Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2003 i EU:s utvidgning: Gamla grannar – nya möjligheter

EU:s utvidgning: Gamla grannar – nya möjligheter

Centralt i det nordiska samarbetet är och har varit de öppna gränserna. Sedan 1954 har nordborna kunnat välja att jobba i vilket land de velat, på samma villkor som de inhemska medborgarna. Sedan inträdet i EU, eller i och med EES-avtalet råder samma möjligheter i hela EU. Detta har alltid setts både som en rättighet och en möjlighet. Men vad händer när EU utvidgas? Våra närområden Estland, Lettland, Litauen och Polen har sammantaget en arbetsmarknad som är betydligt större än den nordiska, men med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Innebär utvidgningen ett hot eller en möjlighet? Eller kan gamla grannar finna nya samarbetsformer?
Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Det är sällan arbetsförmedlingarna går ut och bjuder in arbetskraft från andra länder med öppna armar. Men i det tunt befolkade Finnmark i Norge, letas det med ljus och lykta efter arbetskraft för att kunna genomföra den största industrisatsningen i landsdelen någonsin – naturgasprojektet Snøhvit.

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten - Les mer…

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Vad kommer att hända i de nordiska länderna när EU blir större och en stor del av de nya länderna ligger i vårt närområde? Scenarierna är olika, liksom hållningen i de nordiska länderna. Vilka kommer? Hur många kommer och hur ska de tas emot? Rädslan finns för lönedumpning och försämrad arbetsmiljö, liksom förhoppningar om invandring av eftertraktad arbetskraft.

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet? - Les mer…

Pass på, de kommer

Jo mer vi nærmer oss utvidelsen av EU, jo mer nervøse blir naboene til kandidatlandene. I Sverige, som allerede under sitt formannskap i EU kjempet for at det ikke skulle bli noen begrensinger for fri flyt av arbeidskraft, brer det seg en uro innen flere bransjer for ukontrollert arbeidsinnvandring og konkurranse.

Pass på, de kommer - Les mer…

Esterna stannar helst hemma

Finland har krävt och fått igenom en övergångstid för invandring av arbetskraft från de nya EU-länderna. Men hotet är snarare att finska företag flyttar ut sin produktion till Estland.

Esterna stannar helst hemma - Les mer…

Letland er på vej

Trods hårde odds er Letland som et af de fattigste lande i Østeuropa ved for alvor at få gang i udviklingen – og en dansk ekspert hjælper med at opbygge grundlaget for et moderne arbejdsmarked.

Letland er på vej - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment