen gäller inte oss”. Vi kunde inte driva vidare vårt ärende och förlorade en föreskrift som handlade om arbetets utförande. Det höll inte i längden, säger Karl Joensen som är direktör för Arbeidseftirlitid, den myndighet som ser till att arbetsmiljölagen efterföljs.Færøyene - Karl Joensen

 Ökat självstyre betyder att det måste utarbetas lagar som ska gälla Färöarna. Inom arbetsmiljöområdet har det visat sig vara en komplicerad process. Visserligen är det en förstärkning av lagen att den omfattar hela arbetsmarknads-området. Samtidigt har delar av arbetsmiljöarbetet hamnat i en gråzon.

Den färöiska arbetsmiljölagen är en ramlag och behöver mera detaljerade föreskrifter för att myndigheterna ska kunna sätta press på arbetsgivarna. Tidigare kunde de danska föreskrifterna användas efter att ha godkänts av arbetsministern. Nu måste de översättas innan de kan godkännas. Problemet är att många av de danska föreskrifterna refererar till instanser, regler og ordningar, som överhuvudtaget inte finns på Färöarna. Det innebär att varje översättning innebär en rad komplicerade ställningstaganden. Just nu väntar till exempel omkring 40 ärenden på behandling. Med den takt som detta arbete tar, kommer det att ta närmare 40 år innan de arbeten som nu väntar på behandling kan träda i kraft. Därtill kommer regler som ska skapas inom nya områden. 

- Det har blivit krångligt och ärenden skickas fram och tillbaka mellan oss och landsstyremannen. På det sättet innebär den nya lagen en försvagning av arbetsmiljöarbetet. Det absolut viktigaste just nu är att få igenom föreskrifterna. Annars har vi svårt att ställa krav och vi riskerar ett laglöst tillstånd, säger Karl Joensen. 

Exakt hur många som skadas i sina arbeten på Färöarna vet man inte. Visserligen ska alla arbetsolyckor anmälas till Arbeidseftirlitid, men det sker inte alltid. Fiskeindustrin är ett av de stora och viktiga områdena. Det är ett monotont arbete, ofta utfört i drag och kyla med maskiner som kan vålla skada. Nyligen har Arbeidseftirlitid genomfört en stor informationskampanj inom fiskeindustrin och är mycket nöjd med det gensvar som kampanjen väckt. Det finns ett växande medvetenhet inom arbetsmiljöområdet, berättar Karl Joensen. 

Den stora frågan är dock att få beslut kring de föreskrifter man behöver för att sätta kraft bakom kraven. Därför knyts stora förhoppningar till den jurist som i dagarna börjar en nyinrättad tjänst på Arbeidseftirlitid.

h
This is themeComment