Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2001 i Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
Portrett

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet

| Text och foto: Björn Lindahl

Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.

- Jag har en vision om det goda arbetslivet där det är "lika fint att jobba som att dansa", som det heter i en norsk arbetarsång, säger Gerd-Liv Valla.

Hon valdes den 8 maj i år till den första kvinnliga ledaren för LO i Norge på 102 år. Vald ett halvår efter svenska LO:s Wanja Lundby-Wedin blev hon den andra kvinnliga LO-ordföranden i den nordiska fackförbundshistorien.
Danska LO leds fortfarande av en man, däremot heter vice ordförande Tine Aurvig Brøndum.

Att kvinnorna börjar nå toppositioner inom de prestigetunga LO-förbunden är något alldeles nytt. Trots att kvinnorna i de nordiska länderna har hög representation i parlamenten och blivit både presidenter och statsministrar har de haft svårt att nå toppositioner i de fackliga  huvudorganisationerna.
Nu möts Gerd-Liv Valla, Wanja Lundby Wedin och Tine Aurvig Brøndum regelbundet. De äter en bit mat, dricker lite vin och utbyter erfarenheter.
- Då diskuterar vi hur det är att vara kvinna och LO-ledare. Vi har ingen fast dagordning utan diskuterar det som känns aktuellt, berättar Gerd-Liv Valla.

Bockskägg och svordomar

När Gerd-Liv Valla tog över innebar det inte bara att LO fick ett nytt ansikte. Hennes föregångare Yngve Hågensen, som var ledare i tolv år, symboliserade med sitt bockskägg och många svordomar den gamla arbetarkulturen från verkstadsgolvet. Valla har bytt ut "kamrater" mot "kära vänner" och säger att helgerna är heliga. Fackligt arbete ska inte gå ut över familj och vänner. När vi kommer upp till hennes kontor på åttonde våningen i Folkets Hus i Oslo ligger det fyra tygprover från IKEA på den stora ljusa soffan där gästerna placeras.

Själv har Gerd-Liv Valla på sig en knallblå jacka, som matchar hennes lika blå ögon. Hennes dialekt sjunger fortfarande av midnattssolen i Mo i Rana, den nordnorska stålverksstaden som hon växte upp i närheten av. Riktigt känd blev hon först 1997 då hon under några månader var justitieminister.

- Även om regeringen jag satt i blev kortlivad fick jag under tiden som justitieminister uppleva hur det är att vara i centrum av mediernas uppmärksamhet. En norsk justitieminister hade på den tiden ett mycket direkt ansvar för både polis- och utlänningsfrågor och det var en mycket utsatt position. Nu är jag glad för att jag varit igenom det, när jag möter samma uppmärksamhet som LO-chef. Det gör att jag inte är rädd för medierna längre.

Jobbade med Gro

Sina främsta erfarenheter gjorde hon emellertid under de fyra år från 1990 som hon arbetade som politisk rådgivare och statssekreterare för statsminister Gro Harlem Brundland. Tiden på Statsministerns kontor, som statsrådsberedningen kallas på norska, gav henne insikt i ett brett spektrum av frågor.

- LO är en organisation som behandlar en mängd olika frågor. Att ha varit med om debatter och hört vad andraorganisationer och partier anser om barndaghem, kommunikationer, hälsa och arbetsmiljö är en stor fördel för mig nu.

- I valet mellan politiken och arbetarrörelsen väljer jag ändå det senare. Det känns bra att vara i en organisation med så många medlemmar som är intresserade av kvinnofrågor och jämställdhet, som jag själv bränt för sedan jag var barn. Nu kan jag få vara med om att förmedla krav från anställda inom omsorg, renhållning, servitörer och från kassan i snabbköpet, säger Gerd-Liv Valla, som i tre år också var vice ordförande i Norsk Tjenestemannslag, som organiserar anställda i staten och andra administrativa jobb.
Från Statsministerns kontor fick hon uppleva LO från den andra sidan av ett bord där avståndet mellan arbetarrörelsen och det socialdemokratiska partiet är det kortaste i något nordiskt land. LO-chefen leder fortfarande valkommittén som utser partiledaren i Arbeiderpartiet och har ett stort inflytande över politiken. 

Arbetslösheten överskuggade allt

- I början på 90-talet var det bara ett budskap från LO: Öka aktiviteten så att fler får jobb. Som mest var det 200 000 arbetslösa på 80-talet och det överskuggade allt.
Nu är Norge på väg in i sitt åttonde år med högkonjunktur och inte ens de sämre tiderna i USA och Europa ser hotfulla ut från en norsk horisont. Landet är i en unik position med en statsbudget som har ett överskott på 250 miljarder kronor och en statlig Petroleumfond som passerat 500 miljarder kronor. Men det är ändå långt kvar innan arbetslivet bara är en dans på rosor.

- Nu kan vi börja diskutera vad det är för slags arbetsliv vi egentligen skapat när folk i genomsnitt pensioneras när de är 59 år. Sjukfrånvaron ökar hela tiden och speciellt långtidsfrånvaron.

Under valrörelsen blev sjuklöneersättningen den hetaste frågan. Norge har idag världens mest generösa regler för sjukfrånvaro. De anställda får 100 procent av lönen från första dag och kan under de tre första dagarna sjukskriva sig själva, utan att behöva visa upp ett läkarintyg.

- Under debatten om sjuklönesystemet fick vi fram att det är kvinnorna inom industrin och i omsorgsyrkena som är mest utsatt för belastningssjukdomar.

Det sjuka arbetslivet

I Sverige har LO börjat använda begreppet "ohälsa", för att markera att sjukfrånvaron inte bara handlar om sjukdom, utan om stress, konflikter och många andra orsaker till att de anställda inte kan jobba.

- Vi talar hellre om "det sjuka arbetslivet", för att markera att det inte är arbetstagaren det är fel på.
Gerd-Liv Valla ställer själv frågan vad det är som gör att folk blivit så stressade, och svarar:
- Skillnaden mot tidigare är att det är två som jobbar och att det blir väldigt stressigt att passa ihop två jobb med familjen.

I Norge har arbetslivsforskarna också pekat på at en del av stressen kommer från arbetstagarna själva. Jobbet har blivit en livsstil.

- Jag medger att för min egen del är det så. Jag kopplar aldrig helt ut jobbet, utan tänker på det hela tiden. Jag kommer ihåg när jag reste till Grekland för tio år sedan och kunde koppla av helt. Nu var jag i Korsika och hade mobiltelefonen med. Det var inte andra som ringde upp utan jag själv som ringde varje dag och frågade hur det gick.

Vision om att jobba kortare

- En stor del av visionen med det goda arbetslivet är att man ska kunna jobba kortare och samla upp arbetstiden som det passar bäst för en själv. Jag har stor förståelse för de som kräver att de tidvis ska kunna stänga av mobiltelefonen och PC:n.

Att försämra sjuklöneersättningen är definitivt inte vägen att gå. Då kommer hela problematiken med "sjuknärvaro" - att folk jobbar trots att de är sjuka och därmed riskerar ännu större skador. Gerd-Liv Valla har redan använt LO:s hela auktoritet för att förhindra att Arbeiderpartiet går med på någon försämring. Däremot är hon öppen för förhandlingar med arbetsgivarna om positiva åtgärder för att få ned sjukfrånvaron.

- Vi har skissat på ett avtal där vi accepterar en tätare uppföljning av den enskilde arbetstagaren mot att det sätts in positiva åtgärder, i huvudsak från staten, för att få ned sjukfrånvaron. Men vi kommer inte att skriva under ett avtal där det ställs orealistiska mål för hur mycket sjukfrånvaron
ska sjunka och där motparten kan hoppa av efter ett år genom att hänvisa till att målen inte nåddes. Det får inte bara bli en avledningsmanöver, säger hon.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment