Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2013 i Leder: Arbeidsvandrere mot nord
Leder

Leder: Arbeidsvandrere mot nord

| Av Berit Kvam

Først kom Iro. Hun kom fra Hellas til Norge for å studere. Så kom krisen og Iro fikk jobb og ble værende. Nå har broren Dimitris kommet etter for å søke jobb i Norge. Er Iro og Dimitris representanter for en bølge av arbeidssøkere fra et kriserammet Sør-Europa til Norden, er spørsmålet vi stiller i månedens tema.

I fokus ser vi på hva tallene kan fortelle om arbeidsinnvandring til Norden, vi snakker med Eureskonsulenter, arbeidssøkere og arbeidsgivere og hører hva nordiske ambassader i sør kan rapportere:

- Antallet som henvender seg til oss for å høre om jobb, er tredoblet på få år, og det er helt andre grupper enn før, forteller Sofia Keramida på den svenske ambassaden i Aten. Også i Spania ser fremtiden mørk ut, forteller Antonio Alonso-Villaverde. Han jobber sammen med svenske myndigheter for å rekruttere leger fra Spania. Men det er helt andre motiver som driver mennesker nordover nå enn da han kom til Sverige i 2000 for å ta sin spesialistutdanning der, sier han til Arbeidsliv i Norden: Menneskene nå er drevet av nød, snarere enn drømmen om å finne på noe nytt.

Også Island merker et økende antall arbeidssøkere som vil bort fra de hardest rammete landene i Sør- Europa. ”Vi tror det er krise her, men det er helt misforstått”, sier Friðbjörn Steinssos, prosjektsjefen på platefabrikken Stjörnublikk. Han får stadig henvendelser fra portugisiske arbeidere som jobbet i firmaet før, men som ble sagt opp da krisen rammet Island. Nå er flere tilbake i jobb.

Krisen i Europa er ikke over. De seneste tallene fra OECD viser at arbeidsløsheten i Sør-Europa har bitt seg fast og øker endog i Spania. Kommer det da en strøm av arbeidsinnvandrere til Norden?

Det greske søskenparet Iro og Dimitris illustrerer det som ofte forklarer arbeidsvandringens veier: utvandrere søker mot det kjente. Kontakter er viktig for valg av reisested. Norge ville ikke vært førstevalget, sier Dimitris, om ikke søsteren hadde fungert som døråpner.

Tallene viser også at vi ikke så langt kan registrere noen bølge fra Hellas eller noen av de andre kriserammete landene i Sør-Europa. Heller ikke til Norge som har den laveste arbeidsløsheten i Norden.

- Tross eurokrisen opplever vi ingen innvandringsbølge fra Sør-Europa, sier Norges arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Kanskje er det slik som rekrutteringstiltakene skulle tyde på: At vi skulle ønske oss at flere ville komme - hvis de bare har den etterspurte kompetansen. Ironisk nok er det også den kriserammete land etterspør, når de vil rekruttere svenske unge med språkkunnskaper til turistnæringene i sør. 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment