Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Nyheter 2015 i Ny portal för nordiska jobb
Nyhet

Ny portal för nordiska jobb

| Av Carl-Gustav Lindén

Den som vill söka jobb i ett av de nordiska länderna hänvisas i dag till tjänsterna vid de fem olika nationella arbetsförmedlingarna som annonserar på landets eget språk. Nu kan det bli enklare att hitta ett jobb genom en ny tjänst.

Nordisk Jobbportal byggs av ett svenskt företag med hjälp av 100 000 svenska kronor i utvecklingsbidrag av Vinnova.

Pascal Chatterjee, som är projektledare vid Threadsafe Studio i Stockholm, utvecklade ett första koncept under en hackathon Hack for Sweden, ett samarbete mellan svenska myndigheter för att möjliggöra innovation med hjälp av öppna data. Den webbsidan existerar redan.

”Nu när vi har fått finansiering från Vinnova planerar vi att bygga grunden för webbplatsen och integrera uppgifter om lediga jobb från alla nordiska länder. Det gör vi med maskinöversättning som gör det möjligt att söka och titta på resultaten på det egna språket.

Arbetsförmedlingarnas data ligger öppen och företaget besöker nu varje land för att diskutera hur denna bäst kan göras tillgänglig för fler sökande. Målet är att öka antalet gränsöverskridande jobbansökningar. Portalen ska enligt planerna öppnas 2015, först med en basversion för Sverige som mot slutet av året byggs på med nya egenskaper och länder.

I nuläget finns en rad platser på nätet där nordiska jobb ligger utlagda och den största är Europeiska Kommissionens portal EURES som också använder data från arbetsförmedlingarna.

”Vi hoppas kunna ge en bättre användarupplevelse och även maskinöversättning”, säger Chatterjee.

h
This is themeComment