Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2004 i Innovation i En spjutspets inom hjärtdiagnostik
En spjutspets inom hjärtdiagnostik
tema

En spjutspets inom hjärtdiagnostik

| Text och foto: Björn Lindahl

- I de gamla goda dagarna var vi en gerillagrupp som tog oss upp till kunden på toppen av en kulle. Vi visste att vi skulle lyckas sälja vår produkt till slut, men det var en lång och omständlig kamp, säger Jan Sollid, Operation Manager på GE Vingmed Ultrasound i Horten.

- När vi köptes upp av General Electric 1998 sa de till oss att det inte är sättet att göra affärer: "Vi har en motorväg till kunden, men ni måste klara våra krav. Det finns regler för hur man kör och farten är 200 kilometer i timmen. Det måste ni tåla." 

General Electric är världens största företag, med 350 000 anställda. Det är en gigantisk och effektiv marknadskanal. Produkterna säljs över hela världen. 

- Tack vare motorvägen har vi fördubblat vår omsättning vart tredje år, säger Jan Sollid. En regional satsning, som den elektroniska kusten, med sina lokala nätverk, måste i förhållande till GE Vingmed Ultrasound hela tiden konfronteras med ett annat, och oerhört mycket starkare nätverk. 

Horten chef- Var jag än är i världen kan jag gå in på ett GE-kontor och koppla upp min laptop. Allt är standardiserat. Det är ingen här som väljer IT-system. Vi koncentrerar oss på att bygga världens bästa ultraljudsapparater. 

Det norska företaget med 150 anställda är en försvinnande liten del i General Electric. Men det är koncernens spjutspets på sitt specialområde - att använda ultraljud inom hjärtdiagnostik. 

- Det alla är på jakt efter är en säker diagnos som kan avslöja vem som får en hjärtinfarkt - innan det sker. 

- Det vi kan bidra med i Horten-miljön är att vara en krävande kund. Vi kräver att allt vi köper ska bli 15 procent billigare varje år, säger Jan Sollid. Kraven till kvalitet är extrema. Bara fyra fel tillåts på en miljon enheter. Fortfarande köps 75 procent från regionala underleverantörer. 

- Vi kan se till att de behåller sin konkurrenskraft mot resten av världen. GE Vingmed Ultrasound hade i två år en styrelsemedlem i styrgruppen för den elektroniska kusten, men har nu valt att gå ur. 

- Projektet passar bättre för lite mindre, mer hungriga företag. Den kreativiteten de försöker uppnå mellan olika företag har vi mellan dotterbolag inom vår koncern. Någon tid till knoppskjutning har inte GE Vingmed Ultrasound, våra produktidéer inom kärnområdet tar alla ressurser.

Roy Martin Kjennerud

demonstrerar en apparat som han kvalitetskontrollerar. Med det som ser ut som en mikrofon i handen, får han en bild av sitt eget hjärta, när den riktas mot hjärtat under tröjan (bilden ovanför).

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment