Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
"Vi kan inte leva i en glasbubbla"
Innsikt

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

| Text och foto: Gunhild Wallin

Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

- Vi började med ett bord och två stolar. Vårt första beslut var att köpa en kaffebryggare och bestämma om jullunch, säger John Gibson som leder keramiklinjen på Glas og Keramikskolen i Nexö. 

Han och Viki Noorman Kert, som leder glasutbildning, berättar om den första pionjärtiden. De hade fått en påse statliga pengar för att skapa en ny utbildning i ytterregionerna. De flyttade in i en nedlagd snickerifirma i Nexö och hade i princip ingenting utom studerande, som ju med all rätt förväntade sig att få utbildning. 

- Vi tvingades att tänka kreativt. Ugnarna var inte på plats. Vi hyrde en get och lät studenterna hugga i granit, berättar de båda ledarna som båda varit med från starten och som från början arbetade dag och natt. De studerande tittar förstrött upp när vi passerar, men är fullt upptagna av sitt skapande.

I en verkstad sitter Julie Levorsen, som arbetar med att föra in moderna berättelser på gamla, kända föremål. Bredvid henne står en kanna i klassisk form, på väg att dekoreras med bilder ur invandrarnas vardag. 

Birgitte Due MadsenI ett annat rum sitter Birgitte Due Madsen vid en drejskiva, djupt koncentrerad. Hon har nyss fått besked om att hon kommit in på Danmarks Designskole i Köpenhamn efter avslutad utbildning på Glas & Keramikskolen. 

Överallt finns ugnar, material, stora arbetsbord och hyllorna dignar av glas- och lerprodukter i mer eller mindre färdig form. Och än om skolan ligger fjärran från vimlets yra, är den numera etablerad med ett stort kontaktnät både lokalt på Bornholm men också ute i världen. Till exempel utförs hälften av utbildningen varje år av gästlärare som kommer från hela världen och studenterna har tillgång till kvalificerade praktikplatser utomlands. 

Skolan har också etablerat samarbete med Danmarks Designskole och möjligheterna för de studerande att fortsätta i Köpenhamn är stora. Förutom stora krav på kvalitet lägger skolan stor vikt vid att tänka affärsmässigt runt konsthantverkets villkor. Var står konsthantverket i dag och hur kan de studerande förberedas för verkligheten?

Fyra heltidspedagoger finns anställda och de studerande lär sig också en del om företagande och ekonomi. 

- Vårt nätverk är vår största fördel. Vi kan inte leva i en glasbubbla utan måste ha kontakter med världen. Det är där vi kan finna vilka tendenser som råder för konsthantverk och det är ett sätt att erbjuda eleverna något som de kan leva med, säger Viki Noorman Kert. De vet att konsthantverket aldrig kan konkurrera med Ikea. Idag är det inte produkten i sig som skapar konkurrensfördelar utan upplevelsen den ger. Därför gäller det att arbeta med det personliga uttrycket, med en berättelse eller händelse. 

- Vi är bland de enda som överlevt av de som fick pengar för att skapa en utbildning i ytterregionerna, konstaterar stolt de båda ledarna.

h
This is themeComment