Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2004 i Innovation i Det hvide vand i Landskrona
Det hvide vand i Landskrona
tema

Det hvide vand i Landskrona

| Tekst og foto: Anders Jakobsen

Et projekt om erhvervsinnovation i Landskrona resulterer i, at der nu oprettes en ny eksportvirksomhed med to langtidsledige som ejere.

I Landskrona har 16 private og offentlige virksomheder været gennem en innovationsproces. Det har givet en række forskellige resultater. Et af dem er, at der lige nu er ved at blive grundlagt en helt ny virksomhed med to projekt- deltagere som ejere. En afdeling af den amerikanske kemi-koncern Rohms and Haas AB i Landskrona producerer bindemidler til farve- og lakindustrien. Produktionen skaber et spildprodukt – det hvide vand. Det indeholder en del bindemiddel, så det må ikke hældes ud i naturen. Det er dyrt både at oparbejde og afskaffe på anden vis. EU’s og dermed Sveriges miljøregler er så skrappe, at virksomheden i værste fald vil blive nødt til at flytte ud af EU for at kunne fortsætte produktionen.

KUBUS-projektet 

På KUBUS-projektet i Landskrona gik to langtidsledige ægtefæller, kemi-ingeniør Bengt Andersson (60) og økonom Monika Dahlinger (48) i gang med at finde en løsning på det hvide vand. De har tidligere været selvstændigt erhvervsdrivende og de har stor erfaring i kontrol af tekniske anlæg i Østeuropa og Rusland. 

Der er tale om et såkaldt KUBUS-projekt om erhvervsinnovation baseret i virksomheden Projektledning og Projektutveckling, P&P, i Landskrona, som beskæftiger sig med aktivering af højtuddannede ledige og erhvervsinnovation. Det sker tilmed i et tæt samarbejde med det projekt om erhvervsinnovation, som LO-skolen i Helsingør og Handelshøjskolen i København er i gang med. 

Stort behov

Andersson og Dahlinger har nu fundet ud af, at spildproduktet – som ikke er affald – kan oparbejdes og lovligt eksporteres til en fabrik i Kosovo. Fabrikken blev ødelagt under krigen og skal genopbygges. Det er rentabelt at oparbejde bindemidlet i det hvide vand og anvende det til maling: 

– Der er et meget stort behov for malingsprodukter i Kosovo, men købekraften dér er lille. Så ved at eksportere det hvide vand og gen-starte produktion i Kosovo, kan det gøres rentabelt. Og vi skaber beskæftigelse både her og dér, siger Bengt Andersson til AiN. 

Derfor etableres der med støtte fra Rohms and Haas en ny uafhængig virksomhed i Landskrona, der skal aftage det hvide vand og eksportere det videre til Kosovo. For Rohms and Haas betyder dette, at virksomheden sparer et pænt millionbeløb, og produktionen i Landskrona er sikret fremover. 

15 andre projekter 

Der er gennemført 15 andre projekter om erhvervsinnovation i regi af KUBUS i Landskrona, fortæller projektleder Catharina Granath:

 – Vi er ikke nødvendigvis kritiske overfor virksomhederne, vi formidler blot viden og kundskab. Virksomhederne betaler ikke for det – det gør EU – og derfor er vi uafhængige af dem og behøver ikke tage hensyn til, om de synes om resultaterne eller ej. Det fleste er meget tilfredse, men der er da enkelte, som ikke er så glade for at få sandheden om deres virksomhed at vide, siger Catharina Granath.

– Vi har hjulpet en række både offentlige og private virksomheder, og de har helt klart haft gavn af det. De fleste er villige til at fortælle om det udadtil. Men enkelte er knapt så villige til at fortælle, at det er i kraft af vores indsats, at de er kommet videre. Det er synd, for det er vigtigt, at vi sammen udvikler vore virksomheder, så vi kan klare os bedre i fremtiden, siger den administrerende direktør i P&P, Mats Persson til AiN.

Innovation er det nye overbegreb

Innovationsrådet arbejder på at få Danmark med i eliten – og hindre udflytning af arbejdspladser. Erhvervsinnovation er det nye overbegreb, som vil afløse tidligere tiders nøglebegreber som konkurrence, produktivitet og velstand.

Det vurderer udviklingsdirektør i Enheden for Erhversøkonomisk Forskning og Analyse (FORA) under Erhvervs- og Boligstyrelsen, Jørgen Rosted, der er medlem af Styregruppen i Innovationsrådet i Danmark. 

Rådet præsenterede sit nye projekt, "Strategi 2010", i marts 2004. Der skal fokuseres på, hvordan der kan udvikles en helt ny form for konkurrencekraft, så Danmark kan komme med i toppen af den europæiske elite på innovations- og iværksætterområderne inden 2010. Og det skal bl.a. bidrage til at kompensere for de mange arbejdspladser, der i disse år flytter til udlandet. 

– Innovation er ikke ét begreb – men en række beslutninger, som er skabt ud af et partnerskab mellem mange virksomheder og den viden, de samlet har. Innovation er det, andre ikke kan kopiere. Innovationsrådets opgave er bl.a. at undersøge, om mulighederne er der, og forsøge at fremme opbygningen af sådanne partnerskaber, siger Jørgen Rosted

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment