Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2021 i Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida
Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida
Portrett

Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida

| Text och foto: Björn Lindahl

Med Hadia Tajik har Norge fått en ny arbets- och inkluderingsminister med ett hjärta för facket. Eller en lever för facket, som hon kanske skulle ha sagt på farsi. Hon får ansvaret för det den röd-gröna regeringen kallar för en storrengöring i arbetslivet.

Det är inte första gången Hadia Tajik är minister. 2012- 2013 var hon kulturminister. Hon är dessutom vice ordförande i Arbeiderpartiet sedan 2015. Därmed är hon en av de tyngsta socialdemokratiska politikerna i Norge.

Det är en beskrivning hon kanske inte är enig med när hon tränar krav maga, ett israeliskt självförsvarssystem. I sin färska bok ”Frihet”, som kom ut strax innan det norska stortingsvalet i september i år, beskriver hon ett träningspass:

- Jag hade inga illusioner om vad träningen gjorde mig till: Jag var bara en kvinna på 162 centimeter. De flesta män skulle kunna få ned mig på marken oavsett.

- Jag tränade inte krav maga för att skydda mig själv mot gatuvåld. Jag tränade det för att det gav mig mental styrka i en svår tid. 2016 skiljdes jag. Jag hanterade krävande situationer på jobbet.

Slå utan att be om ursäkt

Att lära sig slå utan att ursäkta sig, lära sig att skydda sig mot slag, att lära sig att resa sig upp varje gång hon hamnade på träningsmattan och att reagera snabbt i stället för att bli irriterad eller få dåligt samvete. ”Det var det jag var där för. Det hjälpte.”

2018 gick jag själv förbi Stortinget där det var en demonstration mot EU-kommissionens fjärde direktiv om järnvägar. Bland stora muskulösa järnvägsarbetare och röda fackföreningsfanor stod Hadia Tajik med korslagda armar och tuff min. Jag tog bilden ovanför.

Foto: Forlagsbilde, TidenSamma attityd utstrålar hon på porträttet på sin bok, där hon sitter i en elegant byxdress, med höga hälar, framåtlutad och med en min som utstrålar stridsvilja. Kritiken lät inte vänta på sig:

«Den råläckra bilden av Tajik ska inte sälja smink eller kläder, men locka oss in i en bok som inleds med 50 sidor om hur viktigt det är med fackföreningsarbete. På så sätt är det feminiserade och sexualiserade porträttet väldigt malplacerat” skrev fakultetsdirektören Karoline Holmboe Høibo på Stavanger universitet i ett inlägg i Stavanger Aftenblad.

- Jag kunde förstått det om anklagelsen hade kommit från en smått konservativ pakistansk man, svarade Tajik som beskrev inlägget som ”struntprat”.

Undertiteln på Hadia Tajiks bok är ”En politisk och personlig historia”. Den är inte personlig på så sätt som norska politikerbiografier brukar vara  - bara i höst har Siv Jensen, Thorbjørn Jagland och Martin Kolberg gett ut böcker med anekdoter och personliga angrepp – som oftast på personer i det egna partiet.

Hadia Tajik ger några små glimt av sin uppväxt, med föräldrar som flyttade till Norge 1974. Pappan som drömde om att studera matematik blev svetsare i stället och fick jobb på ett varv som byggde oljeriggar i Stavanger, i den norska oljeindustrins barndom. Familjen slog sig ned i Bjørheimsbygd, ett litet samhälle med 500 invånare, inom pendlingsavstånd från Stavanger.

Mamman fick jobb i fiskeindustrin, med att konservera skarpsill. Senare startar Hadia Tajiks föräldrar en liten närbutik, Ali Kolonial. Kontakten med hemlandet skedde med ett telefonsamtal i veckan. Var det inget som hade skett lät mamman det gå tre signaler och lade på, för att spara pengar. Då visste familjen i Pakistan att hon hade det bra.

Utan att lära sig språket skulle Hadia Tajik och hennes något äldre bror inte kunna talat med sina mor- och farföräldrar. Därför lärde de sig farsi, så bra att de också förstod nyanserna.
 - Att säga att han är som min lever, är lika varmt och hjärtligt som att säga att han är mitt hjärta, skriver Hadia Tajik.

Men det mesta av boken handlar om politik, varför det är så viktigt att vara med i fackföreningar, hur det ska gå med oljeindustrin och hur jämställdheten ska uppnås trots den sociala kontrollen som finns både i små samhällen som Bjørheimsbygd och bland invandrarmiljöer.

Hurdalsplattformen

Det politiska programmet som förhandlades fram mellan Arbeiderpartiet och Senterpartiet i Hurdal, och som därför kallas Hurdalsplattformen, är full av politiska mål inom arbetslivet:

- Regeringen önskar ett förstärkt trepartssamarbete som är tätare, mer förpliktande och mer strategiskt för att möta de stora utmaningarna Norge står inför under åren som kommer.

-Vi vill föra en politik som stimulerar till ökad organisationsgrad både bland arbetstagare och arbetsgivare. Vi vill jobb tätt med parterna i arbetslivet för att säkra ett seriöst och organiserat arbetsliv.

- Regeringen vill genomföra en storrengöring i arbetslivet för att säkra fasta heltidsjobb men norska löne- och arbetsvillkor.

Bland de konkreta åtgärderna är att fördubbla skatteavdraget för fackföreningsavgifter, återinföra rätten att kollektivt stämma företag som olagligt hyr in arbetskraft och att kräva att offentliga arbetsgivare ska anställa fler personer med funktionshinder.

Hadia Tajik ärver också det som har kallats för den största rättsskandalen i nyare norsk historia, där 80 personer fängslats och minst 2 400 personer tvingats betala tillbaka bidrag de fått. De anklagade hade tagit med sig arbetslöshetsbidrag till utlandet, vilket den norska välfärdsmyndigheten NAV hävdade var olagligt. Det visade sig emellertid att såväl NAV, norska regeringar som domstolarna misstolkat de regler som gäller i EES-avtalet, som ger Norge tillgång till EU:s inre marknad.

Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Hadia Tajik i en tredje version: Den officiella bilden av henne som arbets- och inkluderingsminister. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Hadia Tajiks första beslut som arbets- och inkluderingsminister var att förlänga de stödåtgärder som satts in under coronapandemin till slutet av året:

- För regeringen är det inget att tveka om: Åtgärderna varar så länge krisen varar, sa Hadia Tajik.

arkivert under:
Fakta om Hadia Tajik
  • Född: 1983 i Bjørheimsbygd
  • Gift med Kristian Skard
  • Utbildad som journalist och jurist. Mastergrad i mänskliga rättigheter
  • Politisk rådgivare för arbetsminister Bjarne Håkon Hansen (2006) och statsminister Jens Stoltenberg 2008
  • Stortingsrepresentant sedan 2009
  • Kulturminister september 2012 – oktober 2013
  • Vice ordförande i Arbeiderpartiet sedan 2015
  • Arbets- och inkluderingsminister sedan 14 oktober 2021
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment