Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2015 i Leder: Et rom for Nordjobb?
Leder

Leder: Et rom for Nordjobb?

| Av Berit Kvam

- Ambisjonene er ofte større enn resultatene i det nordiske samarbeidet, men dogmet lever, og følelsen av at det er noe verdifullt som skal passes, pleies og utvikles er stadig vekk i live. Så det er en kjerne der, sier Poul Nielson i Portrett. Kanskje er det et perspektiv verdt å reflektere over når Arbeidsliv i Norden setter fokus på Nordjobb.

I fjor feiret Norden 60 år med et felles nordisk arbeidsmarked. Samarbeidet om likestilling feiret 40 års jubileum. Nå kaster Arbeidsliv i Norden noen jubilerende øyne på Nordjobb som feirer 30 år i år.

Ifølge Nordjobbs egne nettsider er målet å formidle sommerjobber, bolig, kultur- og fritidstilbud i et annet nordisk land til ungdommer mellom 18 og 28 år. Faktum som gjengis, er at Nordjobb siden starten i 1985 har formidlet sommerjobb til rundt 25 000 nordiske ungdommer. Mange av dem har forblitt i et engasjement for Norden og nordisk samarbeid. Noen møter vi i tema der vi bramfritt utroper: Her skapes fremtidens nordister. 

En av entusiastene som Arbeidsliv i Norden har møtt gjennom årene er Loa Brynjulfsdottir, tidligere generalsekretær for Nordens faglige samorganisasjon og nå internasjonal sekretær i svensk LO. Norden er mitt hjem, sier hun: «Island er røttene, Norge står nært siden jeg bodde der som barn, jeg kjenner meg hjemme i Danmark og bor i Sverige nå.»

Hun har vært nordjobber og jobbet i Nordjobb. Det har gitt mye positivt, sier hun. Men hun sa også nei takk til jobben blant krumbøyde eldre på den finske landsbygda, fordi den ikke holdt mål som tilbud til en ungdom på vei ut i livet. Det er ikke mange unge som kan tenkes å trives på en øde øy heller, særlig ikke uten kontakt med andre ungdommer. Det er erfaringen til Anna Leppännen. Hun jobber som vertshusbestyrer for fugleinteresserte turister på Mykines, en av Færøyene som ligger tre kvarters båtreise fra hovedøya. Det er ensomt, ikke at hun ikke ser folk, men hun ville gjerne ha kontakt med andre nordjobbere. Siden hun har jobbet trettien dager i strekk uten en fridag, har det heller ikke blitt tid til kulturopplevelser. Det blir spennende å se om hun blir en av fremtidens nordister.

Det er mange skjær i sjøen, der det ikke er hyggelig å oppholde seg. Ikke alle arbeidsgivere har ideelle motiver når de søker etter nordjobbere, men som tema viser er det mange historier om nordjobbere som har fått banebrytende erfaringer gjennom en nordjobb. Da henviser de nettopp til erfaringene som Espen Stedje i Foreningen Norden begrunner den grunnleggende ideen med: Kombinasjonen av jobb, bolig og kulturprogram.

Poul Nielson understreker i sin analyse at det er noen grunnleggende verdier bak den nordiske modellen. «Dem må vi ta vare på, hvis vi vil bevare det vi synes om. Vi skal være proaktive for å være sikre på at våre grunnverdier er kjent og blir forstått som det.»
Her finnes et rom for Nordjobb.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment